Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Crearea unui site pentru studierea : Internet Information Server


Crearea unui site pentru studierea : Internet Information Server
Tema : Crearea unui site pentru studierea : Internet Information Server.

Scopul : Sa se creeze un site de documentatie pentru studierea unui domeniu sau a unui limbaj de programare. Se admite un sistem de testare pe domeniul de instruire.

2.Introducere:

HTML aeronimul de la HyperText Markup Language, care e numele unui limbaj de marcare ce a inlocuit SGML-ul. A fost conceput in 1989 de Tim Berners-Lee ( actualmente director al consortiului World Wide Web ) si a cunoscut o popularitate rapida. In prezent, aproape toate paginile web sunt scrise in HTML.
Fiind un limbaj de marcare, HTML nu utilizeaza instructiuni ( ca Pascal-ul sau C-ul ) ori comenzi ( ca Fox-ul ), ci etichete, acestea fiind numite si balize, elemente sau tag-uri.

O pagina web poate contine:

text

imagini

fisiere audio

fisiere video

Paginile web se vizualizeaza in browsere, care sunt niste programe de vizitare. Cele mai populare browsere sunt:

1) Netscape Navigator, care a cunoscut mai multe versiuni, cele mai reusite fiind 4.75 si 4.76 care aveau, totusi, defectul ca nu suportau diacriticele. Acestora le-a urmat versiunea 6.0 care suporta diacriticele.

2) Microsoft Internet Explorer, care a ajuns la versiunea 6.2.

In 2001, a aparut browserul Opera, deocamdata putin folosit. Unii folosesc Lynx care, fiind un browser negrafic, nu recunoaste imaginile, ceea ce duce la o incarcare mult mai rapida a textului. Informatii suplimentare despre browsere gasiti la adresa http://www.browserwatch.com/

Orice browser prezinta, in partea de sus, o fereastra ingusta in care se tasteaza adresa paginii web cautate.

Vom folosi termenul de sit si nu cel de site, din urmatoarele motive:

1) Etimonul sau este latinescul situs, care desemna un loc geografic.

2) Varianta sit e prima aparuta in limba romana. Figureaza, de exemplu, in cartea 'Omul sau natura?' de Edouard Bonnefous ( Editura Politica, Bucuresti, 1976, traducator Adrian Costa, ), iar in anii '80, era vehiculata in presa culturala din Romania. Circulatia sa era, asadar, restransa la mediile cultivate, in timp ce varianta site e folosita azi pe scara larga.

3. Proiectul site :

Programul Word poate fi deschis prin efectuarea unor pasi care pot fi usor pusi in aplicare din meniul Start, din Windows: Start>Programs>Microsoft Word. Acelasi lucru se face prin mai multe posibilitati prin deschiderea meniului Start si executarea de clic pe New Office Document; in cazul in care la marginea din dreapta a ecranului de lucru este afisata o bara de comenzi rapide pentru Office care poarta denumirea generica de Office Shortcut Bar, executam clic pe New Office Document. In cazul in care una dintre aceste metode a fost aplicata pe ecran va aparea caseta de dialog New Office Document. Aici va trebui sa efectuam clic pe eticheta General, iar apoi dublu clic pe pictograma Blank Document.

Dupa ce am intrat in aplicatia Word putem observa un document gol care este pregatit pentru introducerea textului. In continuare voi prezenta citeva lucruri despre ecranul din Word si alcatuirea acestuia:

bara de titlu unde sunt afisate denumirea programului, numele

utilizatorului, si denumirea documentului curent. La capatul din dreapta al acestei bare exista butoanele pentru minimizare, restaurare precum si cel de inchidere a programului

butonul de minimizare, cu ajutorul acestuia putem ascunde

temporar documentul pentru a-l transforma intr-o pictograma pe bara de sarcini. Pentru a reveni in Word se executa clic pe butonul Microsoft Word de pe bara din partea inferioara a ecranului.

butonul de restaurare sau de maximizare foloseste pentru marirea

ferestrei programului Word pe intregul ecran sau pentru a o readuce la dimensiunile initiale

butonul close foloseste pentru a parasi programul Word

bara de derulare verticala este acea bara cu ajutorul careia ne

putem deplasa in cadrul documentului pe verticala

bara de stare unde Word afiseaza informatii despre document si

starea tastelor de blocare de pe tastatura

bara de derulare orizontala este acea bara cu ajutorul careia ne

putem deplasa in cadrul documentului pe orizontala

spatiul de lucru unde este afisat documentul propriu zis unde

putem introduce si prelucra textul

bara de formatare

bara standard

bara de meniuri unde sunt prezentate titlurile meniurilor care

permit accesul la comenzile meniurilor din Word

In Word pentru a comunica programului actiunile ce dorim sa fie executate trebuiesc date comenzi. Majoritatea comenzilor din Word pot fi emise fie folosind meniurile, fie barele de instrumente.

Pentru a selecta o comanda din meniuri:

trebuie deschis un meniu executind clic pe titlul lui de pe bara cu meniuri. Putem deschide un nou meniu si apasind simultan tastele ALT si tasta corespunzatoare literei subliniate din titlul meniului. Un exemplu simplu ar fi ALT+F care deschide meniul File

dupa deschiderea meniului, executam clic pe comanda dorita, sau apasam litera subliniata din numele comenzii

In cazul in care ne razgindim in executarea unei comenzi din meniu se

apasa tasta ESC de doua ori sau se executa clic undeva in afara meniului pentru a-l inchide, fara sa facem nici un fel de selectie.

Partile componente ale unui meniu sunt:

butonul, in cazul in care comanda din meniu are un buton care este

corespondent pe bara cu instrumente, acesta este afisat in dreptul comenzii respective din meniu

elipsa arata ca respectiva comanda duce la o caseta de dialog

sageata de subdomeniu arata ca respectiva comanda duce la un alt

meniu care poarta denumirea de submeniu

tasta de comanda rapida indica tastele pe care le putem folosi

pentru a selecta comanda din meniu cu ajutorul tastaturii.

In acelasi timp se pot folosi tastele de comenzi rapide pentru a selecta anumite comenzi fara sa folosim meniurile. Tastele de comenzi rapide sunt afisate in meniu in dreptul comenzii corespunzatoare. Un exemplu ar fi CTRL+O care este comanda prescurtata a Open, un alt exemplu ar mai fi CTRL+C care este echivalentul tastei Copy sau CTRL+V care este cel pentru Paste. Astfel se obtin aceleasi comezi fara apasarea butonului Open, Copy, Paste etc.

In cazul in care dorim sa folosim barele cu instrumente, executam clic cu mouse-ul pe butonul dorit. Acestea au simboluri care ajuta utilizatorul la o indentificare mai usoara a functiei fiecaruia. In cazul in care utilizatorul uita ce reprezinta un buton trebuie doar sa plaseze mouse-ul pe unul dintre simboluri si sa-l mentina deasupra acestuia timp de citeva secunde fara a executa clic. Word va afisa o caseta de tipul Screen Tip in dreptul butonului indicind functia acestuia.

Multe dintre comezile programului Word au ca rezultat deschiderea unei casete de dialog. Word foloseste casetele de dialog pentru a obtine informatii suplimentare necesare pentru executarea unei comenzi. Fiecare caseta de dialog este diferita, dar ele folosesc aceleasi elemente de baza.

Intr-o caseta de dialog prin apasarea tastei TAB ne putem deplasa de la un element la altul, iar pentru a ne muta inapoi apasam tasta Shift+Tab. Pentru a-l selecta, executam clic pe un element, sau putem apasa tasta ALT plus litera subliniata. In cazul in care nu dorim sa executam nimic din caseta de dialog apasam tasta Enter sau executam clic pe butonul Ok pentru a accepta datele introduse si a executa comanda. Prin executarea de clic pe butonul Cancel sau prin apasarea tastei Esc se paraseste caseta de dialog fara a executa nici o comanda.

Aplicatia Word afiseaza o liniuta care clipeste in spatiul de lucru, acesta reprezinta cursorul sau mai bine spus punctul de inserare care indica locul in care va fi introdus textul in document si in locul in care vor fi executate anumite operatiuni de editare. Pentru a putea introduce un text se foloseste tastatura. La sfirsitul rindului nu trebuie apasata tasta Enter Word va imparti in mod automat textul pe rinduri, atunci cind acesta ajunge la marginea din dreapta. Nu vom apasa pe tasta Enter decit in cazul in care dorim inceperea unui nou paragraf.

In cazul in care facem greseli de scriere acestea pot fi corectate prin apasarea tastei Backspace pentru caracterele care se afla in stinga cursorului si prin apasarea tastei Del pentru caracterele care se afla in dreapta cursorului. De asemenea putem misca cursorul pentru a adauga si edita texte in diferite locuri din document. In acest mod pentru a deplasa cursorul in orice loc vizibil executam un clic in locul respectiv; pentru a deplasa cursorul un caracter la dreapta sau la stinga apasam tasta corespunzatoare cu sageata spre dreapta sau spre stinga; pentru a deplasa un rind in sus sau in jos apasam cu sageata in sus sau in jos; pentru a-l misca la inceputul sau la sfirsitul unui rind se apasa tastele Home sau End; iar pentru a-l deplasa la sfirsitul documentului se apasa tastele Ctrl si Home sau End.

Pentru a iesi din programul Word avem mai multe posibilitati de inchidere a acestuia, chiar daca toate acestea au acelasi rezultat:

se executa clic pe File si Exit

se apasa tastele Alt+F4

se executa clic pe butonul Close( x-ul din dreapta sus a programului) chiar pe bara de titlu.

In cazul in care salvam pentru prima data un document Word ne va

cere sa il salvam inainte de a iesi din program.4. Schema logica a site-ului :

5 . Descrierea logica :

Fiind un limbaj de marcare, HTML nu utilizeaz instructiuni ( ca Pascal-ul sau C-ul ) ori comenzi ( ca Fox-ul ), ci etichete, acestea fiind numite si balize, elemente sau tag-uri. Sintaxa oricarui tag este:

<TAG atribut1='val' atribut2='val'>Text</TAG> In unele cazuri, atributele pot lipsi. In altele, poate lipsi tag-ul de nchidere: </TAG>

O pagina web poate contine:

- text

- imagini

- fisiere audio

- fisiere video

O pagina web poate sa mai contina:

Blocuri performante, culoare de font, culoarea textului, culoarea fonului, marimea fontului, grosimea unui font, inserarea unei adrese, indentarea unui bloc, bloc performant, bloc paragraf, bloc de titlu, linii orizontale, chenarul si dimensionarea unei imagini, alinierea unei imagini, alinierea textului in jurul imaginii, legaturike dintre pagini aflate in aceeasi diectorie.

6. Descrierea surselor soft utilizate si limbajul de programare :

Intr-un fisier html, se pot include:

.scripturi CSS

.tag-uri care sa seteze parametrii unui applet ( program scris in Java si care rezida pe retea )
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate