Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
CLASIFICAREA BOLILOR PSIHICE


CLASIFICAREA BOLILOR PSIHICE


CLASIFICAREA BOLILOR PSIHICE

Luand in considerare prevalenta etiopatogeniei, se vorbeste in psihiatrie de

boli endogene - fiind vorba de o etiopatogenie ereditar-genetica

boli exogene - fiind vorba de o etiopatogenie externa

Gruparea simptomelor si perspectiva evolutiva permite o clasificare in boli psihice acute si boli psihice cronice, fara a antrena criteriul curabilitatii sau incurabilitatii. Problema fundamentala a nosologiei psihiatrice, luand in considerare criteriul tabloului clinic si criteriul etiologic, a fost aceea de a deosebi intre boli psihice sistematizate pure complete si boli psihice simptomatice, incomplete, nesistematizate.

Din aceasta perspectiva bolile psihice au fost clasificate in doua mari grupe:

boli endogene - constitutionale

boli exogene - dobandite

In functie de tabloul clinic (prezenta semnelor si simptomelor) si mecanismelor etiopatogenice implicate, bolile se pot clasifica:

boli predominant somaticeboli predominant psihologice

Tulburarile care au un tablou clinic dominat de semne si simptome predominant somatice si ale caror mecanisme etiopatogenice sunt predominant somatice necesita in primul rand tratamente medicale, cele psihologice fiind doar simptomatice.

Tulburarile care au un tablou clinic dominat de semne si simptome predominant psihologice si care implica mecanisme etiopatogenice predominant psihologice necesita tratamente psihologice. In acest caz tratamentele medicamentoase sunt doar simptomatice si nu vizeaza cauza tabloului clinic.

Tulburarile care au un tablou clinic dominat de semne si simptome predominant psihologice si care implica mecanisme etiopatogenice predominant somatice necesita in primul rand tratament medical; rolul diagnosticului diferential este foarte important si psihologii trebuie sa fie foarte atenti la aceasta categorie care poate induce in eroare sugerand ca se impune primordial un tratament psihologic.

Si mai exista o categorie de tulburari cu un tablou clinic dominat de semne si simptome predominant somatice, dar mecanismele etiopatogenice sunt predominat psihologice - aceasta clasa reprezinta o provocare atat pentru psihologi cat si pentru medici. Necesita o munca in echipa, tratamente medicale si psihologice combinate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate