Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Mediul de savana


Mediul de savana


Mediul de savana

Localizare. Se gaseste in vestul Angolei si al Namibiei, S-E Republicii Africii de Sud, S-V Arabiei Saudite, S-V Indiei, N-E Australiei, in Insula Tasmania si centrul Insulei Madagascar, nordul Venezuelei, in Brazilia, Chile.

Climatul este caracterizat prin existenta a doua sezoane distincte: o vara umeda si calduroasa, legata de extinderea regimului ecuato­rial al precipitatiilor, si o iarna uscata, corespunzatoare conditiilor introduse de vanturile alizee.Solurile rosii de savana sunt relativ fertile.

Vegetatia. In Africa exista savane cu baobabi, savane cu acacii, savane cu palmieri, iar in America de Sud exista savane cu ierburi inalte si arbori rari, ce poarta nume diferite in statele in care aceste formatiuni sunt dominante (campos in Brazilia, llanos in Venezuela ).

Savana este alcatuita din specii xerofite, care au radacini adanci si ramificate prin care absorb necesarul de apa din sol, iar suprafata frunzelor s-a redus pana la spini, pentru micsorarea evapotranspiratiei. Acestea au inaltimi care uneori ajung la cativa metri.

Dintre arbori, mai raspanditi sunt baobabul (cu trunchiul gros), palmierul de savana si acaccia (cu coroana in forma de umbrela), iar dintre ierburi predomina gramineele xerofite inalte de pana la 2-3 m (iarba elefantilor). In Brazilia vegetatia de savana poarta numele de campo-cerrado si caatinga, iar in Venezuela de llanos; caatinga este formata din tufi­suri spinoase xerofite. In lungul raurilor mari se intalnesc paduri-galerii, care se dezvolta folosind umiditatea mare a solului din lunci. Savana africana este cea mai renumita si strabate continentul de la est la vest in doua fasii mari situate de-a lungul paralelei de 100 latitudine nord si sud. Savanele Africii formeaza habitatul unor ierbivore ca gazela, caprioara, antilopa, bivolul salbatic, rinocerul, zebra, girafa si elefantul. Cu acestea se hranesc leii, leoparzii, tigrul, hienele si sacalii.Cursurile de apa sunt insotite adeseori de paduri-galerii, cu arbori avand frunzele vesnic verzi, ca in padurea ecua­toriala.

In apele raurilor mari traieste crocodilul, iar in apropierea apelor vietuiesc rinocerul si hipopotamul sau specii de pasari ca: flamingo, pelicani, egrete s.a. In Australia un animal caracteristic este can­gurul. Dintre pasari sunt specifice cele mari, alergatoare, cum sunt strutul in Africa, nandu in America de Sud si emu in Australia.

Presiunea antropica este relativ mare si in aceste regiuni, mai ales in centrele de exploatari de minereuri, rezultand, pe spatii variate, peisaje antropizate. In plus, regiunile de savana care n-au fost transformate in terenuri ara­bile constituie in prezent domeniul cresterii extensive a animalelor, in multe tari africane, sud-americane si asiatice. In multe locuri savanele sunt distruse prin incendiere pentru obtinerea terenurilor pentru culturi si pasunat, ceea ce contribuie la cresterea continutului de CO2 si particule in atmosfera si la accentuarea efectului de sera.

Prin disparitia florei datorita pasunatului excesiv si secetelor, marea parte a Sahelului (zona de trecere, circa 300-500 km latime, intre savana si deserturile nord africane, cu vegetatie ierboasa si precipitatii de 200-600 mm) a devenit un teritoriu semidesertic sau chiar desert.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate