Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Alexandru Philippide, Secrete si mistere


Alexandru Philippide, Secrete si mistere
Alexandru Philippide, Secrete si mistere

1.molcom= incet, usor
steril= nefertil, neproductiv

2. “Tu, monstru al fierbintelui Egipt” – in acest vers, virgula separa vocativul “tu” de restul propozitiei.
“Un plat pustiu, sarac, steril, urat ” – in acest vers, virgula desparte parti de propozitie de acelasi fel, mai precis, atributele adjectivale “pustiu”, “sarac”, “urat” si “steril”.

3. “cine-a cioplit acele chipuri”

4. Tema poemului “Secrete si mistere” este, asa cum reiese inca din titlu, descifrarea misterelor lumii. O alta tema este trecerea timpului.

5. Prezenta eului liric se evidentiaza in text prin verbele la persoana I plural ”sa dezlegam”, “sa ajungem”, precum si prin intrebarile retorice din cuprinsul poemului : “cine stie?”, “O sa ajungem oare si la stele,/ cu gandul sa descoperim in ele/ secretul universului si-al vietii?”.

6. “Portice lungi”- imaginea vizuala contine un epitet si simbolizeaza grandoarea, marimea galeriilor prin care se plimba imparatul roman Caligula.

“Ajunsi pe luna n-am gasit decat / un plat pustiu, sarac, steril, urat”- imaginea vizuala contine patru epitete. Aici luna ne este infatisata ca un plat pustiu, lipsit de secrete, de viata. Astrul care, de obicei, apare in cadre idilice, misterioase chiar, devine aici urat, sterp si nu mai prezinta niciun interes pentru omul avid de cunoastere.

7. Ultimul vers al poeziei se evidentiaza prin faptul ca a fost voit izolat de poet. Privind restul poeziei ca un monolog adresat, ultimul vers pare a fi raspunsul la intrebarile puse anterior. “Da-n stele nu ajung decat poetii”, este un vers conclusiv. Prin el poetul isi exprima resemnarea. El intelege ca omului de rand nu ii este menit sa descifreze misterele vietii, ci numai sa fie martor la manifestarea acestora.

8. In final, poetul se resemneaza si inceteaza sa mai descifreze mistere si secrete. Timpul, spune el, sterge totul, ramanand in urma doar pietre. In acelasi fel in care Eminescu se raporteaza la planul terestru facand comparatie cu universul, Alexandru Philippide schimba planul terestru, istoric, in care nu gaseste niciun raspuns, cu planul cosmic. Insa nici aici, “ajunsi in luna”, nu gaseste altceva decat “un plat pustiu, sarac, steril, urat”. Motivat de gandul ca s-ar putea sa gaseasca totusi “secretul universului si-al vietii”, poetul se intreaba “ o sa jungem oare si la stele?”. Raspunsul este ironic si denota tristete: “da-n stele nu ajung decat poetii”. Avand in vedere ca tema poeziei este misterul, mijloacele artistice folosite (intrebarile retorice: “o sa ajungem enumeratia:“pustiu, sarac, steril, urat”, catrenele, cu savanta alipire a ultimelor doua din care se desprinde amarul vers concluziv) nu fac altceva decat sa intareasca ideea poetica.

9. Titlul poeziei este format din doua substantive ce apartin aceluiasi camp lexical legate prin conjunctia “si”. Titlul anunta tema poemului, intrucat “secretele” si “misterele” la care se face referire in titlu sunt enuntate mai apoi in text: porticele prin care se spune ca se plimba Caligula, chipurile stranii de pe insula pierduta, Sfinxul , lumea noastra, a oamenilor, si pana la urma lumea intreaga.loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate