Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Relieful modelat pe loess și depozite loessoide


Relieful modelat pe loess și depozite loessoide


Relieful modelat pe    loess i depozite loessoide

Loessul este o roca dentritica, cu orgine controversata, apreciata ca ar fi produsul proceselor glaciare, fluviale i eoliene sau o roca glacio-fluvio-eoliana.

No iunea de loess este de origine germana (lose), acest termen desemnand un material sfarmicios i afanat care se desface u or. Loessul nu prezinta o anumita stratifica ie ca alte roci sedimentare, in schimb prezinta o mare omogenitate. In compozi ia depozitelor loessoide intra particule de cuar , argila, calcar, o serie de minerale grele i u oare, unele fosile i resturi organice. In masa loessului se afla canalicule verticale numite cornevine, considerate ca fiind urme ale radacinilor plantelor ierboase, precum i concre iuni datorate circula iei capilare a apei incarcate cu saruri.Geneza diversificata a loessului explica i raspandirea geografica a acestuia. Loessul de origine predominant eoliana este prezent de-a lungul vailor, pe terase i versan i, iar cel de origine aluviala este prezent pe unele terase mai vechi. Loessul de origine fluvio-glaciara este prezent in marile campii deltaice i fluvio-glaciare, cel deluvial in campiile piemontane, campii joase, depresiuni i vai mult largite, cel proluvial in conurile de dejec ie, iar cel eluvial, la nivelul cumpenelor de ape ori pe suprafe ele cu inclinare slaba.

Fiecare tip de loess prezinta caractere proprii, care pot fi puse in eviden a pe baza analizelor complexe (mineralogice, granulometrice, morfoscopice,etc). Aceste trasaturi specifice sunt rezultatul condi iilor genetice distincte ale genezei loessului i modificarilor suferite ulterior depunerii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate