Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Inserarea si editarea elementelor de grafica in texte


Inserarea si editarea elementelor de grafica in texte


Inserarea si editarea elementelor de grafica in texte

Exista mai multe moduri de a introduce un element de grafica intr-un text si anume:

Crearea elementului grafic direct in cadrul textului, folosind posibitatile specifice oferite de editorul de texte - bara de desenare Drawing din Word pentru desene sau scheme,

Crearea elementului grafic prin deschiderea din editorul de text a unei aplicatii specifice - AutoCAD pentru desene, Bitmap pentru desene in Bitmap, MS Excel Chart pentru grafice, MS Organizational Charts si RFFlow pentru charturi si diagrameInserarea unei imagini dintr-un fisier - acest mod de lucru este simplu si eficient, permitand accesul la imagini definite anterior, inclusiv desene. Inserarea imaginilor in text se face prin meniul Insert → Picture → From File, asa cum se ilustreaza in figura 1. Comanda deschide browser-ul pentru identificarea imaginii dorite (figura 2).

Figura 1. Inserarea imaginilor dintr-un fisier

Figura 2. Folosirea browser-ului pentru inserarea imaginii

Copierea elementului de grafica dintr-un alt document (Word, Excel, Power Point)

Elementele grafice pot fi inserate in text in doua moduri: in line si floating. Un obiect in line este un obiect inserat in acelasi layer ca si textul si care se dispune in punctul definit de cursor pentru inserare. Schimbarea pozitiei sale se face similar textului. Un obiect floating este un obiect inserat intr-un alt layer decat textul, numit layer de desenare, astfel incat obiectul poate fi pozitionat cu precizie oriunde in pagina, inaintea sau in spatele textului.

Un mod de a insera obiectele de tip imagini in text, care asigura stabilitatea imaginii si permite o organizare buna a textului este de a insera imaginea/imaginile intr-un tabel, ale carui linii sunt anulate, astfel incat sa nu apara la tiparirea documentului. In aceasta maniera, imaginile pot fi dispuse conform dorintei, mai ales cand se doreste inserarea mai multor imagini intr-un rand. Daca nu se foloseste inserarea in tabel, imaginile trebuie grupate, in caz contrar pozitia lor relativa se poate modifica.

Indiferent de modul in care elementul grafic este introdus in text, el poate fi prelucrat din punct de vedere al aspectului, continutului si al proprietatilor. O imagine sau un obiect inserat sau creat in document poate fi prelucrat folosind bara Picture sau meniul cascada Picture, prezentate in figura 3, respectiv figura 4.

Figura 3. Bara Picture

Figura 4. Meniul cascada Picture

Bara Picture poate fi activata din meniul View → ToolBars → Picture sau, daca nu a fost activata, devine activa in pagina de lucru atunci cand se selecteaza o imagine. Bara Picture contine mai multe butoane, a caror semnificatie si posibilitati de setare sunt prezentate in figura 5.   

Figura 5. Structura barei Picture

Figura 6. Posibilitatile oferite de Image Control

Folosind bara Picture se poate:

insera o noua imagine (Picture),

controla aspectul imaginii selectate (Image Control - figura 6), modificandu-se aspectul de la aspectul normal la aspect in scara de gri, alb-negru sau aspect sters (watermark)

modifica contrastul si luminozitatea (Contrast si Brightness)

selecta o zona din imagine (Crop) - pentru aceasta se selecteaza imaginea si apoi se activeaza butonul Crop; cursorul capata forma butonului Crop, iar selectarea zonei se face din semnele de margine ale imaginii; astfel selectarea unei zone este de fapt micsorarea marginilor si eliminarea imaginii din exteriorul noilor margini

adauga sau modifica linii de margine (Line Style) - aceasta optiune este valabila numai daca imaginea este flotanta, adica definita in alt layer decat cel al textului

modifica dispunerea textului in raport cu imaginea (Text wrapping) - posibilitatile de dispunere a textului in raport cu imaginea se vor discuta pe larg ulteriorformata imaginea (Format Picture) - formatarea unei imagini va fi prezentata detaliat ulterior

Meniul cascada Picture (figura 4) permite: stergerea sau copierea imaginii, editarea acesteia (Edit Picture), adaugarea unei linii de margine sau a unor efecte tip umbra (Borders and Shading), adaugarea automata a titlului imaginii (Caption) si formatarea imaginii (Format Picture). Editarea imaginii presupune deschiderea unei noi ferestre si se refera la redefinirea dimensiunile acesteia (Reset Picture Boundry), fara insa a-i modifica si suprafata sa initiala.

Posibilitatile de formatare a unei imagini

Formatarea unui obiect presupune modificarea caracteristicilor de prezentare a acestuia. Fereastra de dialog Format Picture, prezentata in figura 7 permite modificarea caracteristicilor obiectului si anume:

liniile si culorile folosite (Colors and Lines) - editarea liniilor (culoare, tip, grosime) este posibila numai cand obiectul este inserat intr-un layer diferit de al textului (vezi posibilitatile de inserare definite prin Layout). Alegerea unei culori va evidentia liniile de margine ale imaginii. Daca imaginea este inserata in acelasi layer, ramane activa optiunea privind culoarea de fundal (Fill).

proportiile unei imagini (Size)

dispunerii imaginii in pagina (Layout)

proprietatilor imaginii, cum ar fi culoarea, luminozitatea si contrastul (Picture)

Fereastra pentru proportiile imaginii Size, ilustrata in figura 8, se foloseste pentru a modifica valoarea inaltimii si latimii imaginii si pentru a o roti (Size and rotate), precum si a scarii cu care este inserata imaginea in text (Scale). Scara imaginii se poate poate bloca (Lock aspect ratio), astfel incat imaginea sa-si pastreze proportia, indiferent de modificarea dimensiunilor.

Figura 7. Fereastra Format Picture, optiunea Colors and Lines

Figura 8. Fereastra Size

Adaugarea unui chenar imaginilor inserate in text

Imaginile inserate intr-un text pot avea un chenar care sa sublinieze imaginea. Chenarul se introduce functie de modul in care s-a inserat imaginea - in line sau floating. Daca imaginea a fost inserata intr-un layer separat, atunci chenarul va fi trasat folosind optiunea Line din fereastra Format Picture, Colors and Lines, prezentata in figura 7. Se seteaza culoarea chenarului, tipul liniei (Dashed) si grosimea acesteia (Style, Weight).

Daca imaginea este inserata in acelasi layer ca si textul (in line), chenarul se adauga prin optiunea Borders and Shading din meniul cascada Picture prezentat in figura 4. Se deschide fereastra Borders (figura 9) si se alege tipul chenarului, culoarea, tipul si grosimea liniilor.

Figura 9. Fereastra Borders pentru chenare

Trebuie insa subliniat ca folosirea chenarelor nu este mereu indicata, ramanand la latitudinea autorului daca chenaruirea este sau nu utila din punct de vedere estetic.

Dispunerea obiectelor in pagina (Layout)

Dispunerea obiectelor in pagina Layout este extrem de importanta, deoarece afecteaza comportarea imaginii in cadrul textului. Dupa cum s-a mentionat anterior, obiectele pot fi inserate in text in modul in line si floating. Modul in care este inserata imaginea se recunoaste usor la selectarea acesteia, deoarece imaginea prezinta markere de margine diferite, asa cum se poate observa in figura 10.

a) Imagine inserata in modul in line

b) Imagine inserata in modul floating

Figura 10. Aspectul diferit la selectare a imaginii inserata in line si floating

Modul de inserare al unei imagini se poate modifica folosind optiunea Layout din Format Picture, ilustrata in figura 10. Daca se alege In line with text, obiectul va fi inserat in layerul textului. Pentru restul posibilitatilor, definite complet in fereastra Advanced Layout, optiunea Text Wrapping (figura 11), elementul grafic este inserat in modul floating.Figura 10. Fereastra Layout

Figura 11. Fereastra Advanced Layout

Modul Floating include urmatoarele posibilitati care se refera la dispunerea imaginii in raport cu textul:

Square (figura 12) - textul este dispus pe toate marginile patrulaterului care incadreaza obiectul inserat.

Tight (figura 13) - textul este dispus in jurul obiectului, foarte aproape de toate marginile acestuia, indiferent de forma. Perimetru de dispunere poate fi modificat prin Edit Wrap Points (optiunea Draw din bara Drawing), prin deplasarea punctelor de marcaj cu ajutorul cursorului. Modificarea punctelor de editare este ilustrata in figura 14. Se prezenta dispunerea normala si modificata a punctelor de editare si efectul pe care il are aceasta modificare asupra dispunerii textului in raport cu obiectul inserat.

Through (figura 15) - acest mod de dispunere este similar modului Tight, dar textul se dispune in jurul oricarei parti ale obiectului care sunt deschise. Suprafata libera din jurul obiectului se modifica prin Edit Wrap Points.

Top and bottom (figura 16) - textul se dispune numai la partea inferioara si superioara a obiectului, nu si pe lateral.

Behind text (figura 17) - obiectul este dispus in spatele textului, flotand in propriul layer

In front of text (figura 18) - obiectul se dispune in fata textului.

Figura 12. Dispunerea Square in jurul obiectului

Figura 13. Dispunerea Tight in jurul obiectului

Figura 14. Modificarea perimetrului de dispunere al textului in jurul imaginii

Figura 15. Dispunerea Through in jurul unui obiect deschis

Figura 16. Dispunerea Top and bottom

Figura 17. Dispunerea obiectului in spatele textului

Figura 18. Dispunerea obiectului in fata textuluiPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate