Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Servius Sulpicius Galba - Imparat roman - iunie 68-ianuarie 69p.Chr


Servius Sulpicius Galba - Imparat roman - iunie 68-ianuarie 69p.Chr
Servius Sulpicius Galba (3-69p.Chr.)

Imparat roman:iunie 68-ianuarie 69p.Chr.

Galba si-a inceput demnitatile civile inainte de timpul legal, sub domnia imparatului Tiberius.

Anul 31p.Chr l-a petrecut in provincia galica Aquitania dupa care a exercitat, imediat consulatul obisnuit, timp de sase luni.

In anul 33p.Chr. a primit numirea de comandant al trupelor din Germania Superior, in locul lui Getulicus, general omorat pentru ca urzise un complot impotriva imparatului impreuna cu Lepidus.
Imediat ce s-a prezentat in fruntea legiunilor sale a marcat o cotitura a disciplinei acestora astfel ca in tabara s-a raspandit lozinca: „Invata soldat militaria, acum este Galba, nu mai este Getulicus”; Getulicus era un comandant bland si mai putin militaros, deci mai agreat de ostasi.

Galba si-a intretinut, totdeauna, trupele in stare optima de antrenament fizic si militar. Intarirea se facea prin munca si exercitii militare.

Moartea lui Caligula l-a surprins ca guvernator in Germania Superior si desi a fost indemnat sa profite de ocazie si sa ia puterea, el a preferat linistea si pastrarea juramantului; aceasta atitudine l-a facut foarte drag viitorului imparat, Claudius; care l-a primit in cercul prietenilor, tratandu-l cu atata consideratie, incat atunci cand sanatatea lui Galba s-a zdruncinat pe neasteptate, dar nu prea grav, a amanat ziua expeditiei spre Britannia. Tot Claudius l-a desemnat proconsul in Africa fara a se consulta sortii, asa cum era obiceiul. Conducand timp de doi ani Africa trebuia, ca prin talentele sale, sa puna ordine in acea provincie nelinistita de dezbinari interne si navaliri barbare. Galba a facut ordine cu meticulozitate, severitate si dreptate, pana in cele mai mici amanunte.

O perioada, dupa aceste fapte a trait retras in viata particulara, dar sub Nero, in anul 60p.Chr. a primit din nou o functie in stat; guvernarea provinciei Hispania Tarraconensis.

In aprilie 68 cand a primit aclamatiile armatei ca imparat, s-a rezumat numai la titlul de „legat al senatului si al poporului roman”. Cand curierii sositi de la Roma i-au adus vestea mortii lui Nero si ca toti ii jurasera credinta, a parasit titlul de general si l-a luat pe acela de „caesar” si a pornit spre Roma imbracat in haina militara.

Odata sosit la Roma s-a dovedit, de la bun inceput, ordonat, econom si nedispus de a face concesii unor personaje sau grupuri care solicitau drepturi sau situatii necuvenite. Reputatia de om dur s-a intarit repede, facandu-i pe toti sa inteleaga ce inseamna executarea ordinelor. O astfel de guvernare era bine venita la Roma, dar zeci de ani de coruptie, desfrau si debandata politica i se opuneau.Marcus Salvius Otho, guvernatorul Lusitaniei care-l insotise pe Galba din primul moment al revoltei impotriva lui Nero, se astepta ca el sa fie cel adoptat, cu sanse de a lua tronul. Galba il apropiase pe Otho de tronul sau, respectand mult atasamentul acestuia in timpul rascoalei, dar nu s-a gandit sa-l lase mostenitor deoarece cunostea trecutul lui rusinos si depravat. Otho se zbatea intr-o situatie financiara dezastruoasa asa ca nu ascundea disperarea cu care-si dorea sa ajunga imparat.

Galba s-a aratat un barbat tare, cu multe calitati de conducator si mai ales de executant. A avut o sanatate si o vigoare fizica de invidiat. Viata intreaga parcursa ca militar si comandant ii formase o fire demna, rece si chiar dura, o fire ce nu admitea compromisurile si lasitatea.

Soarta, insa, l-a adus pe tron la o varsta mult prea inaintata pentru el si pentru acele vremuri; vigoarea scazuta l-a determinat sa scape multe aspecte ale guvernarii si multe fapte care se faceau fara voia lui, prin coruptie.

Galba a pierit in al 73-lea an al vietii si in a saptea luna de domnie. Senatul i-a aprobat ridicarea unei statui care trebuia sa fie asezata pe o colina in acea parte a forului unde isi gasise moartea. Asasinarea lui Galba la 15 ianuarie 69p.Chr., de catre pretorienii revoltati prin mituire a devenit un precedent periculos, iar Otho se facea vinovat de acest incident.

Atat de putin cat a domnit, Galba s-a transformat intr-un dus rece peste moravurile curtii romane, ale aristocratiei pervertite, ale plebei nemuncitoare si doritoare de distractii si ale generalilor si ostasilor.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate