Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Matematica


Index » educatie » Matematica
Metoda injumatatirii intervalului


Metoda injumatatirii intervalului


Metoda injumatatirii intervalului

Se considera functia , continua si ecuatia f(x) = 0. Daca atunci f are un numar impar de radacini in intervalul [a, b]. Principiul acestei metode este ilustrat in figura. Daca atunci este chiar radacina cautata.

Altfel, se imparte intervalul [a,b] in jumatate si se retine acea parte (interval) pentru care produsul valorilor f la capetele jumatatii de interval este negativ. Notam cu [a1, b1] subintervalul determinat, care la randul sau, se imparte in doua segmente egale si se retine, pe acelasi criteriu, un alt segment.Aplicand acelasi algoritm, in continuare, se obtine sirul de intervale, se obtine sirul de subintervale: [a1, b1], [a2, b2], .[an, bn]. cu proprietatile f(an) f(bn) < 0, bn-an = , n = 1,2.n.

Sirul (an) este crescator sau constant iar sirul (bn) este descrescator sau constant astfel incat radacina ecuatiei este:. Valoarea aproximativa a solutiei este: . Aceasta metoda este simpla, fiind cea mai slab convergenta metoda pentru calculul aproximativ al unei ecuatii. Daca au fost identificate mai multe radacini, metoda va fi aplicata pentru fiecare radacina in parte.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate