Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» FARMACO-DEPENDENTELE


FARMACO-DEPENDENTELE


FARMACO-DEPENDENTELE

D.p.d.v al riscului pentru farmacodependenta, intra in joc 3 factori:

- potentialul adictiv al medicamentului

- structura neuro-somatica specifica fiecarui individ

- vulnerabilitatea psihica a persoanei

Din studiile realizate pana in prezent se pare ca durata adictiei joaca un rol mai important in aparitia dependentei decat doza si ritmul de adminstrare.

1. BENZODIAZEPINELE

Din acesta clasa, prevalenta maxima pentru farmacodependenta o au benzodiazepinele anxiolitice si sedative, dar trebuie retinut ca oricare benzodiazepina poate crea dependenta, insa cele care au potentialul cel mai adictiv sunt benzodiazepinele cu timp lung de injumatatire si cele cu timp scurt de injumatatire (lorazepam, alprazolam).

Simptomele sevrajului: transpiratie, puls peste 100, tremuraturi ale mainilor, insomnii, greata si voma, jalucinatii tactile, vizuale, rar auditive, anxietate, uneori declansarea unor crize epileptice.

2. BARBITURICELE

Se leaga de receptorii GABA producand cea mai intensa inhibitie centrala, reducand astfel anxietatea si tensiunea dar afectand concentrarea si coordonarea, produce labilitate afectiva, dizartrie, ataxie, ameteli.

Sevrajul se manifesta prin: anxietate, tremuraturi, insomnii, iar in cazuri mai grave crize epileptice. Poate apare o dependenta incrucisata intre barbiturice, benzodiazepine si alcool.



3. AMFETAMINELE

Se leaga de receptorii dopaminei, noradrenergici si serotoninergici, provocand imediat o buna-dispozitie pana la euforie deplasata, logoree, hiperactivitate, insomnie, uscaciunea mucoaselor (sialoree), midriaza si anorexie, tahicardie, aritmie, hipertensiune arteriala. Dependentii de amfetamine pot dezvolta un comportament stereotip, cel mai mare risc este dezvoltarea unei psihoze paranoide. Nu dezvolta o toleranta marcata, iar sevrajul este relativ usor prin: anergie si depresie. Simptomele cedeaza in cateva zile de abstinenta, inclusiv psihoza.

4. ANESTEZICELE

Sunt reprezentate prin eter. S-au numarat printre primele farmacodependente. Betia eterica se instaleaza rapid, iar mahmureala este dezagreabila si cu mare oboseala.

Intoxicatia acuta releva o discoordonare motorie accentuata, pierderea ponderala pana la casexie prin anorexie, anxietate, comportament erotic pervers.

In sevraj se poate dezvolta un delirium tremens.

Reprezentanti: codeinele (antitusiv) - prin adminstrare indelungata da dependenta.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate