Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Etapa evaluarii semnificatiei factorilor stresori


Etapa evaluarii semnificatiei factorilor stresori
STRATEGIA ADAPTOLOGIEI LA FACTORII PSIHOSOCIALI

Etapa evaluarii semnificatiei factorilor stresori

Etapa evaluarii semnificatiei factorilor stresori consta intr-o serie de procese neuro-psihice ( judecati, rationamente, deductii,optiuni), prin care informatiile sunt asimilate in sfera cognitiva in vederea stabilirii unei strategii adaptative.

Evaluarea inseamna interpunerea personalitatii individului in toata complexitatea sa, intre stimul si raspuns. Desi greu de precizat, procesele intime psiho-comportamentale implicate in procesele evaluarii semnificatiei factorilor potential stresanti se poate totusi incrimina o analiza, sinteza si o prelucrare a stimulilor la nivel SNC, realizandu-se in final tabloul potential al semnificatiilor acestora.

Aceasta evaluare este individuala, bazata pe experienta personala, dar si in raport cu variatele conditii mereu schimbatoare ale mediului si cu interrelatiile individului cu mediul social.

Exista o evaluare initiala primara, si alta secundara sau finala prin care rezultatele influenteaza evaluarea primara.
Nu este exclusa in aceasta evaluare si participarea unor mecanisme anticipatorii, bazata pe o anumita experienta individuala sau colectiva care in final sa duca la ameliorarea evaluarii exacte a factorilor psihici cu potential stresant.

Desi se sustine caracterul constient al evaluarii,este de amintit totusi ca de multe ori tocmai nesesizarea factorului si a gradului de nocivitate al acestuia, subaprecierea sau supraaprecierea factorului stresant sau a conjuncturii de actiune fac ca un stimul major sau minor sa produca mari modificari neuropsihice.

Identificarea mecanismelor neuropsihice ale orientarii, atentiei, memoriei, motivatiei, gandirii, componentelor afectiv-emotionale, volitionale implicate in etapa evaluarii semnificatiei stimulilor poate fi apreciata mai mult axiomatic si mai putin demonstrata dupa reactiile somatice, vegetative sau psiho-cerebrale aparute la stimuli.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate