Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Descoperitori de noi spatii si culturi (secolele XV-XIX)


Descoperitori de noi spatii si culturi (secolele XV-XIX)


Descoperitori de noi spatii si culturi (secolele XV-XIX)

In 1492 Cristofor Columb descoperea America, el debarcand in Insulele Antile, spaniolii vor venii astfel in contact cu civilizatia maiasa, incasa (Peru) si azteca (Mexic).

Mai tarziu Hernando Cortes ii vacucerii pe azteci (1519-1521), o puternica impresie asupra sa facand-o imparatul Moctezuma. In 1531, Francisco Pizzaro, ademenit de bogatiile Marelui Inca, pleaca din Panama pentru a-i cuceri pe incasi, lucru realizat in 1533.

Sosirea europenilor in Noua Lume (America) va avea sa aduca amerindienilor boli necunoscute pana atunci de acestia (gripa), insa si europenii vor suferi acelasi lucru.

Explorarile portughezilor vor releva existenta regatelor din sudul Saharei (Africa), India, China, Japonia. Denumirile date de acestia tinuturilor de pe coasta de vest a Africi reliefau comertul practicat( Coasta Sclavilor, Coasta de Aur, de Fildes).

Portughezii vor fi bine primiti de catre Chinezi , civilizatie dornica de a stabili contacte, insa datorita ocuparii abuzive, a unui sector de coasta, portughezii vor fi izgoniti.In 1542 vor ajunge in Japonia, tara in care vor introduce armele de foc.

Observand superioritatea acestor civilizatii, europenii se vor multumii cu avantajele relatiilor economice oferite de conducatorii locali.

Din punct de vedere religios exploratorii europeni vor intalni religii ca hinduismul, budismul, confucianismul.

In secolul XVIII orizontul geografic se va mari. In 1728 este descoperita stramtoarea Bering ce uneste Asia si America de Nord.    James Cook, cel mai mare navigator modern realizeaza o harta precisa a oceanului Pacific.

Bellinghausen si Lazarev dovedesc existenta Antarcticii (1819-1921).

Secolul XX va deschide era studierii interiorului marilor continente.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate