Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» CONSIDERATII PSIHODINAMICE IN FRIGIDITATE


CONSIDERATII PSIHODINAMICE IN FRIGIDITATE


CONSIDERATII PSIHODINAMICE IN FRIGIDITATE

Dificultati similare celor legate de definirea frigiditatii apar atunci cand se incearca delimitarea fundalului emotional din psihoginologie.

Punctul de vedere psihanalitic clasic asupra frigiditatii, rezumat de Abraham (1920) in lucrarea sa despre complexul feminin de castrare, postu­leaza ca persistenta conflictului oedipian nerezolvarea lui, conduc la o dorinta de razbunare pe tata prin castrarea lui cu cavitatea corpului in care isi afla salas ostilitatea ei muscatoare. El subliniaza ca vaginismul dintr-un punct practic de vedere reprezinta expresia fantasmelor reprimate nu numai de castrare, ci si dorinta de a-i fura barbatului penisul prin retinerea lui in vagin.Frecvent in psihanaliza femeilor care isi identifica sotul cu figura pa­rentala, se observa ca amintirile precoce se leaga de episoade in care penisul este privit ca amenintator si inspaimantator. Sentimentul ca penisul este amenintator sau ca luandu-1 in interiorul ei ea il poate distruge sau vatama, este generat de fantasmele dobandite in mica copilarie in raport cu mama si reintarit mai tarziu de o relatie de dragoste nesatisfacuta cu tatal.

Frigiditatea ca aparare. Unele femei sunt anesteziate sexual deoa­rece nu sunt in stare sa faca fata sentimentelor experimentate de ego care sunt resimtite ca fiind coplesitoare, aproape similare celor de negare a suferintei dupa o pierdere in mod special dureroasa. in acest caz, frigiditatea devine o aparare impotriva unor asemenea sentimente.

O pacienta cu vaginism si dispareunie a simtit ca penetrarea nu putea sa aiba loc pentru ca, spunea ea, "simte ca si cum ar avea ceva un vagin tare si imobil, ca un bloc de beton'. A fost usor de demonstrat ca nu este asa, deoarece a putut in cele din urma sa-si introduca un dilatator mare. Totusi, ideea de a avea in interiorul ei o bucata de piatra in loc de sentimente, se lega de atitudinile de "inima impietrita' invatate in timpul copilariei sale neferi­cite cu o mama rece si cu un tata care a murit cand avea noua ani. Aceste atitudini trabuiau sa fie mentinute pentru a o proteja de ceea ce ea isi imagina ca fiind sentimente incontrolabile fata de altii, in special fata de barbati. "Blocul ei de beton', frigiditatea ei era modul de a se apara pe sine insasi de emotii care nu au fost niciodata impartasite.

Amenintarea externa. Majoritatea pacientelor care se plang de frigi­ditate nu realizeaza ca factorii responsabili de starea lor vin din trecutul lor. Ele afirma ca, din motive care le scapa, abordarea sexuala de catre partenerul lor le creeaza o anxietate extrema.

Ele incearca sa rationalizeze aceasta situatie, legand-o de casatorie, nasteri, durere cresterea responsabilitatii casnice si oboselii sau de faptul ca nu-si mai iubeste partenerul.

Chiar daca aceste femei incearca o relatie extraconjugala, ele vor avea aceeasi experienta nesatisfacatoare. Urmeaza o noua rationalizare in care femeia crede ca datorita sentimentului de vinovatie, lucrurile nu se indreapta si daca ar divorta, lucrurile ar fi mai bune.

Preludiul poate fi placut pentru unele femei dar nu si penetrarea. Altele se excita abia dupa ce a avut loc ejacularea astfel incat penetrarea nu mai este posibila, penisul detumescent nemaifiind amenintator.

Aspectul penisului poate cauza repulsie si femeia evita sa il priveasca. El nu va fi atins si intromisiunea va fi posibila doar daca barbatul este cel care initiaza si sustine preludiul. Sentimentele de placere pot aparea dar se sting rapid daca barbatul solicita participarea activa.

Placerea poate fi obtinuta prin diminuarea si devalorizarea sexualitatii partenerului lor fie prin a-i cere lucruri pe care nu le poate satisface si a nu raspunde sau prin exprimarea unor fantasme sado-masochiste.

Homosexualitatea latenta. O legatura ostila fata de mama privita ca fiind neafectuoasa si de aceea dispensabila, poate conduce la un potential homosexual, pe masura ce adultul cauta sa isi reinnoiasca relatia cu ea, de vreme ce relatia primara a fost nesatisfacatoare. in acelasi timp ea isi expri­ma ostilitatea fata de partenerul pe care 1-a ales, negand si respingand ce are el de oferit.

Dependenta ostila este exprimata prin trasaturi homosexuale. Uneori, excitatia apare cand partenerul are un act sexual cu o alta femeie in prezenta ei, permitandu-i astfel sa isi satisfaca curiozitatea care este legata de concep­tia fantezista a copilului fata de actul sexual al parintilor.

Homosexualitatea exprimata poate fi absenta dar fantasmele din timpul masturbarii sunt legate de sexualitate orala sau de acte de lesbianism cu pacienta, jucand cateodata rolul de spectator. Asemenea fantasme reprezinta o dorinta de a se intoarce la prima relatie homosexuala, adica cea cu mama. Ocazional, actul sexual satisfacator poate avea loc cu partenerul daca o alta femeie este prezenta. in mod clar, cealalta femeie este "lasata pe dinafara'.

Pacienta se razbuna in acest fel pe mama ei care, in trecut, "a lasat-o pe dinafara'.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate