Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
DROGURILE ILICITE (MAJORE)


DROGURILE ILICITE (MAJORE)
DROGURILE ILICITE (MAJORE)

Clasificarea clasica:

toxico-sedative si euforice - opiul si derivatii sai, cocaina

toxicele imbatatoare - alcoolul, eterul
toxicele simturilor - hasisul, mescalina

toxicele stimulante: cafeina, tutun

In functie de efecte:

  1. droguri tari: cocaina, opiul
  2. droguri slabe: canabis, katch

In functie de origine:

droguri vegetale

droguri sintetice

1. DROGURILE VEGETALE

a. Drogurile opiacee - opiul brut este rezultat din sucul obtinut din capsulele verzi de PAPAVERIUM SOMNIFERUM ALBUM (macul alb). El contine 42 de alcaloizi, intre care:

preparate opiacee de latex - sunt pilule pentru mancat sau diverse betisoare pentru fumat

morfina - se administreaza injectabil, in general intramuscular sau intravenos

heroina

codeina

papaverina, etc.

Opiul si derivatii sai actioneaza la nivelul SNC prin intermediul receptorilor endorfinici. Actiunea farmacologica are intensitati diferite, in functie de produs.

Opiul brut confera ralaxare, liniste contemplativa si o stare de fericire, de satisfactie calma, cu o ascutire a simturilor si imaginatiei.

Rezistenta individuala spre intoxicatie este variabila.

Morfina injectabila are acelasi efect clinic, dar mai prompt si mai intens.

Heroina produce in loc de calm o iritare greu de stapanit, cu o hiperestezie senzoriala si imaginativa. Daca morfina deterioreaza intelectul lent si nu foarte profund, heroina il deterioreaza rapid si profund.

Tentativa de intrerupere generaza anxietate extrema, cu un tablou complex neurovegetativ si impulsivitate reactiva. Prin supradozare moartea este destul de frecventa printre heroinomani.

Sevrajul consta in: dispozitie disforica, dureri musculare, lacrimare, rinoree, piloerectie, transpiratie, midriaza, greata, voma, stare febrila, insomnii. Debutul sevrajului depinde de doza si durata administrarii si este de cca 8 ore in medie, atinge punctul maxim in 2-3 zile si dureaza in medie 7-10 zile. In intoxicatia acuta cu aceste opiacee antidotul este metadona sau clonidina, care la randul lor, administrate necorespunzator creaza dependenta.

b.Canabicele

Se descriu o multitudine de produse rezultate in urma prelucrarii rasinii selectate de pe frunzele si varfurile inflorite de CANABIS INDICA. In functie de zona de provenienta si metodele de prelucrare a plantei, rezulta: bastonase de fumat, pudra mestecata in tutun sau administrata in bautura si mancare (marihuana, hasis).

Mod de administrare: marihuana se fumeaza, hasisul se injecteaza.

Efectul apare dupa 10-30 minute.

Intoxicatia apare in functie de doza: la 2-4 ore si dureaza cca 24 ore.

Efectul psihologic este cel de euforie, liniste si apoi ameteli. Se instaleaza treptat anorexia, o crestere a pragului senzorial, conjuctivele devin injectate, tahicardie, uscaciunea mucoaselor. La doze mari pot aparea halucinatiile, hiperestezia senzoriala, anxietate, idei de persecutie, etc.c. Cocainomania

Exista 3 tipuri de cocaina: naturala care este extrasa din arbustul ERYTROXILON COCA si sintetica - clorhidratul de cocaina - foarte puternic.

Cai de administrare:

nazal prin prizare - persista cca 5 ore

prin prizare cu un pai

fumat

intravenos

In intoxicatia acuta apare initial "fericire in miscare", buna-dispozitie, curajul, cresterea imaginatiei, logoree, toate acestea durand 10-15 min, dupa care urmeaza o apatie si disforie din care simte nevoia sa iasa luand o noua doza.

Aceasta faza de intoxicatie acuta cu administrare repetata dureaza cateva saptamani sau luni dupa care intra in faza halucinatorie cu iluzii vizuale multiple, obiectele se misca.

Nu dezvolta dependenta fizica, dar sevrajul psihic este mai brutal decat la orice drog, aducand toxicomanul in stare de orice pentru a-si procura doza.

d. Katch-ul este un arbust asemanator celui de ceai si care creste in Africa orientala. Se consuma frunzele verzi, pana la 4 zile de cand au fost recoltate, in cantitate de 200-400 g frunze.

Psihic apare: euforie, tahipsihie, bogatie de idei, usurinta de a comunica, discoordonare motorie, midriaza, privire fixa, hipertensiune, tahicardie, impotenta.

e. Halucinogenele vegetale

Sunt reprezentate de diverse plante care prin administrare au efecte halucinogene, nu dau toxicomanii majore, dar genereaza tulburari psihice de tip psihotic: iluzii, halucinatii, modificari de schema corporala, de afectivitate, modificari de constiinta. De aceea se mai numesc si halucinogene psihodisleptice sau psihedelice.

Exemplu: Echinocactus Wiliams - care are ca substanta activa mescalina (substanta inrudita cu adrenalina).

2. DROGURILE SINTETICE (HALUCINOGENE SINTETICE)

Reprezentantii majori sunt LSD (acidul lisergic) ce poate dezvolta toleranta si Arylcyclohexylamina (cunoscuta sub numele de cristal), care nu dezvolta dependenta.

a. LSD se extrage din secara cornuta si este usor de sintetizat. Se absoarbe rapid dupa ingestie, are actiune la 1 ora de la ingerare, efectul durand 8-12 ore.

Tabloul clinic: midriaza, hipertensiune, transpiratii, vedere incetosata, discoordonare motorie, tremuraturi, greutate in respiratie, pana la deces prin stop respirator. Si dupa intreruperea administrarii si inceputul tratamentului se pastreaza o halucinoza reziduala de cateva zile.

b. Ecstasy

In doze mici de 75-175 mg substanta activa este tranchilizant. Favorizeaza introspectia si comunicarea, "incalzeste" sentimentele. La o administrare repetata se tocesc afectele pozitive si cresc cele negative.

Consumatorii cronici prezinta: hipertensiune, puls accelerat, uscarea mucoaselor, nistagmus, pierderea echilibrului, anorexie, mictiuni frecvente. Nu da sevraj.

c. Inhalantii

La noi persoanele care consuma aceste persoane se numesc "aurolaci". Prevalenta o constituie persoanele intre 11-16 ani. Dintre inhalantii utilizati frecvent mentionam: aurolac, cerneala tipografica, diverse lipiciuri, lac de unghii, deodoranti, etc.

Lista activa cuprinde: acetona, benzen, toluen, hidrocarburi. Aceste substante sunt imunosupresoare (produc scaderea imunologoca) favorizand infectia cu HIV.

Toxicitatea este virulenta si pluriorganica, in special cu actiune asupra rinichiului si ficatului. Psihic, efectul apare in cateva minute: euforie, betie, halucinatii, confuzii, pana la coma. Nu genereaza sevraj.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate