Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
IMPACTUL TERAPIEI RATIONAL-EMOTIVE SI COMPORTAMENTALE ASUPRA COPILULUI PRESCOLAR


IMPACTUL TERAPIEI RATIONAL-EMOTIVE SI COMPORTAMENTALE ASUPRA COPILULUI PRESCOLAR


UNIVERSITATEA LIBERA INTERNATIONALA MOLDOVA

SECTIA PSIHOLOGIE

STUDENTA DUDAU MARINELAREFERAT

IMPACTUL TERAPIEI RATIONAL-EMOTIVE SI COMPORTAMENTALE ASUPRA

COPILULUI PRESCOLAR

Terapia rational-emotiva si comportamentala REBT este definita ca o "forma stiintifica si umanista de psihologie care sustine ca indivizii dornici sa munceasca asupra lor au un considerabil control, refuzand astfel sa devina anxiosi, deprimati, sa se urasca, sa se infurie, sa-si planga de mila in legatura cu aproape orice" (Elis ,1987, p.364). Albert Ellis, autorul terapiei rational-emotive si comportamentale si unul din sustinatorii de frunte ai gandirii rationale in acest secol considera ca oamenii indiferent de varsta sau nivel de instruire se perturba ei insisi intr-o masura mai mare decat sunt perturbati de forte nefavorabile din mediul lor timpuriu sau din mediul lor social de mai tarziu, dar ei au unica si remarcabila putere de a intelege ceea ce au de facut pentru a fi mai putin nevrotici, a-si schimba gandurile irationale, simtamintele inadecvate si comportamentul disfunctional, pentru a deveni sanatosi sub aspect mental si a putea sa se dezvolte comform propriilor obiective" (Elis , 1987, p. 364).

Fiinta umana are aceasta superba posibilitate inca de timpuriu, din perioada copilariei, de a-si putea constata disfunctionalitatile, de a depasi limitele, de a detecta barierele potrivnice si de a-si folosi potentialul pentru a se dezvolta si pentru a functiona optim .

Sa fii copil fericit in aceasta perioada de dezvoltare a societatii omenesti nu e tocmai simplu data fiind multimea de stresori care nu apareau la generatiile anterioare si care pot deveni coplesitori cand vin alaturi de problemele generale de dezvoltare si determina o accentuare a problemelor sanatatii micutilor .

Intrand in lumea copiilor inarmati cu terapia REBT s-au obtinut rezultate remarcabile , imbunatatiri semnificative, iar sutele de studii au dovedit ca diverse forme de terapie cognitiv-comportamentala care au urmat modelul REBT ajuta in mod semnificativ pacientii mai mult decat o fac alte forme de terapie sau proceduri non-terapeutice .

Terapia REBT dezvoltata de Ellis se bazeaza pe asumptia ca ceea ce gandim determina in mod direct ceea ce simtim si modul in care ne comportam. S-a creat astfel modelul ABC al problemelor emotionale pentru a explica relatia dintre evenimente activatoare A , convingeri B si consecinte emotionale si comportamentale C .

Conform acestei teorii elementul activator nu creeaza problemele emotionale , dar ceea ce credem despre aceste evenimente ne determina reactiile emotionale si comportamentale .Ellis sustine ca emotiile negative, disfunctionale, sunt cauzate de ganduri absolutiste, rigide, pe care le eticheteaza ca irationale. Gandurile irationale pot fi incluse in trei categorii : ar trebui, trebuie, este imperativ, care reflecta cerinte nerealiste asupra situatiilor sau oamenilor; evaluarea valorii, care reflecta nevoia de performanta si de aprobarea celorlalti pentru a te convinge ca esti o persoana valoroasa; nevoile absolutiste care se refera la convingerea ca este absolut nevoie ca viata sa fie controlabila si lipsita de frustrari. Pentru copii ar trebui, trebuie, este imperativ sunt transpuse in forma expectantelor, ar trebui sa fac intotdeauna ce vreau, oamenii ar trebui sa ma trateze exact asa cum vreau eu si totul in viata trebuie sa fie intotdeauna corect. Evaluarea valorii este transpusa in judecati evaluative: trebuie sa fiu perfect, nu trebuie sa fac greseli, daca altii ma resping sau daca nu sunt performant inseamna ca sunt un copil lipsit de valoare. Nevoile absolutiste reflecta convingeri irationale conform carora totul in viata trebuie sa fie usor: nu ar trebui sa lucrez prea mult sau sa fac lucruri care sunt plictisitoare, nu suport disconfortul. Aceste credinte irationale au ca rezultat emotii negative intense, care impiedica copiii sa isi rezolve eficient problemele .

REBT este usor de inteles si de adaptat copiilor de varste si culturi diferite, precum si de nivele de inteligenta diferite. Este si o abordare terapeutica de scurta durata. Acest aspect este important si datorita modului particular de percepere a trecerii timpului la aceasta varsta, a copilariei, cand nu sunt bine primite contractele terapeutice pe termen lung, cand asteptarile de rezolvare a problemelor sunt pentru un moment cat mai apropiat de acum

Oferta pretioasa a REBT este cea privind sansa data copiilor de a interveni asupra lor insisi. Copiii sunt atat de putin implicati in controlul asupra evenimentelor ce le umple viata, fiind prea adesea receptori ai deciziilor celorlalti. Ei sunt de cele mai multe ori doar spectatori in destramarea familiei sau casatoria parintilor, a dependentei de alcool al parintilor, a pierderii veniturilor acestora etc. Prin REBT copiii invata metode de autocontrol comportamental si emotional, fiind ajutati sa inteleaga legatura dintre ganduri, emotii si comportamente. Sunt ajutati sa faca fata realist si functional evenimentelor care pot sau nu sa determine schimbari de viata.

REBT se poate aplica la o serie mare de probleme normale de dezvoltare sau la anumite probleme situationale. Focalizarea pe sine, problemele de prietenie, competitia sau alte probleme conjuncturale pot fi tratate eficient prin abordare imediata si prin faptul ca micul pacient invata cum sa gandeasca clar si sa rezolve problemele singur.

Pentru a determina copiii sa participe la terapie sunt incluse in interventia REBT alaturi de alte strategii jocuri, arta, jocuri de rol, activitati muzicale, povesti etc.

Interventia terapeutica asupra copiilor este mult diferita decat cea asupra adultilor datorita unor aspecte particulare deosebit de importante. La varsta prescolara gandirea preoperationala caracterizeaza dezvoltarea lor cognitiva si limiteaza accesarea conceptelor abstracte, dar si gandirea logica . Copii sunt de asemenea egocentrici fiind foarte dificil , chiar imposibil sa accepte si sa inteleaga perspectiva celuilalt. Stima de sine este destul de dezvoltata si au tendinta de a-si supraevalua abilitatile, crezand ca pot face chiar si lucruri imposibile. Sentimentul de autoeficacitate perceputa poate fi folosit ca un atu in terapie. Spre sfasitul acestei perioade se constata si un bun control al impulsurilor .

O problema serioasa care poate fi o bariera in prelucrarea rationala a realitatii este si o defectuoasa intelegere a intentionalitatii comportamentelor celorlalti de aici si o interpretare inadecvata a acestora .

Expresia emotionala la varsta prescolara nu este foarte nuantata si de aceea manifestarea primeste adesea o forma comportamentala. Spre sfarsitul acestei periode de dezvoltare se poate vorbi insa de o intelegere a emotiei celuilalt la care raspunsul copilului poate modifica acea stare (il imbratiseaza pe cel care plange si ii cere sa se linisteasca).

In REBT pentru a ilustra punctele de vedere ce urmeaza a fi explicate trebuie sa fie modelate strategiile de interventie utilizand jocuri si tehnici concrete, caci dezvoltarea personala, emotionala, sociala , fizica si cognitiva influenteaza modul in care copiii fac orice interpretare. Ori interpretarile acestor aspecte au implicatii semnificative pentru diagnoza corecta a problemelor si pentru selectarea interventiilor potrivite. Perceptia evenimentelor de viata poate fi distorsionata datorita specificului perioadei de dezvoltare a copiilor .

Nivelul de dezvoltare afecteaza modul in care raspund la probleme tipice de dezvoltare dar si la probleme situationale mai serioase, dar si gradul de gandire irationala joaca un rol foarte important influentand modul de raspuns al fiecaruia .

O problema in abordarea copiilor este stabilirea unei relatii terapeutice adecvate. Micii pacienti cred ca merg la medic, nu inteleg ce se intampla, de ce este necesar sa intalneasca o persona straina pentru a fi mai fericiti. O atitudine prea directiva poate conduce instantaneu la refuz si neimplicare. Dar invatand despre interesele si lucrurile care le plac, adoptand o atitudine de acceptare neconditionata, fiind sincer interesati de ceea ce ei povestesc, inducand ideea de speranta si fiind sinceri si umani fara a adopta insa comportamentul unui parinte, fiind creativi, flexibili si rabdatori se poate construi o relatie terapeutica corecta .

Desi in REBT se impune restructurarea convingerilor irationale uneori acest lucru este imposibil deoarece nivelul de dezvoltare va functiona ca o piedica. Ellis si Dryden au observat ca in unele cazuri pot fi facute schimbari directe ale situatiei (A) desi nu acesta este modul preferabil de practica REBT. Ar fi dificil de disputat convingerea unui copil de 5 ani ca un prieten bun trebuie sa-i fie loial si nu trebuie sa aiba prieteni alti colegi de gradinita. O solutie practica ar putea fi largirea sferei de prieteni, pentru a nu se baza doar pe unul si de a fi exclusivist in relationare.

Pentru ca prescolarii sunt mai putin abili in a se exprima verbal sau s-ar putea sa nu inteleaga unele concepte prea usor creativitatea si flexibilitatea psihologului va fi cea care ii va ajuta sa acceseze si sa inteleaga aceste aspecte.

Convingerile irationale ale copilului sunt ganduri distorsionate care rezulta in comportamente autodistructive si emotii negative intense. Ellis (1996) a identificat cerintele absolutiste, toleranta scazuta la frustrare sau anxietatea si evaluarile globale de sine si ale altora ca fiind credinte irationale centrale.

Adesea pentru copii este dificil sa descrie emotia pe care o simte. De aceea e necesara utilizarea unor strategii care sa-l ajute sa exprime cat mai adecvat trairile. Selectarea dintr-o lista de cuvinte a celor care se aplica situatiei date, desenarea unei imagini, exprimarea prin gesturi a ceea ce simt, utilizarea unor marionete sau indicarea pe un grafic a fetelor care exprima emotia reprezinta unele strategii eficiente. Jocurile de rol si interpretarea rolului unui personaj din unele povesti utilizate in scop terapeutic (Ex .Povestile rationale ale Virginiei Waters) pot duce la constientizarea emotiei, a unor convingeri sau comportamente.

Povestile ca elemente bine integrate in lumea copilariei au o puternica functie formativa si ludica, personajele fiind modele de viata bune de urmat sau evitat. Prin povesti se pot identifica, dar si modifica credintele irationale care pot genera suferinta si in paralel se asimileaza credinte rationale care genereaza o stare de sanatate psihica, emotionala si comportamentala pentru copii .

Prin REBT se transpun cunostintele de psihologie in forme accesibile majoritatii astfel incat, intelese si urmate aceste modele sa conduca la confort psihic, functionalitate optima si echilibru.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate