Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Ion Pillat, Amurg in delta


Ion Pillat, Amurg in delta
Ion Pillat, Amurg in delta

1.
trist = amar, dureros
scancind = plangand

2. Cratima uneste intr-o singura silaba parti din cuvinte diferite. Caderea sunetelor la sfarsit de substantive si la inceput de verb reduce numarul de silabe din vers, fapt necesar pentru pastrarea masurii.

3. Ne-a taiat calea o pisica neagra.
Din pacate, atat l-a taiat capul sa faca

4. Natura este o tema des intalnita in poeziile lui Ion Pillat. In “Amurg in delta” acesteia i se alatura motive ca amurgul, apa si o nota istorica (“cai tatari”).

5. Rima este incrucisata, iar masura versurilor , de 11 si 10 silabe.

6. Metafora “ ochi de apa moarta” da poeziei o usoara nuanta melancolica si poate arata o incetinire a trecerii timpului, o stagnare, la amurg, a vietii in delta.

7. Poezia lui Ion Pillat este un pastel al deltei in momentul inserarii. In ultima strofa, caracterul traditionalist se resimte prin tonul elegiac. Astfel, personificarea “noapte soptitoare” creeaza un fundal muzical melancolic, iar metafora “aur vanat”, cu rol chromatic, subliniaza trecerea lenta a timpului care se reflecta si asupra naturii inconjuratoare prin nuantele soarelui la apus.

8. Titlul ”Amurg in delta” este un fel de rezumat al poeziei, o ilustrare concisa a temei acesteia. Poetul descrie un tablou de amurg in zona Deltei Dunarii (“sat lipovenesc”).

9. In “Amurg in delta” caracterul liric al poeziei se face simtit prin nota de usoara melancolie. Aparent un cadru de natura, din perspective unui observator neutru, tabloul este totusi incarcat de emotie. Epitetul personificator ”sfasietor de trist” sau cromatismul insistent si contrastant (aur / vanat ) contureaza un spatiu al disputei dintre lumina si intuneric, dintre viata si moarte. Modalitatea in sine a descrierii in cazul careia vizualul este dominant este specifica textului liric.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate