Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Mihai Eminescu, Iambul


Mihai Eminescu, Iambul


Mihai Eminescu, Iambul

1. vers = stih
trezind = desteptand.
2. Punctele de suspensie marcheaza o intrerupere a enuntului, o pauza afectiva in text; ele pot marca si o stare de melancolie, reflectii asupra propriilor conceptii.
3. Afirmatia mea l-a lasat cu gura cascata.
E toamna in sufletul meu.


4. "s-auzi in el al undei sopot" / "versul cel mai plin"
5. tema creatorului/conditia poetului, motivul inspiratiei poetice, melancolia, iubirea.
6. Comparatia "masura/ . plina e ca toamna mierea-n faguri" vine sa evidentieze si sa ridice la rang inalt elementul prozodic: masura este asemanata cu dulceata si abundenta mierii in anotimpul precursor iernii. De asemenea, se subliniaza rolul important al prozodiei clasice in creatia lui Eminescu.
7. Strofa a doua debuteaza cu o exclamatie melancolica, semnul exclamarii fiind insa inlocuit cu linia de pauza, sugerand intreruperea ideii poetice, a starii de melancolie si revenirea la realitate, marcata grafic prin conjunctia adversativa "dar". Ideea poetica este redata prin substantivele aflate in relatie de antonimie: "patima"- "ura", prin epitetul in inversiune: "dulce glas", menit sa-l caracterizeze pe Amor. Versul al doilea, "trezind in suflet patima si ura", sugereaza exprimarea sentimentelor in poezie.
8. Titlul poeziei este alcatuit dintr-un substantiv articulat hotarat "iambul", sugerand ideea de unicitate a piciorului de vers, compus din doua silabe, care este "cel mai plin, mai bland si mai pudic". Reluarea lui in ultimul vers are rolul de a pune in evidenta faptul ca intreaga poezie este "inchinata" iambului.
9. Poezia se incadreaza in curentul romantism prin temele si motivele specifice (tema creatorului, melancolia), accentul fiind pus pe sentimente, pe exprimarea subiectiva a trairilor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate