Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliare


Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliare
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICA
Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliare

Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliara

Descrierea activitatii agentiei imobiliare

Agentia imobiliara Balint Srl este o agentie nou aparuta pe piata romaneasca, singurul domeniu de activitate al firmei fiind cel al tranzactiilor imobiliare. (apartamente/ultra/semi/central, case si vile, birouri, spatii comerciale, industriale, terenuri) pe baza unui contract de intermediere.

Datorita profesionalismului si experientei angajatilor care au absolvit cursuri de specialitate, si a unei largi game de servicii oferite, putem spune ca desi firma este la inceput mai multi clienti au decis sa lucreze in exclusivitate cu firma noastra, pentru intermedieri de imobile.

In activitatea sa curenta,     agentia imobiliara intretine relatii cu clientii sai , care actioneaza asupra ofertelor si cererilor .

Sistemul informatic al agentiei imobiliare este conceput si pus la dispozitia utilizatorilor (agentilor imobiliarii) pentru a transfera aceste evenimente in multimi de mai multe operatii. De acum totul devine mai simplu. Aplicatia permite utilizarea aceleiasi baze de date centralizat pentru gestiunea ofertelor si cererilor prezentate. Sistemul va fi generat dupa ce se va incepe efectiv introducerea ofertelor clientilor.

Sistemul informatic este constituit pe doua niveluri :

Un nivel al aplicatiilor agentiei propriu - zise

Un nivel al suportului de dezvoltare al aplicatiei.

Aceasta arhitectura garanteaza independenta aplicatiei, modularitatea programelor si evolutia functionala.

O prima faza in proiectarea sistemului informatic al acestei agentii, este definirea obiectivelor acestuia.

1.1 Principalele activitati ale agentiei imobiliare:

Descrierea activitatilor principale ale agentiei are in vedere stabilirea obiectivelor sistemului informatic in raport cu particularitatile activitatii unei agentii imobiliare, cerintele conducerii acesteia si prioritatile stabilite prin legislatia imobiara .

Principalele servicii oferite de agentie sunt:

intermedieri in vederea vanzarii, cumpararii sau inchirierii de proprietati imobiliare;

consulatanta in domeniul pietei imobiliare;

evaluarii imobiliare;

Clientii care constituie piata tinta a agentiei sunt clientii care au nevoie de servicii de inchiriere relativ ieftine si nu solicita servicii extra, cumparari de apartamente, case si vile, spatii comerciale si de birouri, depozite si sale de productie si terenuri intravilane si extravilane.

1.1.1 Activitatea de urmarire a agentiei

Se refera la materializara tranzactiilor care au loc in cadrul agentiei si asigurarea colaborarilor la nivelul gestiunilor ofertelor si cererilor, al gestiunilor contractelor si al editarilor de rapoarte si documentatii.

1.1.2 Activitatea de gestiune a utilizatorilor

Grupurile de utilizatori ai sistemului informatic sunt organizate dupa urmatoare criterii:

- personalul agentiei;

- cei cu drepturi de acces preferential (agentii imobiliari si adminstratorul de sistem);

- dupa durata existentei (grupuri temporare, creeate la aparitia unor drepturi de care pot beneficia numai anumite persoane, si permanente);

1.1.3 Activitatea de gestionare a ofertelor si cererilor

Activitatea de constituire si actualizare a ofertelor si cererilor agentiei se     desfasoara intre clientul agentiei persoana fizica sau juridica si agentul imobilar.

Aceasta activitate este formata din urmatoarele operatii complexe :

Solicitarea unei oferte de catre client

Selectare oferta

Definitivarea contractului

Procesarea facturii si efectuarea platii

In scopul derularii acestor operatii complexe se desfasoara urmatoarele fluxuri informationale :

Activitatea 1:

Clientul isi expune dorinta agentului imobiliar, asta contine datele generale pentru a identifica mai usor agentul oferta.

Activitatea 2 :

Clientul acceseaza baza de date adaugand cererea si in cazul in care este disponibil ceva apropiat de dorinta clientului se selecteaza si i se prezinta aceasta.

Activitatea 3:

In cazul in care se finalizeaza actiunea cu un contract , se emite in final factura catre client

1.1.4 Activitatea de gestiune a contractelor

Activitatea 1:

Agentul imobiliar poate adauga un contract, poate realiza modificari si are drept de anulare a acestui, el mai poate face cautarii in baza de date.

Activitatea 2 :

A doua activitate surprinde situatia in care deja contractul este finalizat, se realizeaza vizualizare a si tiparirea acestuia.

1.2 Definirea obiectivelor sistemului informatic al agentiei imobiliare:

Obiectivele sistemului informatic reprezinta scopuri imediate si de perspectiva privind perfectionarea activitatii in general, precum si conducerea activitatii in vederea ridicarii nivelului de informare operativa si previzionala a structurilor organizatorice si de conducere.

Obiectivele sistemului informatic presupun abordarea si rezolvarea informatica a unor probleme cu caracter sintetic, intr-o maniera sistematica. Aceste obiective au caracteristici generale si specifice ce depind de cadrul legislativ-normativ, dotarea cu tehnica de calcul, cu masini pentru deplasare     si cerintele dezvoltarii economice, imediate si de perspectiva, ale agentiei respective. Programul informatic este complex si propriu si inglobeaza atat activitatile realizate de agent cat si de administratorul de sistem. In acest fel faciliteaza folosirea programului prin controlul asupra drepturilor si obligatiilor utilizatorilor.1.3 Modelarea sistemului informatic:

Pentru modelarea sistemelor informatice , vom folosi Unified Modeling Language (UML), un limbaj vizual de modelare, acesta nefiind inca un limbaj vizual de programare, deoarece nu dispune de intreg sprijinul semantic si vizual pentru a inlocui limbajele de programare.

Limbajul este destinat vizualizarii, specificarii, construirii si documentarii sistemelor de aplicatii, dar are limitari in ceea ce priveste generarea codului.

UML reuneste cele mai bune tehnici si practici din domeniul ingineriei programarii, care si-au dovedit eficienta in construirea sistemelor complexe.

Pentru descrierea unui sistem sunt necesare un numar de view-uri, fiecare reprezentand o proiectie a descrierii intregului sistem si care reflecta un anumit aspect al acestuia. Fiecare view este descris folosind un numar de diagrame care contin informatii relative la un anumit aspect particular al sistemului. Aceste view-uri se completeaza reciproc, deci este posibil ca o anumita diagrama sa faca parte din mai multe view-uri.

1.4 Nivelul cazurilor de utilizare (Use Case View)

Acest view surprinde functionalitatea sistemului, asa cum este ea perceputa de actorii externi care interactioneaza cu sistemul, de exemplu utilizatorii acestuia sau alte sisteme. In componenta lui intra diagrame ale cazurilor de utilizare si ocazional, diagrame de activitate.

Cei interesati de acest view sunt deopotriva clientii, designerii, dezvoltatorii dar si cei care vor realiza testarea si validarea sistemului.

1.4.1 Diagrama caz principal de utilizare

Cazul principal de utilizare:

Diagrama ofera o imagine de ansamblu asupra principalelor activitati desfasurate in cadrul unei institutii bancare. Actorul a fost intitulat "agent imobiliar" si este cel care beneficiaza si in acelasi timp efectueaza toate activitatile prezente in diagrama. Fiecare dintre actiunile reprezentate in diagrama generala a cazurilor de utilizare vor fi reluate si prezentate pe larg, punandu-se in evidenta toate activitatile care le compun.

Diagrama cazului de utilizare pricipal:

Actorul - agent imobiliar - se ocupa de primirea clientilor, cautarea in baze de date si intocmirea contractelor. In aceasta situatie interactiunea actorului cu sistemul consta in consultarea disponibilului de de apartamente, garsoniere, terenuri etc prin verificarea optiunilor mentionate de client. Astfel, actorul ofera un raspuns promt, fara a pierde timpul cu notarea informatiilor si cu verificarile.

Cazurile initiale: acceptare/respingere cerere si documentare privind detaliil rezervarii, devin acum un singur caz.

Practic, singura responsabilitate a personalului este de a furniza aplicatiei datele rezervarii. Nu este necesara completarea vreunui formular ci doar cautarea datelor. Actualizarea disponibilului este automata.

1.4.2 Diagrame detaliate ale cazurilor de utilizare

Diagrama de gestiune a utilizatorilor

Diagrama de gestiune a ofertelor si cererilor

Adaugarea unei oferte sau a unei cereri se face cu ajutorul calculatorului, in diverse situatii poate interveni necesitatea modificarii datelor unui contract, in caz de neplata de exemplu se anuleaza contractul. Nu se completeaza nici un formular de anulare a contractului acest lucru facandu-se automat, agentul (actorul) face modificarea respectiva sau anulare, iar disponibilul agentiei se actualizeaza automat.

Diagrama de evidenta a contractelor

Contractul este documentul care contine toata informatia relevanta despre un client si imobil. Toate aceste informatii mai sunt introduse si in program de gestiune, astfel in orice moment daca intereseaza se poate face o cautare rapida. Astfel asa apare si clasa client. Formular_ inregistrare are mai putine atribute, deoarece prin crearea clasei client anumite informatii nu mai sunt dublate.De asemenea, a fost introdusao clasa Utilizator, clasa utilizata pentru accesul la aplicatie, respectiv pentru monitorizarea accesului la aplicatie.

2 Analiza domeniului claselor

Spre deosebire de view-ul cazurilor de utilizare, un view logic descrie atat structura interna a sistemului (clase, obiecte si relatii) cat si colaborarile care apar cand obiectele trimit unul altuia mesaje pentru a realiza functionalitatea dorita. Structura statica este descrisa in diagrame de clasa, in timp ce pentru modelarea dinamicii sistemului se folosesc diagramele de stare, de secventa, de colaborare sau de activitate.

Prin urmare, cei care sunt interesati de acest tip de vizualizare a sistemului sunt designerii si dezvoltatorii.

2.1 Analiza domeniului claselor

Diagrama de clase este mai importanta diagrama in cadrul analizei si proiectarii orientate obiect. Scopul ei este acela de a structura natura statica a claselor. Ea contine clasele si legaturile dintre clase.

Clasele utilizate in proiectarea sistemului informatic sunt:    - TIP_IMOBIL: cuprinde urmatoarele atribute: tip_imob, pret, descriere si operatii: initializare.

-IMOBIL: cuprinde urmatoarele atribute: tip_imob,marca, stare, mentiuni si operatii: initilaizare, raport_grup,selectare_imobil, modificare_stare.

-AGENTI: cuprinde urmatoarele atribute: marca, cont, parola, nume, functie, cnp, data_nasterii, prenume, localitate, adresa, telefon, e_mail, studii, pregatire, tip_contract, vechime si operatii: logare si validare.

-CLIENTI: cuprinde urmatoarele atribute: marca, nume, cnp, data_nasterii, prenume, localitate, adresa, telefon, e_mail, tip_contract si operatii: creare_client, verificare_client, modificare_client.

-FORMULAR_INREGISTRARE: cuprinde urmatoarele atribute: marca, nr_inreg, data_s si operatii: creare inregistrare si consulatare.

-UTILIZATOR: cuprinde urmatoarele atribute: cont, parola, tip_cont, stare si operatii:creare_cont, creare_parola si login.

-CONTRACT: cuprinde urmatoarele atribute: marca, data_s, tip_imobil, avans, mod_plata si operatii: completare_contract, modificare_contract, stergere_contract, generare_lista.

-FACTURA: cuprinde urmatoarele atribute: nr_factura, nr_inreg si operatii: creare_factura, vizualizare_factura, tiparire.

-DISPONIBIL: cuprinde urmatoarele atribute: date, tip_imob si operatii:initializare, consultare, incrementare, decrementare.

2.1.1Diagrama de clase fara atribute si operatii:

Intre clasele utilizate in proiectarea sistemului informatic au fost stabilite legaturi. Sensul sagetilor evidentiaza parcursul informatiilor intre clasele sistemului.

2.1.2 Diagrame de stare:

Diagramele de stare realizate identifica evenimentele care fac tranzitia unui obiect dintr-o stare in alta. Aceste diagrame descriu toate operatiile si atributele unei clase in timpul unui eveniment. Diagrama identifica stimulii care declanseaza actiunea . Ea include numele starii, oricarei variabile, in timp ce obiectul este in functiune , si evenimentul care declanseaza tranzitia la o noua stare.

Diagrama de stare a unui contract2.1.3 Diagrame de secventa si de colaborare

Diagramele de secventa dezvolta in mod natural scenariile cazurilor de utilizare. Acestea transforma evenimentele identificate in scenariile cazurilor de utiliare intr-o reprezentare grafica a utilizarilor sistemului de catre un actor. Fiecare eveniment are ca rezultat un mesaj trimis unui obiect cu perspective ca acel obiect va realize o operatie.

Diagrama de secventa descrie chronologic interactiunea obiectelor, identificand mesajele schimbate intre obiecte ca raspuns la un eveniment, impreuna cu secventa mesajelor. Este o vizualizare a intercomunicarii claselor pentru un anumit scenariu al cazurilor de utilizare.

Diagramele de colaborare se obtin cu usurinta din diagramele de secventa. Ele descriu o examinare nonsecventiala a modului in care interactioneaza obiectul. Aceste diagrame suporta multiple modalitati de modelare a obiectului.

Intersectarea diagramelor de secventa cu diagramele de colaborare duce la obtinerea unor operatiuni intensificate si descoperirea unor atribute aditionale.

Ambele diagrame furnizeaza puncte de vedere diferite ale aceleiasi informatii. Ambele arata implementarea unui scenariu al cazului de utilizare.

Diagrama de secventa pentru "Logare":

Se refera la cazul de utilizare Logare. Agentul si administratorul trebuie sa se logeze inainte de a putea face orice consultare sau actualizare. Astfel se poate stii cine a accesat aplicatia, si in caz de erori se cunoaste din cauza cui a survenit eroarea. Se realizeaza validarea numelui de utilizator si a parolei. In functie de raspuns se accepta sau nu accesul la aplicatie.

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Stabilire disponibil":

Se refera la cazul de utilizare particular "Stabilire disponibil". In momentul in care se ofera un raspuns pozitiv clientului, se trece la introducerea datelor in program. Primul pas consta in verificarea existentei ofertelor care sa se plieze pe ceea ce doreste clientul.

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Incheiere contract":

Se pliaza pe cazul de utilizare particular "Incheiere contract". In momentul in care se ofera un raspuns pozitiv clientului, se trece la completarea contractului. Primul pas consta in verificarea existentei clientului. Daca acesta nu exista, datele sale vor fi salvate. Se purcede la inregistrarea contractului propriu-zis. La momentul salvarii automat va fi decremetat disponibilul agentiei.

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Modificare contract":

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Stergere contract":

Se refera la cazul de utilizare "Stergere contract". In momentul anularii unui contract, disponibilul este actualizat automat, pentru inchirierea sau vanzarea care se dorise:

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Modificare date client":

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Modificare stare imobil":

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Inregistrare client":Se refera la cazul de utilizare particular "Inregistrare client". Agentul imobiliar verifica daca datele clientului apar in baza de date. Daca nu a fost atunci se inregistreaza datele clientului si dorinte acestuia. Daca clientul exita, si oferta agentiei i de potriveste atunci se trece la crearea inregistrarii, automat se face actualizarea diponibilului si la atribuirea imobilului.

Diagrama de colaborare asociata:

Diagrama de secventa pentru "Emitere factura":

Diagrama de colaborare asociata:

2.1.4 Diagrame de activitati:

Diagramele de activitate permit o mai buna intelegere a operatiilor, in special a celor foarte complexe. Prin intermediul acestor diagrame sunt evidentiate detaliile din cadrul unor operatii ala claselor.

Aceste digrame sunt reprezentate sub forma unui tip de stare care specifica activitatea unei anumite clase. Diferenta consta ca un grafic de stare reprezinta intregul obiect, in timp ce o diagrama de activitate reprezinta in mod tipic doar o operatie in cadrul unui obiect

3 Proiectarea

3.1 Rafinarea diagramei de activitate pentru realizarea unui contract

3.2 Diagrama de clase

3.3 Rafinarea diagramei de clase:

Diagrama obtinuta anterior poate fi rafinata prin utilizarea relatiilor de generalizare/ specializare. Acestea sunt mecanisme care permit partajarea caracteristicilor commune intre calse pastrand totodata diferentele dintre acestea.

3.4 Rafinarea diagramei de stare

Diagrama de stare a clasei "Contract" evidentiaza starile prin care trece un contract de la incheierea lui si pana la faza de tiparire. Odata realizat un contract el poate fi semnat de ambele parti sau poate fi anulat, putand ajunge astfel la una din starile "contract incheiat", "contract sters".

In cazul in care contractul dintre agentie si client este semnat atunci se reciteste si se tipareste.

Toate aceste actiuni sunt reprezentate in diagrma de stare a clasei "contract".

4. Implementarea - diagrama de componente si generarea codului

Diagrama de componente:

4.2 Generarea codului

Sistemul proiectat pentru gestionarea unei agentii imobiliare va fi implementat in Visual C++ utilizand facilitatea programului RationalRose de a genera o parte a codului.

Pentru exemplificare se va genera cod pentru clasa AGENTI, respectiv CLIENTI.

// Copyright (C) 1991 - 1999 Rational Software Corporation

#if defined (_MSC_VER) && (_MSC_VER >= 1000)

#pragma once

#endif

#ifndef _INC_AGENTI_45A9AA43003D_INCLUDED

#define _INC_AGENTI_45A9AA43003D_INCLUDED

//##ModelId=45A9AA43003D

class Agenti

;

#endif /* _INC_AGENTI_45A9AA43003D_INCLUDED */

// Copyright (C) 1991 - 1999 Rational Software Corporation

#if defined (_MSC_VER) && (_MSC_VER >= 1000)

#pragma once

#endif

#ifndef _INC_CLIENTI_45A9A82802BE_INCLUDED

#define _INC_CLIENTI_45A9A82802BE_INCLUDED

//##ModelId=45A9A82802BE

class Clienti

;

#endif /* _INC_CLIENTI_45A9A82802BE_INCLUDED */

** ** ** ** ** ** ** ** *************

// Copyright (C) 1991 - 1999 Rational Software Corporation

#include 'stdafx.h'

#include 'Clienti.h'

//##ModelId=45A9A8A00108

Clienti::creare_client()

//##ModelId=45A9A8A900F9

Clienti::verificare_client()

//##ModelId=45A9A8C40118

Clienti::modificare_date()

// Copyright (C) 1991 - 1999 Rational Software Corporation

#include 'stdafx.h'

#include 'Agenti.h'

//##ModelId=45A9AD1D000E

Agenti::logare()

//##ModelId=45A9AD27001E

Agenti::validare()

5. Desfasurare

Diagrama de desfasurare

Diagrama de desfasurare modeleaza procesoare si echipamente fizice, securitatea si componentele care sunt plasate pe procesoarele fizice.

Elementele componente sunt:

-CALCULATOR - folosit pentru rularea aplicatiei.

-SERVER- pentru stocarea bazei de date.

-PERIFERICE printer care imprimanta si scanerul.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate