Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Proiect Psihologia Mediului - Proiect de interventie prin metode directe


Proiect Psihologia Mediului - Proiect de interventie prin metode directe
Proiect Psihologia Mediului

Proiect de interventie prin metode directe
Introducere .

Poluarea, ca problema globala, este apanajul secolului nostru, cu efecte extrem de daunatoare atat asupra mediului inconjurator cat si asupra sanatatii si calitatii vietii umane. Chiar daca uneori poluarea mediului este un rezultat al cauzelor naturale , cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provine din activitatile umane. Astfel, se actioneaza asupra apei, solului si aerului. In cadrul acestui proiect, am ales sa tratez problema poluarii aerului cauzata in special de disparitiile de paduri, ca fiind o consecinta a incalzirii globale, caci padurea absoarbe cantitati imense de dioxid de carbon, iar in momentul defrisarilor toata cantitatea absorbita revine in atmosfera, sporind astfel cantitatea de gaze cu efect de sera.

Problema defrisarilor in Romania este cat se poate de alarmanta, caci padurile sunt exploatate peste orice limita si intr-un ritm mult prea rapid.M otivele defrisarii nu sunt insa nici multe, nici intemeiate, acestea fiind, in general , ultilizarea lemnului in industrie sau dorinta proprietarilor terenurilor de a-si construi aici case. Printre numeroasele intrebuintari, pe care omul le-a gasit lemnului se afla si prelucrarea acestuia pentru obtinerea hartiei sau cartonului. Astfel, multe fabrici, folosesc ca modalitate de ambalare a produselor , cartonul, cele mai multe dintre acestea fiind, cele producatoare de tigarete. De aceea, consider ca ar fi necesar inlocuirea acestui tip de ambalaj, adica de carton cu unul de plastic reciclabil iar in felul acesta, se vor defrisa mai putini copaci.

1.. Comportamentul vizat( cel pe care intentionez ca subiectii din publicul tinta sa-l desfasoare) : achizitionarea pachetelor de tigari cu un ambalaj de plastic reciclabil

2. Publicul tinta: Populatia fumatoare

3. De ce nu se intampla deja acest lucru?

Din comoditatea producatorilor, deoarece este mai usor sa prelucrezi lemnul( pentru fabricarea cartonului) decat petrolul ( pentru fabricarea plasticului)

Iresponsabilitatea si neglijenta producatorilor in ceea ce priveste mediul inconjurator;

Oamenii nu cunosc indeajuns de bine efectele defrisarilor asupra sanatatii, motiv pentru care producatorii profita de necunostiinta in cauza a acestor persoane.

Nepasare si celebra deviza “ si altii procedeaza la fel ca mine “

Datorita costurilor mai mari de extragere si prelucrare a petrolului, ca rezultat final, fiind plasticul, comparativ cu cele ale defrisarii si prelucrarii lemnului , ca produs finit, cartonul, multi producatori aleg ultima varianta. Insa, chiar daca in cazul primei variante, costurile sunt mai mari, acestea se compenseaza cu faptul ca plasticul , dintre toate produsele reciclabile, este cel mai la indemana si poate fi reciclat cu cel mai putin efort.

Daca acest tip de ambalaj ar fi promovat si oamenii ar cumpara, cu siguranta se va renunta la stilul vechi de amabalare a tigaretelor si oamenii vor sti ca amabalajele din plastic pastreaza mai bine “prospetimea” tutunului.

Pana in prezent, pentru acest comportament subiectii nu au beneficiat, de recompense materiale pentru comportamentul indezirabil .Probabil recompensele au tinut mai degraba de moralitate( majoritate oamenilor nu considera ca orice actiune a lor este importanta si de cele mai multe ori nu se simt resposabili fata de actiunile lor, de unde si celebra replica “ Asa fac toti, Eu de ce nu as face?”) si de identificarea cu grupul social de referinta. De exemplu:” Prefer sa cumpar tigari in ambalaj de carton deoarece asa fac toti prietenii”, ar putea afirma un fumator. In ceea ce privesc pedepsele, pe care le primesc oamenii care au adoptat comportamente dezirabile , probabil au facut referire la “inadaptare sociala”.In sens larg, practic ma refer la acei oameni care s-au aflat la un nivel inalt al dezvoltarii morale si au adoptat comportamente in acord cu bunastarea mediului inconjurator, primind drept “recompense”, excluderea din grup din mai multe cauze: faptul ca era prea diferit de restul grupului, etichetat ca fiind o persoana cu un nivel social ridicat pentru ca-si “permite” ( spun asta pentru ca in ziua de azi produsele ecologice sunt mai scumpe decat cele care nu sunt ) sau faptul ca ceilalti membri ai grupului, pur si simplu, nu se pot ridica la standardele persoanei care adopta comportamentul dezirabil.Recompenselesi pedepsele, asadar au fost de natura interna, si anume evitarea efortului, comoditatea, motivatia de a apartine grupului social cu care se identifica subiectul sau valorile si credintele pe care le au oamenii.

In ceea ce priveste “istoria intaririlor”, se stie ca oamenii au adoptat aceste comportamente, nedorite pentru mediu, deoarece aceste comportamente au fost promovate, atat de modele comportamentale ( grup de prieteni, parinti) cat si de publicitatea subiectiva facuta de mass-media.Asadar, fumatorii nu au facut decat sa- si modeleze comportamentul in functie de oferta mediului si mai putin pe cerintele acestuia din urma.

4. Setul de intariri.

recompensa pozitiva: cei ce achizitioneaza pachetele cu tigari in format plasticat , in numar de 9 pachete, il vor primi pe al zecelea gratis.

pedeapsa negativa: cei care vor continua sa achizitioneze tigarile in pachete de carton, vor trebui sa suporte platirea unei taxe in plus.

5. Programul de intarire.

-rata fixa : subiectul fumator va primi cel de-al 10- lea pachet de tigari gratis, numai dupa ce va aduce la centru de colectare a materialelor reciclabile, cele 9 pachete din plastic.Cu alte cuvinte, dupa un numar de 9 comportamente dezirabile subiectul isi va primi recompensa.

- activatori: - amabalajele din plastic a pachetelor de tigari, vor avea desene, in care personajul principal va fi un model comportamental, ce va promova actiunea de a planta un copac. Desenele mai pot contine si imagini ( care fac apel la emotii si sentimente de teama) prin care se poate arata fazele “ mortii planetei”.

6. Pret: las la aprecirea celor care vor finanta proiectul astfel incat sa existe un raport just intre pret si calitate. Ca si pret de pornire, pentro o negociere ar putea fi : 1000 RON.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate