Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Dezvoltarea psihica - Dezvoltarea umana, Conceptul de crestere


Dezvoltarea psihica - Dezvoltarea umana, Conceptul de crestere


Dezvoltarea psihica

1. Generalitati


Sunt trei procese fundamentale care contribuie la dezvoltarea umana: crestere, maturizare, invatare...

Conceptul de dezvoltare umana.

Se refera la procesele ordonate, cumulative, directionate, specifice fiecarei varste prin care se produc schimbarile in experienta umana asa cum apar ele in diferite cicluri ale vietii. Datorita acestor procese ale dezvoltarii, indivizii trec de la acumulari cantitative la schimbari cu caracter calitativ pe baza carora isi reorganizeaza comportamentul.Limbajul metaforic pare sa surprinda mult mai bine specificitatea acestui fenomen (Sroufe, L.A, Cooper; R.G., & DeHart, G.G (1992) - Child Development: its nature and course (2nd. ed.) New York: Knopf):

Sa ne imaginam cum decurgeau lucrurile cu multi ani in urma intr-o firma de afaceri al carei obiect de activitate consta in activitati de numarare, atunci cand erau folosite numaratoarele manuale. Succesul afacerii depindea, in acest caz, de numarul persoanelor care se ocupau de numarat. Spunem ca succesul afacerii depindea de schimbarile cantitative. Dupa ce a aparut calculatorul care a produs o schimbare fundamental calitativa, aceeasi sarcina a inceput sa fie realizata intr-un mod complet diferit. Unii lucrau la realizarea unor programe pe calculator, altii la introducerea datelor in program, altii la interpretarea datelor. Altfel spus, au aparut noi ierarhii organizationale. Unele cunostinte din vechiul sistem au fost preluate de catre noul sistem, dar ele fac parte astazi dintr-o organizare complet diferita. In acelasi fel stau lucrurile in privinta dezvoltarii umane.2. Dezvoltarea umana

Conceptele de: crestere, maturizare, invatare, dezvoltare fizica, psihica, sociala, stadiu, varsta...


Dezvoltarea umana se realizeaza in diferite arii: dezvoltare fizica, dezvoltare cognitiva, dezvoltare a limbajului, dezvoltare a unor abilitati/competente sociale, dezvoltare emotionala, dezvoltarea morala. Dezvoltarea unora dintre aceste arii se suprapune peste dezvoltarea altor arii.


3. Conceptul de crestere


Conceptul de crestere se refera, cu deosebire, la procese si fenomene cu caracter fizic privite din punct de vedere cantitativ si mai putin din punct de vedere calitativ. Educatorii scolari nu se pot implica prea mult in sensul influentarii acestor procese. Este necesar, insa, ca ei sa constientizeze modul cum se produc astfel de schimbari/transformari pentru ca acestea influenteaza o serie de alte aspecte ale dezvoltarii umane.Maturizarea consta intr-un ansamblu de modificari care se produc in mod relativ independent de influentele mediului. Cercetarile realizate in domeniu atrag atentia asupra faptului ca maturizarea este programata genetic, decurgand firesc din datele ereditare. Procesele de maturizare pot fi influentate, de asemenea, relativ putin prin interventiile educatorului scolar, dar cunoasterea si constientizarea modului in care se produc aceste transformari este, de asemenea, de mare importanta pentru activitatea obisnuita a unui educator scolar

Invatarea - inteleasa din punct de vedere psihologic - se refera la modul in care se realizeaza modificarea comportamentului, ca raspuns la actiunea unor stimuli sau sub efectul experientei. Ceea ce este foarte important de subliniat in definirea acestui concept este ca, adesea, o aceeasi modificare comportamentala nu se produce la fel atunci cand se schimba situatia de invatare.

In afara de un sens psihologic se poate vorbi si despre un sens pedagogic al conceptului de invatare. In acest ultim caz invatarea este privita ca un fenomen social ce se produce ca urmare a unei interactiuni intre un emitent de influenta educativa (educatorul) si un receptor al acestei actiuni (educabilul).

Aceasta explica de ce, din punct de vedere pedagogic, invatarea este abordata intr-o stransa interdependenta cu predarea.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate