Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Coronarogen


Coronarogen


Factori individuali de vulnerabilitate

profilul comportamental de tip A ,,coronarogen"

In 1959, Freedman si Rosenman au descris un profil comportamental supranumit de tip A, caracterizat printr-o hiperactivitate hemodinamica si neuro- hormonala aparuta la stres, urmata de aparitia insuficientei coronariene.

Aparitia insuficientei coronariene ca un fenomen somatic fara cauze organice reprezinta un fenomen cu o incidenta destul de mare pentru ca datele sa fie prelucrate statistic.

Conform acestui profil, subiectii de tip A incearca sa rezolve cat mai multe probleme intr-un timp cat mai scurt. Acestora le place competitia si se angajeaza in activitati cu rezultate imprevizibile, cautand performanta. Sunt intr-o stare de neliniste si cautare permanenta si suporta cu greu timpul petrecut fara activitate. Aceasta nerabdare este manifestata si in fata obstacolelor ce pot surveni in calea obiectivelor propuse.

Tensiunea permanenta si dispozitia catre actiunea imediata se reflecta si in tonusul musculaturii faciale sau in limbaj. Subiectii prezinta un ritm rapid de vorbire, cu o voce exploziva si deseori anticipeaza cuvintele interlocutorului. Acest profil de comportament este incurajat si de dezvoltarea civilizatiei actuale, care promoveaza acele persoane capabile de reactie si actiune rapida, prezinta spirit de competitie si preocupari fata de productivitate.



In cadrul acestui profil de tip A exista 3 subtipuri:

tipul rapid si nerabdator

tipul implicat in munca, preocupat mereu de activitatea profesionala

tipul combativ - competitiv, care manifesta si o expresie de agresivitate socializata.

Spre deosebire de subiectii din populatia generala, cei de tip A isi fixeaza obiective din ce in ce mai greu de realizat. Un eventual esec nu determina tipul A la renuntare, ci dimpotriva, la negarea dificultatilor si abordarea unei atitudini supra compensatorii de reperare si indeplinire a unor obiective mai dificile.

La acesti indivizi, se observa o secretie crescuta de adrenalina, noradrenalina si cortizon, precum si scaderea rezistentei arteriale musculare. S-a constat un risc de aparitie a infarctului miocardic a subiectilor de tip A, indiferent de considerarea factorilor de risc sociologic (varsta, tutun, colesterol).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate