Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Ypres primul atac cu gaz toxic


Ypres primul atac cu gaz toxic
Ypres primul atac cu gaz toxic

In transee: Infanterie cu masti de gaz, Ypres, 1917

Ypres (in franceza, neerlandeza Ieper - oficial, germana Ypern) este un oras din regiunea Flandra din Belgia.

Ypres a fost o pozitie strategica in timpul primului razboi mondial, deoarece statea in calea avansarii Germaniei in restul Belgiei si in Franta prin(Planul Schlieffen). Mai mult decat atat, neutralitatea Belgiei a fost garantata de Marea Britanie: invazia germana din Belgia a adus Imperiul Britanic in razboi. Armata germana a inconjurat orasul pe trei laturi, bombardandu-l aproape pe tot parcursul razboiului. Pentru a contraataca, fortele aliate, franceye si britanice au facut progrese costisitoare izbind liniile germane de pe dealurile din jur.

In prima batalie de la Ypres (31 octombrie pana la 22 noiembrie 1914) aliatii au capturat orasul de la germani.

In a doua batalie de la Ypres (22 aprilie pana la 25 mai 1915) germanii au utilizat gaz toxic pentru prima data pe Frontul de vest (ele au folosit-o mai devreme, la Batalia de la Bolimow la 3 ianuarie 1915) si au capturat mare parte din terenul inalt din estul orasului.

Primul atac cu gaze toxice a avut loc impotriva soldatilor canadieni, britanici si francezi. Gazul folosit a fost clorul, soldatii francezi raportand ca au vazut nori galbeni-verzui plutind incet spre transeele fortelor aliate. Deasemenea, ei au simtit si mirosul distinct pe care ei l-au descris ca fiind ca un amestec de ananas si piper. Initial s-a crezut ca germanii vor sa avanseze in spatele unei cortine de fum si s-au primit ordine sa se pregateasca de un atac armat, insa atunci cand gazul toxic a ajuns la soldatii fortelor aliate acestia au inceput sa se planga de dureri in piept si senzatie de arsuri in gat. Gazul a distrus sistemul respirator al soldatilor care au avut parte de o moarte lenta prin asfixiere. Dupa acest atac trupele aliate au fost dotate cu masti prevazute cu tampoane din bumbac care erau imbibate in urina (amoniacul din urina neutraliza clorul).
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate