Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
GANDIREA OPERATORIE - Factori individuali de vulnerabilitate implicati in declansarea bolilor psihosomatice


GANDIREA OPERATORIE - Factori individuali de vulnerabilitate implicati in declansarea bolilor psihosomatice


Factori individuali de vulnerabilitate implicati in

declansarea bolilor psihosomatice

GANDIREA OPERATORIE

Clarificarea ideilor pe parcursul dezvoltarii psihosomaticii a condus la necesitatea de a afla ce au in comun acei indivizi a caror boala are o cauzalitate partial psihologica.

Psihosomatica s-a preocupat de particularitatile psihologice ale bolnavilor cu afectiuni organice, privite din perspectiva diferita fata de pacientii psihiatrici.

Atentia cercetatorilor s-a concentrat pe incercarea de a stabili reperele unui tip general de organizare psihica permanenta sau tranzitorie, care la un moment din viata se poate impune, favorizand astfel instalarea unei maladii organice.

Marty si De M'Uzan propun in 1963 conceptul de "gandire operatorie", pornind de la observarea unor pacienti cu suferinte organice cronice, aflati insa in cadrul unei cure psihanalitice.

Investigatorii au remarcat dificultatea de relationare cu acesti pacienti, datorita unei atitudini indiferente si impersonale, cu un discurs sarac, fara legatura cu problemele personale, influentat mai degraba de o nevoie de conformism si de aderare la un model ideal, conventional si colectiv.

Pornind de la aceasta observatie, Marty si colaboratorii au propus un sistem de clasificare a personalitatii in functie de aptitudinile de mentalizare si echilibru psihosomatic, descriind 3 categorii :. nevrozele bine mentalizate - in care se remarca o buna capacitate de elaborare mentala a conflictelor, o viata imaginara normala si acces relativ la reprezentarile inconstiente. Acest tip de pacienti prezinta o vulnerabilitate somatica limitata ( sunt cei mai rezistenti).

nevrozele de caracter suficient structurat - in care se remarca o capacitate medie de elaborare mentala si o maniera defensiva. Aceasta maniera a fost demonstrata de Marty ca "aparare de caracter". In aceste situatii, s-a constat o rezistenta destul de buna fata de instalarea bolilor organice.

. nevrozele de comportament - se remarca prin dificultati importante de elaborare mentala a conflictelor si o maniera de aparare prin reactii impulsive si de descatusare emotionala. Acest tip de nevroze a fost denumit de Marty" nevroze de caracter slab structurat". Subiectii din aceasta categorie se caracterizeaza prin vulnerabilitate somatica evidenta.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate