Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Gheorghe Tomozei, Septemvrie


Gheorghe Tomozei, Septemvrie
Gheorghe Tomozei, Septemvrie

1. septemvrie, tarzii

2. Rolul punctelor de suspensie din primul vers, „Septemvrie . este de a marca o pauza afectiva in rostirea poeziei , pentru a sugera nostalgia.

3. „septemvrie, „radvanul”, „carte”, „frunze”, „iubire” sunt cuvinte din fondul vechi al limbii.

4. Tema trecerii timpului, asociindu-si mai multe motive, precum toamna, amintirea, singuratatea, copilaria, exprima starea de tristete a fiintei.

5. Rima incrucisata (1-3 feminina, 2-4 masculina) si masura de 10-11 silabe.

6. Utilizarea verbelor la modul indicativ, timpul imperfect creeaza durata si simultaneitate, prelungeste durata momentului evocat si o imobilizeaza intr-un tablou sensibil si melancolic.

7. Epitetul „frunze tarzii” sugereaza efectul venirii toamnei. Frunzele simt trecerea timpului si , la timpul lor, cad „domol”. Acestea „ruginesc”, imbatranesc si se sting, asemenea unei fiinte umane. Metafora „radvanul toamnei” exprima plastic aparitia regala a toamnei, de dupa himericele clai de fan ale verii, intr-o continua rotatie calma a anotimpurilor, ca la Virgiliu.

8. Ideea poetica este tristetea indusa de venirea toamnei si este evidentiata prin epitete : „surasul meu amar” ce exprima atat amaraciunea, cat si falsitatea zambetului, deprimarea fiintei care se identifica cu „cel mai trist scolar”, ravnind dupa mangaierea doamnei invatatoare, o alinare mult asteptata, dar care nu va mai veni niciodata, pentru ca timpul copilariei a trecut. Strofa curenta, implicit si poezia, se termina cu puncte de suspensie pentru a invita cititorul la reflectie.

9. Limbajul poetic in poezia citata este caracterizat de reflexivitate, lasa cititorul in suspans. Poezia are o predispozitie spre meditatie, datorita punctelor de suspensie prezente atat in fiecare strofa, cat si in ultimul vers, care te invita sa gandesti la rostul lumii si al fiintei aflate sub puterea timpului.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate