Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Expune doctrina estetica promovata de Dacia literara


Expune doctrina estetica promovata de Dacia literara


Expune doctrina estetica promovata de Dacia literara.

a) Revista Dacia Literara apare la Iasi, in anul 1840, sub directia lui Mihail Kogalniceanu si va fi interzisa chiar dupa primul numar, caci, prin chiar numele ei, dar mai ales prin ideile emise aici, pledeaza pentru unitatea literaturii noastre.

Revista pragmatica, Dacia Literara, formuleaza in Introductie, principalele surse tematice care stau la baza unei literaturi nationale: folclorul autohton, istoria nationala si natura patriei. In spiritul acestor recomandari se va dezvolta literatura noastra romantica (momentul pasoptist).

b) Revista se adreseaza romanilor din toate cele trei tari romane, intr-un moment politic dificil, in care unirea nu era posibila. Aceasta deschidere catre toti romanii reprezinta primul pas catre cladirea unei literaturi si a unei limbi unitare.

c) Atrage atentia asupra pericolului pe care traducerile excesive il reprezinta pentru o literatura. Incepe sa se estompeze moda traducerilor din literatura de duzina si incepe sa se creeze o literatura originala. Toate aceste idei au contribuit la crearea curentului national si au deschis drumul literaturii nationale. "Traductiile" nu fac o literatura ci pot fi primejdioase caci ucid "duhul national".d) Scriitorii sa fructifice episoadele eroice din istoria noastra, sa transfigureze frumusetile naturii si sa prelucreze folclorul national, despre o interpretare directa a scriiturii.

e) o critica impartiala: "Critica noastra va fi nepartinitoare. Vom critica cartea, iar nu persoana".

f) selectia prin valoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate