Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Dreptul in Dacia provincie romana


Dreptul in Dacia provincie romana


Dreptul in Dacia provincie romana

Dreptul in acesta perioada sub influenta dreptului roman are si in Dacia un caracter profund statutor cu statute juridice diferite in functie de categoriile de persoane titulare si de categoriile de bunuri.

Cetatenii romani care faceau parte din armata, din administratie sau colonistii veniti in provincie erau singurii care se bucurau de toate aceste drepturi civile si politice (optima libertas- cea mai buna libertate).

In afara de drepturile cunoscut in orasele colonii care beneficiau de ius Italicum ei puteau exercita si dreptul de proprietate quiritara asupra pamantului. Ius Italicum este o fictiune care asimileaza pamantul coloniei solului Italic. In consecinta pamantul poate fi obiect de proprietate quiritara fiind bun roman iar titularul dreptlui de proprietate nu mai este obligat la plata impozitului pe pamant ( tributum soli).

Latinii: in Dacia sunt din categoria celor fictivi pentru ca nu sunt rude de sange cu romanii , ci doar beneficiaza de acest statut juridic. Ei se bucurau de ius commerci, uneori de ius connubi si de ius sufragii. Trebuie sa mentionam ca in perioada de care vorbim statul de latin nu mai constituie o regula , ci o exceptie , pentru ca suntem in plina desfasurare a procesului de generalizare a cetateniei romane.Peregrinii in Dacia peregrenii sunt cei mai numerosi pentru ca ei constituie majoritatea populatiei geto-dace cucerita. Nu stim in ce masura romanii iau declarat pe daci peregrini deditici pentru ca ei sunt cei care se opusesera cu arma expansiunii romane, pentru ca acest status l-au avut dacii din capitala Sarmisegetuza si cei din locul unde s-au dat bataliile cele mai importante. Intelegem prin asta ca este posibil ca nu toti locuitorii Daciei sa fie declarati peregrini deditici pentru ca peregrinii deditici nu aveau dreptul sa vina la Roma sa dobandeasca cetatenia romana si nici sa dobandeasca dreptul cetateniei lor, insa in Dacia avem informatii despre dacii care au dobandit cetatenia romana ocupand functii importante in armata si administratie si mai stim ca dacii au continuat sa foloseasca in fapt dreptul lor national.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate