Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Prezentare Danemarca


Prezentare Danemarca
Prezentare Danemarca

Danemarca stat menbru al UE actualmente este o monarhie constitutionala ce opereaza intr-un cadru democratic inca din 1849.Administratia publica daneza in mod traditional este una informala,dreptul administrativ fiind o materie academica noua in Danemarca. O dezvoltare decisiva a dreptului administratif a inceput in anii 1920. Unul dintre cei mai mari pasi in dezvoltarea dreptului administrativ a fost cristalizarea controlului juridic al administratiei incepand cu 1955. Totusi jurisdictia daneza este inca moderata si prudenta in ceea ce priveste contestarea deciziilor administrative.Izvoare ale dreptului administrativ in Danemarca sunt : Constitutia,legile,reglementarile, tratatele internationale(izvoare scrise) dar si cutuma (izvor nescris).Constitutia daneza este una dintre cele mai vechi din europa.Chiar daca textul ei a fost elaborat in 1953, contine numeroase dispozitii inca din secolul XIX.

Conform principiului separarii puterilor in stat Principalele institutii in Danemarca sunt :Parlamentul(Folketing unicameral),Monarhul,Guvernul si tribunalele.Acestea din urma sunt structuri independente de celelalte puteri.Cel mai inalt tribunal din Danemarca este Curtea Suprema Daneza.Parlamentul adopta legi insa acestea nu pot fi promulgate daca nu sunt semnate de monarh. O alta institutie daneza este obudsman-ul, ales de catre parlament si independent de guvern. El are rolul de « avocat al poporului ».
Pentru protectia juridica a cetateanului exista de asemenea si centre de ajutor juridic (Advokatvagten) unde avocati specializati ofera informatii gratuite cetatenilor. Din punct de vedere al impartirii teritorial-administrative,Danemarca este impartita in regiuni(5) municipalitati(275).« Legea guvernarii locale » din 1968 asigura cadrul juridic si regulile pentru functionarea autoritatilor locale municipale si districtuale, cu exceptia Municipalitatii Copenhaga care este reglementata printr-o lege separata.Autoguvernarea locala se realizeaza prin “consilii” la nivel de municipalitati si la nivel de districte, intre ele neexistand relatii de subordonare.

Comunele la randul lor sunt conduse de catre un primar.Alegerile la nivel comunal ca si la nivel regional au loc din 4 in 4 ani.In Danemarca un rol important il are principiul descentralizarii folosindu-se din ce in ce mai mult expresia de « guvern regional ».Acest sistem permite luarea unor decizii cat mai aproape de cetateni.Constitutia daneza garanteaza numeroase drepturi si libertati cetatenilor( libertatea de exprimare, asociere, religiei, proprietatii, dreptul la vot).Conform prevederilor dreptului danez actiunea administrativa este fondata pe principiul legalitatii ceea ce inseamna ca administratia nu poate sa actioneze fara acordul puterii legislative. Administratia trebuie sa actioneze intotdeauna pe baza unei dipozitii a unei legi formale. Legalitatea poate fi completata prin trimiterea si la alte izvoare de drept in afara de lege precum cutuma. Totusi Danemarca are in acest moment un cod administrativ care sa reglementeze toate actiunile administratiei publice.Imagine:Flag of France.svg


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate