Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
ROCILE SI INDUSTRIA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII


ROCILE SI INDUSTRIA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII
ROCILE SI INDUSTRIA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII

Rocile de constructie sunt cele mai abundente resurse naturale din litosfera. Acestea sunt de origine eruptiva, metamorfica sau sedimentara si sunt exploatate in subteran sau in cariera, in functie de calitatea lor si prezenta cailor de comunicatie sau a sursei de energie necesara industrializarii. Rocile folosite la constructia operelor de arta, a cladirilor, includ sisturile cristaline, rocile eruptive si sedimentare. Acestea pot fi folosite la ornamentatia si placarea cladirilor, altele la fundatiile cladirilor (gresii, calcare, tuf vulcanic). Din categoria rocilor metamorfice folosite in ornamentatii sau la realizarea operelor de arta fac parte: marmura, onixul, travertinul, breciile marmoreene, gabroul, dioritul.

Marmura (calcar cristalin, recristalizat, de diferite culori) este mult raspandita in Europa. În Italia ea se afla in Muntii Alpi, Apeninii Nordici (cunoscuta din antichitate sub numele de marmura de Carrara, fiind de culoare alba, albastruie). Exploatari se fac in jurul orasului Spezzia, la Livorno (marmura verde, rosiatica), Portovenere. În provincia Toscana din Apeninii Centrali exploatarile sunt prezente la sud de Florenta (Siena) si in nord-vestul Florentei (Prato). Alte centre in Apenini mai sunt la Apulia si Campania. În Muntii Alpi se extrag varietati diferite de marmura, de la cea de culoare alba, alb-albastruie din Valea Ossole, la cea de culoare neagra (La Varenna), verde (Cezana si Susa) sau de culoare rosiatica, exploatata in sud-est, la Verona.
În Grecia, exploatari de marmura sunt in apropierea capitalei Atena, la Imettos, Pentelikos, in Arhipelagul Cicladelor si Skiros si Paros. Marmura de culoare alba de la Paros si Pentelikos a fost utilizata in antichitate, in constructia diferitelor opere de arta. În Peninsula Iberica, in nord-estul Spaniei, in provincia Estremadura; in sud-est, in Sierra de Bacares se exploateaza marmura pentru statui. Este cunoscuta pentru frumusetea marmurei si provincia Almetejo din Portugalia, cu tonuri de culori variate (roz, galben, purpuriu, brun, violaceu).

În Pirineii Centrali Franta dispune de marmura pentru ornamentatii de culoare rosie, verde, roz. Alte varietati de marmura se intalnesc in Muntii Jura, in Masivul Central Francez, Muntii Vosgi si in nord-estul tarii, la Boulogne-Givet. Varietati de marmura, cu nuante de la verde la negru sau maron, se intalnesc in Alpii Scandinavici in Suedia si Norvegia.

Exploatari de marmura sunt si in Peninsula Crimeea (Ucraina), Peninsula Karelia, in Asia Centrala si Muntii Urali (Federatia Rusa). Alte tari cu exploatari de marmura din Asia sunt China, in Peninsula Shandung; India, cu varietati de marmura alba pentru sculptura, existente in statul Assan, in Madras, Turcia (Pod. Anatoliei), Japonia (in insula Hokkaido), Filipine (cu o productie de 2.017 mii m3 in 1995), Thailanda, Yemen.

Rezerve importante sunt detinute in America de Nord de: SUA (in Muntii Appalachi, in statul Colorado - varietatea alba), Canada (exploatari in zona fluviului Sfantul Laurentiu - de culoare bleu, neagra, cu dungi albe sau gri); anual se produc aici 40 mii m3 de marmura; Mexic (cu exploatari in jurul capitalei de la El Marmol si Peninsula California), iar in America Latina se intalnesc varietati de marmura in: Cuba, Brazilia, Argentina, Chile.

În Africa exista marmura in Etiopia (184 mii mc), nord-estul Algeriei, Egipt, Nigeria, Mozambic si Maroc.

Rocile eruptive sunt reprezentate prin granite, granodiorite, diorite, sienite, andezite, diabaze si bazalte, fiind utilizate in constructia de drumuri, cai ferate, diferite constructii funerare. Exista in exploatare diferite cariere de granit de diferite culori, in Scutul Baltic (Finlanda, Karelia), in Scotia, in Peninsula Bretagna, in Scutul Canadian, in Siberia, iar in tara noastra, in Dobrogea. Bazaltul, folosit la pavajul strazilor, este larg raspandit in nordul Irlandei, in Anglia, in estul Masivului Central Francez, in Transcaucazia, in India (Podisul Deccan).

Rocile sedimentare sunt reprezentate prin diverse varietati de calcar, marne, nisipuri, argile. Calcarele si marnele se folosesc in industria liantilor si se intalnesc pe scara larga in toate continentele. Mari producatori de calcar sunt: Japonia, India, R. Coreea, Thailanda. Nisipul cuartos se exploateaza in nordul Frantei, sud-estul Belgiei, sud-estul insulei Honshu (Japonia). Argilele caolinoase constituie materia prima in industria portelanului, exploatandu-se in R.P. Chineza, in provinciile Anhui, Jiangsu, in Japonia (182 mii t in 1995), SUA Muntii Appalachi (9.480 mii t), in Franta - Masivul Central, in Marea Britanie (Peninsula Cornwall), Polonia - Silezia ( 53 mii t) si Romania judetul Harghita (49 mii t). Argilele refractare cu continut redus de cuart si hidroxizii de fier se folosesc pe scara larga in SUA, Germania (Saxonia Superioara, Bavaria), Polonia (Silezia).

Industria materialelor de constructii cuprinde urmatoarele subramuri: industria liantilor (var, ciment, ipsos), industria ceramicii, industria sticlei si industria prefabricatelor.

Productia mondiala de ciment a crescut la 1.374.661 mii t metrice (1995), fata de 872 mil. t in 1980. Marii producatori se afla in tarile Europei, Asiei, Americii.

Europa, fara CSI, ocupa un loc important in productia de ciment (265.547 mii t metrice in 1995). Mari producatoare sunt: Italia (33.716 mii t metrice in 1995), Marea Britanie (11.808 mii t metrice in 1995), Germania (37.500 mii t metrice in 1995), Franta (19.896 mii t metriced in 1995), urmate de Grecia, Portugalia, Romania. Productia de ciment in Italia este concentrata in Liguria (Genova, La Spezzia), in zona Napoli, in regiunea Milano, la Marea Adriatica (Ancona), la Marea Ionica (Toronto); in Germania, intreprinderile sunt grupate in regiunea Ruhr, Hamburg, Köln, Stuttgart; in Franta - in Masivul Central, Lorena, Paris; in Marea Britanie - la Nottingham, Londra, Liverpool, Birmingham; in Polonia - Podisul Liublin, Silezia Superioara.

America de Nord a realizat o productie de 123.144 mii t metrice in 1995, din care cea mai mare productie a fost data de SUA, Mexic si Canada. În SUA, specializate sunt statele: Ohio, Pennsylvania, New-York, Tennessee, Texas, California.În America de Sud principalii producatori sunt Brazilia si Argentina, iar in Africa Egiptul, Africa de Sud, Marocul si Algeria.

Industria caramizilor are o larga extensiune pe Glob si este legata de existenta argilelor, oxidului de magneziu, distenului, perlitului. Mari producatori de caramizi sunt: Federatia Rusa, Ucraina, Italia, Marea Britanie, SUA si R.P.D. Coreeana. La nivel global productia de caramizi depaseste anual 780.338 milioane bucati, o pondere insemnata avand productia realizata in Asia.

Industria obiectelor de uz gospodaresc - Industria portelanului are vechi traditii in Japonia, China, Coreea. În Europa, mestesugul se raspandeste in secolul al XVII-lea in Franta (Sevres, Limoges), in Germania (Rosenthal, Berlin), in Cehia (Karlovy-Vary), in Marea Britanie (in numitul 'district pottray' cu centrul la Stoke-on-Trent).

Industria materialelor de constructii in Romania

Dintre rocile eruptive mentionam granitul care se extrage din Dobrogea (Muntii Macinului), din Defileul Muresului la Radna si Savirsin. O alta roca eruptiva este bazaltul ce este extras de la Racos (Defileul Oltului), Toplita (Defileul Muresului) si la Branisca (Judetul Hunedoara).

Rocile sedimentare - Cariere de calcar se gasesc la Bicaz, Harsova, Basarabi, Sandulesti, iar gresiile se extrag de la Campulung Moldovenesc, Tarcau si Teliu. Rocile sedimentare necimentate (nisipul si pietrisul) sunt foarte raspandite in albiile raurilor si folosite sub forma de balast in constructii, iar nisipul cuartos (Miorcani, Valenii de Munte) este intrebuintat in fabricarea sticlei. Argilele cu varietatile lor (galbena, alba) se folosesc la fabricarea caramizilor, a tiglelor, iar argila alba (caolinul) se utilizeaza la fabricarea portelanului.

Dintre rocile metamorfice folosite in constructii, mentionam marmura, cu mai multe varietati si culori, extrasa la Ruschita si Alun (Muntii Poiana Rusca), in Muntii Apuseni (Vascau, Moneasa) si nordul Carpatilor Orientali.

Cimentul se fabrica din calcare si marne in fabrici vechi si mai noi, cum sunt la: Medgidia, Cernavoda, Fieni, Comarnic, Bicaz, Tasca (Bicaz II), Barsesti (Tg. Jiu), Campulung Muscel, Hoghiz (Jud. Brasov), Turda s.a. În 1996 s-a inregistrat o productie de 6.956 mii t, fata de 11.189 mii t, obtinuta in 1985. Din ciment se obtin prefabricate din beton la Bucuresti, Constanta, Craiova, Brasov.

Industria materialelor ceramice (caramizi, tigle) foloseste ca materie prima argila galbena, iar fabricile unde se obtin aceste produse sunt raspandite in toata tara. Caramizi si materiale refractare care rezista la temperaturi mari se fabrica la Roman, Iasi, Vaslui, Galati, Braila, Pitesti, Resita, Alba Iulia s.a.

Industria sticlei, portelanului si faiantei este prezenta la: Bucuresti, Azuga, Boldesti-Scaieni, Tomesti, Padurea Negra, Poiana Codrului, Medias, Buzau s.a. Produse de uz casnic, articole sanitare, obiecte decorative se fabrica la Curtea de Arges, Cluj Napoca, Sighisoara, Alba Iulia, Targu Jiu, Baia Mare.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate