Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Romania in relatiile internationale (concertul european)


Romania in relatiile internationale (concertul european)


Romania in relatiile internationale (concertul european)

Varianta 30 : Romania si marile puteri in Europa, in sec. al XX-lea avand in vedere:

A)   Numirea a 2 mari puteri din Europa in prima jumatate a secolului al XX-lea;

B)    Prezentarea unui fapt istoric. Din prima jumatate a secolului al XX-lea, mentionarea a trei consecinte ale acestui fapt istoric pentru statul roman.C)    Mentionarea unei actiuni desfasurate de Romania in cadrul "Razboiului rece", pe plan extern. In a doua jumatate a secolului al XX-lea

D)   Formularea unui punct de vedere referitor la raporturile dintre Romania si marila puteri din Europa, in secolul al XX-lea si sustinerea acestuia printr-un argument istoric.

X X X

A)   In prima jumatate a sec XX, istoria Europei a fost marcata de disputa dintra Marile Puteri, care uneori a degenerat in conflicte, culminand cu cele doua razvoaie mondiale din anii 1914 - 1918 si 1939 - 1945. Pentru a-si promova interesele, Marile Puteri s-au coalizat in aliante politica militare. Asa de pilda in Primul Razboi Mondial s-au confruntat Antanta (Franta, Rusia si Anglia) si Puterile Centrale (Germania si Austro - Ungaria, iar in Al Doilea Razboi Mondial s-au infruntat puterile Axei (Germania, Italia si Japonia) si coalitia Natiunilor Unite (SUA, URSS, Marea Britanie))

D)   Aflata in zona de interferenta a puterilor europene, Romania a promovat in prima parte a sec XX o politica externa ce viza integritatea si suveranitatea nationala, mentinerea frontierelor stabilite la Conferinta de pace de la Paris (1919 - 1920), relatii bune cu celelalte tari si in primul rand cu vecinii, mentinerea pacii, incurajarea unui climat de cooperare si incredere pe plan international.

B)    Un fapt istoric deosebit, cu influente asupra istoriei Romaniei si a lumii intregi a fost cel de al Doilea Razboi Mondial (1939 - 1945), declansat ca urmare a politcii revizioniste si agresive a Germaniei hitleriste si Italiei fasciste, politicii conciliatoriste promovata de Franta si Marea Britanie, apropierii sovieto - germane care a culminat cu incheierea la Moscova, 23 august 1939 a pactului Ribbentrop - Molotov in care cele 2 puteri isi imparteau sferele de influenta. Erau vizate Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, iar in art. 3, Romania (Basarabia). Situatia Romaniei s-a agravat in urma dezmembrarii Cehoslovaciei. La Munchen (29 -30 august 1938) urmata de lichidarea acestui stat (marite 1939, fapt ce a dus la disparitia Micii Intelegeri,a apararii Poloniiei de catre Germania si Urss si a capitularii Frantei (22 iunie 1940). Izolata deplin pe plan international, confruntata cu revizionismul sovietic, maghiar si bulgar, Romania a cunoscut importamte pierderi teritoriale. Astfel, in urma celor 2 note ultimative sovietice (26 si 28 iunie 1940), Romania a fost silita sa cedeze URSS-ului, Basabia, N-ul Bucovinei si tinutul Herta, un teritoriu cu o suprrafata de 50 000 km2 si o populatie de 3,7 mil. locuitori.

Regimul carlist a hotarat reorientarea politicii externe spre Germania, renuntand la garantiile anglo-franceze (30 iunie 1940) si solicitand lui Hitler trimiterea unei misiuni militare in Romania si garantarea frontierelor. Hitler a contidionat aceste cereri de rezolvarea diferentelor teritoriale cu Ungaria si bulgaria. Dupa esecul tratativelor de la Severin (16-24 august 1940), confruntat cu presiunile si amenintarile Germaniei hitleriste, guvernul roman a

A acceptat Diktatul de la Viena (30 august 1940) prin care ceda Ungariei _____, NV Transilvaniei (43.492 km2 cu o populatie de 2,6 mil locuitori). La 7 septembrie 1940, Romania ceda Bulgariei Cadrilaterul (circa 7000 km2 cu o popiulatie de 425.000 locuitori) . Romania Mare nu mai exista. La 23 nov. 1940, Ion Antonescu semna Pactul Tripartit, alaturi de Germania, Italia si Japonia si accepta interarea trupelor germane in Romania.

La 22 iulie 1941 aceste teritorii erau eliberate si reintegrate in granitele Romaniei. Dupa aceasta data a inceput o etapa ____ a razboiului, cea a luptelor duse dincolo de Nistru, fapt ce a facut ca Romania sa intre in razboi cu statele coalitiei Natiunilor Unite: Marea Britanie (decembrie 1941) si SUA (iunie 1942). Armata romana a participat la operatiunile militare din Crimeea, Cuacaz si Stalingrad, suferind mari pierderi umane si fiind nevoita, incepand din 1944 sa se retraga. In fata perspectivei pierderii razboiului de catre Germania, Aonescu a incerca sa scoata Romania din razboi si sa incheie o pace spontana cu puterile occidentului. Aliatii au fost contactati si de opozitie, cu asentimantul lui ion Antonescu. Conditiile de armistitiu trimise de guvernul sovietic in aprilie 1944 au fost considerate inacceptavile si eu fost respinse. Pe fondul agravarii situatie, in urma declansarii ofensivei sovietice pe frontul de la Iasi - Chisinau (20 august 1944), la 23 august 1944 fortele politicii din opozitie grupate in Blocul National Democrat (20 iunie 1944) format din: PNT, PNL,PSD si PCR au hotarat inlaturarea lui Ion Antonescu, trecerea Romaniei de partea Natiunilor Unite si revenirea la democratie. In aceasta zi, din ordinul Regelui Mihai, Ion Antonescu, Mihai Antonescu si membrii guvernului de dictatura au fost arestati. S-a contituit un nou guvern condus de generalul C. Samatscu ? care a angrenat Romania in razboi alaturi de Coalitia Natiunilor Unite (aug. 1944 - mai 1945). Armata romana a participat la eliberarea intrebului teritoriu national, a Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei.

Consecintele participarii Romaniei la al Doilea Razboi mondial au fost deezastruase:

Mari pierderi umane si materiale, pierderea teritoriilor anexate de URSS si Bulgaria in vara anului 1940, impunerea unor uriase despagubiri de razvoi de 300 miliane dolari, platiti in 6 ani, plasarea Romaniei sub "Umbrela sovietica"

C)    Contextul extern politic (1945-1989) s-a caracterizat prin asa-numitul "Razboi Rece", un conflict ideologic, politic, economic si strategid desfasurat intre cele doua superputeri, SUA si URSS, in care au fost angrenati si aliatii acestora.

Pe plan extern, Romania s-a aliat politii Moscovei, devenind membru in CAER (1949) si Tratatul de la Varsovia (1955). Un prim pas spre distantarea de politica Moscovei l-a reorezebtat retraferea Armatei Rosii de pe teritoriul Romaniei (1958). Momentul cel mai evident al distantarii relative fata de Moscova, in limitele acceptate de aceasta, l-a constituit Declaratie PMR din apr. 1964 in care era criticata tendinta Scovietica de hegesiune? In timpul lui N. Ceausescu a continuat "desprinderea" de URSS, fapt ce a atras simpatia Occidentului. In timpul razboiului arabo-israelian de 6 zile (5-10 iunie 1967), Romania a avut pozitia unica in Tratatul de la Varsovia. La Conferinta de la Berlin a statelor comuniste din pactul de la Varsovia, Romania a criticat statelor arabe care isi propusesera distrugerea Israelului si a respins rezolutia propuse de URSS in care sa fie condamnat Israelul ca stat agresor si nu a semnat Declaratia dinala a conferintei. Mai mult, Romania a fost singurul stat comunist care nu a rupt relatiile diplomatice cu israelul. Pastrand in acelasi timp relatii bune cu Statele arabe. Romania a devenit mediator in conflictul arabo-israelian, prin intermediul ei fiind stabilite contacte diplomatice intre americani, israelien si arabi. Prestigiul Romaniei a crescut enorm, Romania fiind vizitata de presedintele Frantei, Charles da Gaulle (1968) si de presedintii SUA, RichardNixon (1969) si Gerald Ford (1957).

D)   In sec. XX-lea, Romania a trebuit sa tina seama de relatiile cu Marile Puteri pentru a-si atinge obiectivele vizant integritatea si suveranitatea nationala. In mod tradictional, statul roman si-a orientat politica externa spre Franta si Marea Britania, exceptie reprezand anii 1940-1944 cand Antonescu a ales alianta cu Berlinul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate