Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Telescopul spatial Hubble


Telescopul spatial Hubble
Telescopul spatial Hubble

Telescopul spatial Hubble se invarte in jurul Pamantului ,in spatiul cosmic si cerceteaza cerul cu o claritate si exacititate, pe care telescoapele de pe Pamant nu le pot atinge. Un instrument astronomic performant este sortit sa faca descoperiri importante. Un telescop spațial va face descoperiri revoluționare.

In luna aprilie telescopul spatial Hubble a implinit 20 de ani. Urmariti mai jos cele mai importante cinci contributii aduse la dezvoltarea astronomiei.

Telescopul spatial Hubble este un telescop robotizat plasat in partea exterioara a atmosferei, pe o orbita circulara in jurul Pamantului la 593 Km fata de nivelul marii, cu o perioada orbitala cuprinsa intre 96 si 97 minute si o viteza de 28000 Km/h., si a fost lansat pe orbita la 24.04.1990 ca un proiect NASA devenind unul dintre cele mai importante instrumente din istora astronomiei. Lungimea lui este de 13,2 m si diametrul de 4,2 m. Telescopul poate obtine imagini cu o rezolutie optica superioara de 0,1 arcsec.
Telescopul spatial a fost denumit dupa astronomul Edwin Hubble, care in 1929 a descoperit dilatatia Universului, dilatatie care este asemanatoare cresterii unui balon.Activitatea lui a facut posibila elaborarea teoriei conform careia existent Universului a inceput cu explozia primara- cu Big Bang-ul.

Telescopul spatial Hubble a costat 1,5 miliarde de dolari SUA.Din corpurile ceresti artificiale, construite pana in prezent , acesta a fost cel mai scump , cel mai greu si cu dimensiuniile cele mai mari .Lungimea lui este de 13,1 metru (cam cat un vagon de cale ferata), greutatea 11,5 tone (cat a zece autoturisme). Cercetatorii prelucreaza pe calculator imaginea

unei constelati, primita de pe telescopul spatial Hubble; pe monitorul apropiat se vede doar o pata rosie opaca, iar pe cel alaturat se vede rezultatul prelucrat de calculator. 

Astronomii au intocmit un catalog cu 15 milioane de stele care ar trebui identifiacate de telescopul spatial Hubble.Pentru aceasta s-au prelucrat pe calculator 1500 de imagini (acestea impreuna reprezinta toata suprafata boltii ceresti. Telescopul poate obtine imagini cu o rezolutie optica superioara de 0,1 arcsec.

Constanta lui Hubble
Rata de expansiune a Universului, numita constanta lui Hubble se poate determina numai prin observarea unui anumit tip de stele. Acestea au aceeași stralucire intrinseca și se afla in toate galaxiile, chiar și cele mai indepatrate. Hubble a putut observa asemenea stele la o departare de 92 milioane ani lumina, un lucru pe care nu il poate face nici un alt telescop. S-a aflat astfel ca rata de expansiune este de 74,23,6 km/s/ megaparsec. De aici s-a determinat și cat i-a luat Universului sa ajunga la dimensiune actuala, și anume 13,750,11 miliarde de ani.

Energia intunecata

Calculele astronomilor arata ca viteza de expansiune a Universului trebuie sa scada cu timpul insa, observațiile realizate cu telescopul Hubble arata ca se marește. Descoperirea s-a facut prin observarea supernovelor aparute in galaxiile indepartate, acestea fiind atat de slabe ca stralucire incat numai telescopul Hubble le poate observa. S-a descoperit ca stralucirea acestora este mai mica decat ar trebui, semn ca viteza de expansiune a Universului crește in loc sa se micșoreze. Forța care invinge gravitația a primit numele de energia intunecata și s-a observat ca reprezinta 73% din totalul densitații materiei din Univers. Natura ei ramane și in prezent un mister.

Cu ajutorul telescopului spatial Hubble putem vedea: Mai intai vedem Galaxia Sepcii, denumita in catalogul Messier M104, aflata la 28 milioane de ani lumina faimoasa Nebuloasa M 23, denumita Furnica, situata intre 3000 si 6000 de ani lumina, Nebuloasa Clepsidra situata la 8000 de ani lumina este stransa in partea centrala Cometa Halley M16: Nebuloasa Vulturul NGC 2237: Nebuloasa Trandafirul Proto-stea, Calea Lactee, Gaura Neagra, Planete fara nori, M42 Nebuloasa Orion , numeroase constelatii ,Nebuloasa RCW 79. Ne putem intalni cu Nebuloasa Vulturul M 16  in constelatia Sarpelui:se deschide o fereastra in mijloc de noapte instelat. In interior, grupuri de stele tinere sunt in proces de creare, creand un minunat spectacol de emisii de gaze.GALAXIA SPIRALA M 100 INAINTE SI DUPA

Comparand cele doua imagini ale galaxiei spirala M 100, se poate vedea cat de bine s-a imbunatatit calitatea imaginilor primite de pe telescopul spatial.Inainte de reparatie, poza din stanga, si dupa, poza din dreapta. In imaginea din dreapta se pot

distinge stelele distincte ale galaxiei, se pot masura distante.

Aceasta parte a cercetarilor, efectuate cu telescopul spatial, vizeaza determinarea dimensiunilor si a varstei Universului, fiind continuarea cercetarilor efectuate de Edwin Hubble. Primele rezultate declarate se referau la o galaxie din constela,ia Fecioarei (Virgo), pe care telescopul spatial Hubble a descoperit-o la 50 milioane ani lumina. Dupa estimarile de azi, Universul are varsta de 1 5 miliarde de ani.

Cuvintele sunt inutile atunci cand se confrunta cu astfel de imagini de lumina si culoare. La vederea fenomenalelor imagini ale pamantului vazut din spatiu , ale sistemului solar, Caii Lactee, a altor constelatii si aglomerari de galaxii, de gauri negre m-au determinat sa prezint unul dintre cele mai importante instrumente astronomice determinate de ceea ce am vazut prin fereastra spre cer deschisa de telescopul spatial Hubble.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate