Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» „Multumire” – Ioan Alexandru


„Multumire” – Ioan Alexandru
„Multumire” – Ioan Alexandru

1.
Luni incepusera scoala de la ora sapte.
De luni de zile nu am mai auzit nimic despre el
2. „cuvine-se” – cratima marcheaza o inversiune in forma verbala cu rol in pastrarea masurii versului
„sa-ti” – cratima desparte doua parti de vorbire diferite, inlocuind vocala „i” in scopul mentinerii masurii versului
3. „Pentru stramosi si pruncii nenascuti”
4.
motivul recunostintei, motivul dragostei de natura, motivul divinitatii, motivul amintirii.
5. Eul liric isi face simtita prezenta in poezie prin pronumele si verbele la persoana I si a II-a: „sa-ti multumesc”, „mea”, etc
6. Metafora „nori, aceste flamuri sure” dezvaluie impresia pe care norii o au asupra poetului, atins chiar de aparenta lor banalitate. Metafora pune in relatie un element cosmic cu un simbol de glorie.
7. Rolul conjunctiei coordonatoare „si” este de a intari dorinta poetului de a mutumi pentru nenumaratele bucurii pe care i le ofera viata. El simte ca nu ii ajunge cerul pentru a-si exprima gratitudinea, folosind in mod obsesiv conjunctia ce leaga toate aceste elemente. Repetitie anaforica.
8. Cea de-a patra strofa continua insiruirea numai catorva dintre milioanele de lucruri, de mici bucurii ale vietii pentru care nu vom putea niciodata sa multumim suficient de mult.
Desi aparent destul de saraca in figuri de stil si imagini artistice, aceasta strofa este ea insasi o metafora, unde poetul imbina atent, cu maiestrie, forme si culori, miresme si senzatii cu ajutorul insiruirii. Ultimul vers marcheaza cititorul prin naturaletea cu care este infiltrat in poezie, poetul reusind sa faca tot mai adanca fascinatia in fata vietii.
9. Tiltul poeziei exprima simplu, dar cu o nota de profunzime ce nu poate trece neobservata, ideea centrala, tema poeziei, si anume, recunostinta eului liric pentru ceea ce are cel mai de pret de la Dumnezeu: viata. Fiind un substantiv propriu, nearticulat are rol in generalizarea sentimentului multumirii.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate