Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Consilierea persoanei varstnice cu afectare cognitiva minora


Consilierea persoanei varstnice cu afectare cognitiva minora


Consilierea persoanei varstnice cu afectare cognitiva minora

Reabilitarea este procesul complex prin care o persoana este readusa la un stadiu optim de functionalitate si efcacitate, dandu-i-se posibilitatea de se bucura de o viata plina de sens. Reabilitarea presupune activitati specifice de educatie si consiliere psihopedagogica pentru imbunatatirea abilitatilor cognitive ale cientului, inusirea unor comportamente care sa-i asigure atingerea unui nivel optim de functionalitate si eficacitate.

Obiectivele majore ale activitatii sunt.

determinarea de catre consilier a nivelului optim de functionalitate si eficacitate a clientilor;

oferirea de sprijin, ajutor si indrumare, astfel incat clientul sa-si constentizeze resursele si sa le utilizeze pentru a se reabilita si a functiona mai efficient, pentru a-si satisface asteptarile si a-si atinge scopurile propuse, prin activitti specifice de autocunoastere, autodezvoltare si autocontrol cognitive, emotional si comportamental;monitorizarea clientului si furnizarea de suport psihologic.

Constientizarea problemelor deficitului cognitiv minor poate fi perceputa ca o situatie stresanta si rolul consilierii este acela de a castiga mecanisme care sa-i permita sa se confrunte in mod eficace cu situatia de criza.

Sedinta 1

Stabilirea unei legaturi specifice cu clientul si lumea sa, identificarea problemelor si definirea lor corespunzatoare. Lumea clientului este o lume construita, care exprima viziunea acestuia despre realitate - solutia problemelor cu care se confrunta clientul este schimbarea modului in care percepe el realitatea. Sarcina principala este stabilirea unei relatii apropiate cu clientul si implicarea acestuia in procesul rezolvarii propriilor sale probleme. Intrebarile deschise confera clientului o mai mare liberate de exprimare si constituieun bun prilej pentru consilieri de a descoperi semnificatiile gandurilor, trarilor si faptelor acestuia.ascultarea activa si incurajarea clientului pentru a vorbi ajuta la claificarea problemelor clientului prin reformulare, resemnificare, interpretare.

Sedinta 2

Analiza alternativelor posibile si luarea unei decizii, prin identificarea mai multr cai de solutionare a problemelor, prin multiplicarea perspectivelor de abordare a acestora, urmata de analiza lor comparativa si luarea unei decizii. Facilitarea activa a schimbarii opticii clientului fata de problemele sale nu se realizeaza de la sine, ci presupune sprijinirea, ajutorarea si indrumarea clientului pentru a-si depasi rezistentele, orientarea clientului pentru a intelege mai bine problemele si a actiona mai eficient in directia rezolvarii acestora.

Se cere clientului sa identifice sentimentele cu privire la situatia sa;

Se determina mecanismele obisnuite pe care subiectul le utilizeaza pentru rezolvarea unei probleme;

Se ofera posibilitatea de a participa la procesul de decizie;

Se incurajeaza sa verbalizeze sentimentele de anxietate si se educa pentru a sti tehnici de relaxare;

Se evalueaza punctele forte si cele slabe;

Se folosesc resursele disponibile;

Se ajuta sa-si modifice rolurile pentru mentinerea integritatii;

Se ajuta sa utilizeze sistemele de sustinere

Sedinta 3

Experimentarea si exersarea noilor comportamente - procesul de consiliere psihopedagogica este un proces de invatare asistat si indrumat de consilier. Clientul are nevoie de feedback si de suport. Transmiterea de informatii despre deficitul cognitiv minor - evaluare psihologica. Recunoasterea simptomatologiei are importanta deosebita pentru posibilitatea interventiei terapeutice precoce si intarzierea instalarii tabloului clinic al dementei.
Sedinta 4

Se evalueaza negarea bolii (o problema serioasa), frica, frustrarea, rusinea, agresivitatea verbala. Se evalueaza necesitatea tratamentului medicamentos si utilitatea sa. Se accentueaza utilitatea si eficacitatea instituirii cat mai precoce a tratamentului medicamentos.

Sedinta 5

Structurarea zilei, stabilirea unor repere care sa favorizeze orientarea temporospatiala si a unor activitati care sa intretina capacitatile restante - activitati de ergoterapie, jocuri de utilizare a memoriei verbale si matematice.

Sedinta 6

Control cognitiv prin antrenament pentru control cognitiv, oprirea gandurilor negative, restructurare cognitiva.

Sedinta 7

Modificarea contextului de viata prin antrenament pentru castigarea de competente sociale, dezvoltara de activitati placute, elaboarea de programe de autocontrol.

Sedinta 8

Abilitati de rezolvare a problemelor, rezolvare de conflicte.

Sedinta 9

Elaborarea de programe de autoconrol suplimentare, urmarirea eficacitatii tratamentului medicamentos, evaluarea depresiei,continuarea consilierii sau nu.

Sedinta 10

Transformarea, adaptarea mediului de viata intr-unul cat mai protectiv pentru viitor pe baza preferintelor si optiunilor clientului. Dezvoltarea unor atitudini si comportamente adecvate necesare mentineriipropriei sanatati somatopsihice. - schimbarea evolutiva a unei persoane este un proces complex si de durata care nu poate fi realizat decat cu efort si implicare din partea persoanei in cauza si cu sprijinul si indrumarea oferite de consilierPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate