Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme



Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» GEOGRAFIE - Geopolitica Dunarii, Marii Negre si Marii Mediterane test grila


GEOGRAFIE - Geopolitica Dunarii, Marii Negre si Marii Mediterane test grila




GEOGRAFIE Geopolitica Dunarii, Marii Negre si Marii Mediterane

TRUE/FALSE

1) In evolutia ei, geopolitica,    a cunoscut intr-o prima faza forma unui camp de studiu format la intretaierea mai multor discipline stiintifice, aflandu-se intr-un stadiu informal, pentru ca ulterior sa capete o forma institutionalizata, fie ca subdisciplina a unei discipline formale, fie ca o disciplina de sine statatoare.




ANS: T

2) Ratiunile evolutiei geopoliticii pana la nivelul unei stiinte bine conturate, sunt clare, ele explicandu-se in primul rand prin necesitatea umplerii vidului creat de imposibilitatea stiintelor existente de a explica si solutiona anumite probleme cu care ne confruntam in prezent.

ANS: T

3) In primele stadii ale dezvoltarii sale, o disciplina stiintifica noua nu este decat un agregat de specialitati nascut din alte discipline.

ANS: T

4) Cuvantul cheie al raporturilor ce se stabilesc intre geografia politica si geopolitica este subsidiaritatea, ambele servindu-si informatii definitorii cercetarii specifice.

ANS: F

5) Intr-o perspectiva istoriografica, geopolitica cunoaste doua perioade importante in evolutia ei, de la un domeniu al cunoasterii cu o sfera limitata de interes la o disciplina stiintifica cu o larga deschidere.

ANS: F

6) Conceptia determinista a fost formulata pentru prima data in secolul al XV-lea de catre Jean Bodin (1530-1596) in lucrarea Metoda de invatare usoara a istoriei.

ANS: F

7) Unul dintre cei mai straluciti strategi navali francezi, cu contributii la dezvoltarea geopoliticii este Raul Castex:

ANS: T

8) Lucrarea Geopolitica Oceanului Pacific a fost publicata de Karl Haushofer in anul 1924

ANS: T

9) Pentru scoala anglo-saxona contemporana, deosebit de importante sunt contributiile

geografului Saul B. Cohen.

ANS: T

10) In viziunea lui Anton Golopentia, geopolitica trebuie sa studieze potentialul statului sau

puterea reala a unui stat.

ANS: T

11) Studiile geopolitice, ale celei de-a doua perioade, au fost mascate sau au fost prezentate

in continutul sau sub umbrela altor stiinte discipline, cu precadere in lucrarile din sfera

relatiilor internationale si politologiei, fara a se folosii termenul de geopolitica.

ANS: T

12) La Bucuresti in anul 2002 este publicata revista Geopolitica. Revista de geografie politica,

geopolitica si geostrategie, infiintata in cadrul Asociatiei de Geopolitica „Ion Conea”.

ANS: T

13) Pe teritoriul actualului Irak, se constituie incepand cu sfarsitul mileniului III i.Hr., unul

dintre cele mai mari imperii ale antichitatii, Imperiul Persan

ANS: F

14) Cea mai mare intindere a cunoscut-o Imperiul Persan in timpul regelui Darius I (521-486

i.Hr

ANS: T

15) Imperiul Roman cunoaste perioada de maxima dezvoltare in secolele I-II d.Hr

ANS: T

16) Odata cu disparitia Imperiului Roman de Apus se sfarseste epoca veche (Antichitatea) si

incepe o noua epoca, cunoscuta in istorie sub denumirea de Evul Mediu (din secolul al

V-lea pana in secolul al XVII-lea).

ANS: T

17) Intre secolele III-XI, asistam la patrunderea in Europa romanica a numeroase popoare

migratoare (vizigotii, ostrogotii, vandalii, burgunzii, longobarzii etc.) si la constituirea

regatelor barbare

ANS: T

18) In Europa de Vest, intre secolele V-X, se pun bazele teritoriale ale Frantei, Germaniei,

Italiei (prin destramarea Imperiului Carolingian – Tratatul de la Verdun, 843) si Angliei

(prin unirea in sec. X a tuturor statelor anglo-saxone intr-un regat), pentru ca mai tarziu,

intre secolele X-XIII sa se formeze primele state centralizate din Europa (Italia si Anglia).

ANS: T

19) Crearea statului centralizat a imbracat forma cea mai caracteristica in Italia, unde regii

capetieni (ce au urmat dinastiei carolingiene), intarindu-si treptat autoritatea, cuceresc si

unifica provinciile vecine.

ANS: T

20) Primele formatiuni statale romanesti sunt mentionate de diverse surse istorice inca de la

sfarsitul secolului al XII-lea.

ANS: T

Un proces specific perioadei moderne, cu reverberatii continue in planul structurarii Hartii

politice, il reprezinta lupta pentru impartirea si reimpartirea lumii in contextul apogeului

sistemului colonial.

ANS: T

22) Intrarea pe noua scena globala a Olandei, Frantei si Angliei aduce reconfigurarea

sistemului colonial, multiplicarea ariilor de influenta politico-economica si o acutizare a

relatiilor intre puteri.

ANS: T

23) Olanda isi va crea imperiul colonial in detrimentul Portugaliei, Franta in detrimentul

Spaniei, Anglia in detrimentul Frantei.

ANS: T

24) Ca o caracteristica a sa, Imperiul colonial portughez era format indeosebi din insule si

zone de coasta.

ANS: T

25) La inceputul secolului XIX, in a doua perioada coloniala, baza imperiului francez este

stabilita in Africa.

ANS: T

26) Pozitia geografica reprezinta expresia localizarii unui teritoriu in functie de totalitatea

parametrilor specifici istorici si economici: matematici, fizico-geografici (elemente

geomorfologice, hidrologice, climatice, vecinatatea spatiului marin) si economicogeografici.

ANS: T

27) Pozitia geopolitica reprezinta expresia raportului ce se stabileste intre suma

caracteristicilor interne ale unei entitati statale (pozitia geografica, marimea si forma,

potentialul natural si uman, nivelul general de dezvoltare) si politica sa interna, pentru ca

in final sa devina expresia raporturile politice, economice, culturale si militare cu statele

vecine, cu puterile regionale si mondiale.

ANS: T

MULTIPLE CHOICE

1) Autorul termenului si unul din fondatorii disciplinei geopolitice este:

a.

Rudolf Kjellen

b.

Karl Haushofer

c.

Robert Sieger

ANS: A

2) Anul in care a fost folosit pentru prima oara termenul de geopolitica, intr-un discurs public este:

a.

b.

c.

ANS: B

3) Termenul de geopolitica apare prima data tiparit in anul:

a.

b.

c.

ANS: A

4) Primele scoli geopolitice, se formeaza mai mult sau mai putin independent unele de altele in:

a.

Germania, Franta, Anglia, SUA, Rusia si Romania

b.

Italia, Spania, Anglia, Germania, SUA

c.

SUA, Rusia, Germania, Franta si Turcia

ANS: A

5) Care este principala cauza a „anatemizarii” geopoliticii dupa cel de-al doilea razboi mondial?

a.

a reprezentat doar o stiinta a elitei stiintifice germane

b.

a servit ca instrument de pregatire si justificare a politicii expansioniste germane

c.

o data cu terminarea razboiul, dispare si ratiunea de a fi a geopoliticii

ANS: B

6) . In cadrul scolii germane, creatorul „antropogeografiei” este:

a.

Rudolf Kjellen

b.

Karl Haushofer

c.

Friedrich Ratzel

ANS: C

7) Bazele gandirii geopolitice germane sunt puse de catre:

a.

politicieni

b.

geografi

c.

militari

ANS: B

8) In Germania termenul de geopolitica apare in:

a.

b.

c.

ANS: A

9) . In Germania termenul de geopolitica este folosit prima data de:

a.

Erich Obst

b.

Otto Maull

c.

Robert Sieger

ANS: C

10) In cadrul scolii geopolitice germane cea mai importanta contributie la dezvoltarea tinerei stiinte o are:

a.

Herman Lautensach

b.

Karl Haushofer

c.

Vidal de la Blache

ANS: B

11) . In viziunea lui Haushofer, geopolitica, reprezinta „stiinta despre formele de viata politice in spatiile de viata naturale, ce se straduieste sa inteleaga dependenta lor geografica si conditionarea lor de-a lungul miscarii istorice”.Aceasta definitie a fost elaborata in anul:

a.





b.

c.

ANS: A

12) In cadrul scolii franceze rolul de precursor, al viitoarelor conceptii geopolitice il are:

a.

Paul Vidal de la Blache

b.

Jacques Ancel

c.

Albert Demangeon

ANS: A

13) Unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Vidal de la Blache, cu un rol insemnat in dezvoltarea gandirii geopolitice franceze este:

a.

Elisée Réclus

b.

Albert Demangeon

c.

Paul Claval

ANS: B

14) Unul dintre cei mai straluciti strategi navali francezi, cu contributii la dezvoltarea geopoliticii este:

a.

Raul Castex

b.

Jean Bruhnes

c.

Lucien Febvre

ANS: A

15) Dintre cele mai reprezentative contributii la dezvoltarea geopoliticii contemporane si cu un aport substantial la refondarea acestei discipline la avut geograful francez:

a.

Yves Lacoste

b.

Elisée Réclus

c.

Lucien Febvre

ANS: A

16) Numele amiralului american, ce ofera geopoliticii o noua orientare privind structura si obiectivele acesteia este:

a.

Isaiah Bowman

b.

Halford Jhon Mackinder

c.

Alfred Thayer Mahan

ANS: C

17) . Tema principala a primelor studii geopolitice americane este:

a.

puterea aeriana

b.

puterea continentala

c.

puterea maritima

ANS: C

18) Primele studii de geopolitica in Rusia dateaza din:

a.

secolul al XVIII-lea

b.

secolul al XIX-lea

c.

secolul al XX-lea

ANS: B

19) Geopolitica rusa apare in cadrul cercetarii:

a.

geografice

b.

politice

c.

militare

ANS: A

20) Rolul lui Haushofer si a geopoliticii germane in formarea unei gandiri naziste, este preluat in Rusia sovietica de geograful si anarhistul:

a.

S.M. Soloviev

b.

Piotr Alexéievich Kropotkin

c.

G.V. Plehanov

ANS: B

21) Principala caracteristica a gandirii geopolitice romanesti, specifica primei etape de dezvoltare este:

a.

asemanarea cu geopolitica germana

b.

orientarea pur defensiva a studiilor

c.

reliefarea valorilor nationale

ANS: B

22) . Scoala de geopolitica romaneasca are ca principal precursor pe:

a.

Ion Conea

b.

Simion Mehedinti

c.

Anton Golopentia

ANS: B

23) . In 1914 Simion Mehedinti elaboreaza lucrarea:

a.

Ce este Transilvania ?

b.

Fruntaria Romaniei spre Rasarit

c.

Chestia orientala, din punct de vedere geografic si etnografic

ANS: C

24) Cel mai de seama reprezentant al gandirii geopolitice romanesti este:

a.

Simion Mehedinti

b.

Ion Conea

c.

Sabin Manuila

ANS: B

25) In studiul Geopolitica – o stiinta noua aparut in 1937, Ion Conea defineste geopolitica drept:

a.

stiinta a zilei

b.

stiinta a statului

c.

stiinta a neamului

ANS: A

26) . Una dintre temele larg abordate de catre Ion Conea este cea a:

a.

statului

b.

natiunii

c.

frontierelor naturale

ANS: C

27) Sub ce titlu publica Ion Conea in 1940, impreuna cu M. Popa-Veres si A. Golopentia, un amplu studiu de geopolitica teoretica:

a.

Geopolitica teoretica

b.

Geopolitica

c.

Spatiul geografic romanesc

ANS: B

28) Una dintre figurile marcante ale geopoliticii romanesti este si sociologul:

a.

Dimitrie Gusti

b.

Sabin Manuila

c.

Anton Golopentia

ANS: C

29) Una din principalele lucrari a lui Anton Golopentia, prin care isi aduce o valoroasa contributie la dezvoltarea geopoliticii romanesti este:

a.

Insemnare cu privire la definirea preocuparilor geopoliticii

b.

Geopolitica – o stiinta noua

c.

Fruntaria Romaniei spre Rasarit

ANS: A

30) A doua perioada a geopoliticii se desfasoara intre anii:

a.

b.

c.

1945 – inceputul anilor `80

ANS: C

31) In cea de-a treia perioada geopolitica cunoaste o puternica revigorare mai intai in:

a.

Germania

b.

Marea Britanie

c.

SUA

ANS: C

32) In anul 1983 este organizata prima conferinta internationala de geopolitica de catre:

a.

Uniunea Internationala a Geografilor

b.

NATO

c.

Franta

ANS: B

33) Volumul publicat la Iasi de colectivul de autori format din E.I. Emandi, Gh. Buzatu, si V. Cucu, in 1994 poarta numele de:

a.

Restituiri

b.

Geopolitica

c.




Geopolitica – o noua perspectiva

ANS: B

34) Prima revista de geopolitica, a noii perioade, este publicata la/in anul:

a.

Oradea, 1999

b.

Bucuresti, 1997

c.

Iasi, 1995

ANS: B

35) Primul curs universitar apare la/in anul :

a.

Bucuresti, 1995

b.

Oradea, 1999

c.

Cluj, 1998

ANS: C

36) Teoria puterii maritime a fost elaborata de:

a.

Karl Haushofer

b.

Alfred T. Mahan

c.

Halford Mackinder

ANS: B

37) Conform teoriei lui Alfred T. Mahan, pentru ca un stat sa devina putere maritima, trebuie sa indeplineasca patru conditii

a.

adevarat

b.

fals

ANS: B

38) Alfred T. Mahan publica in 1897 lucrarea:

a.

Influenta puterii maritime asupra istoriei (1660-1789)

b.

Interesul Americii in puterea maritima

c.

Influenta puterii maritime asupra revolutiei franceze si imperiului

ANS: B

39) Conceptul folosit de Halford Mackinder pentru a exprima spatiul ocupat de pivotul geografic al istoriei este cel de:

a.

inner crescent

b.

heartland

c.

rimland

ANS: B

40) In Idealuri democratice si realitatea: un studiu despre politica reconstructiei Halford Mackinder formuleaza, ca o concluzie, celebra reflectie geopolitica, conform careia: Cine stapaneste Europa de Est stapaneste Heartland-ul. Cine stapaneste Heartland-ul stapaneste Insula lumii. Cine stapaneste Insula lumii stapaneste lumea.

a.

adevarat

b.

fals

ANS: A

41) Teoria tarmurilor a fost elaborata de:

a.

Halford Mackinder

b.

Nicholas John Spykman

c.

Karl Haushofer

ANS: B

42) Teoria tarmurilor a fost enuntata pentru prima data in anul:

a.

b.

c.

ANS: C

43) Teoria tarmurilor a fost enuntata pentru prima data in lucrarea:

a.

Geografia pacii

b.

Strategia americana in politica mondiala

c.

Interesul Americii in puterea continentala

ANS: B

44) . In teoria tarmurilor rolul heartland-ului este:

a.

eliminat

b.

diminuat dar nu eliminat

c.

dezvoltat

ANS: B

45) Stiinta care se ocupa de studiul patrunderii organizarii politice in teritoriu si de studiul mediului politic al poporuluieste definitia data geopoliticii de catre

a.

Rudolf Kjellen

b.

Karl Haushofer

c.

Robert Sieger

ANS: A

46) Stiinta despre formele de viata politice in spatiile de viata naturale, ce se straduieste sa inteleaga dependenta lor geografica si conditionarea lor de-a lungul miscarii istoriceeste definitia data geopoliticii de catre:

a.

Anton Golopentia

b.

Karl Haushofer

c.

Rudolf Kjellen

ANS: B

47) Studiul relatiilor care exista intre conduita unei politici de putere dusa pe plan international si cadrul geografic in care aceasta se exercita este definitia data geopoliticii de catre:

a.

Ion Conea

b.

Colin S. Gray

c.

Pierre-Marie Gallois

ANS: C

48) O noua sinteza a istoriei, a spatiului teritorial, a resurselor morale si fizice ale unei comunitati, care se situeaza astfel in ierarhia puterilor, in locul asigurat de meritele sale” este definitia data geopoliticii de catre

a.

Christian Daudel

b.

François Joyaux

c.

Peter J. Taylor

ANS: A

49) Studiul relatiei dintre politica internationala de putere si caracteristicile corespondente ale geografieieste definitia data geopoliticii de catre

a.

Rudolf Kjellen

b.

Saul B. Cohen

c.

Friedrich Ratzel

ANS: B

50) Stiinta ce studiaza statul in contextul fenomenului spatial global, in incercarea de a intelege atat bazele puterii statului, cat si natura interactiunilor dintre state” este definitia data geopoliticii de catre

a.

Rudolf Kjellen

b.

Saul B. Cohen

c.

Martin Ira Glassner

ANS: C

51) Disciplina stiintifica al carei obiect de studiu consta in interpretarea relatiilor internationale trecute, prezente si viitoare, din perspectiva influentei factorilor geografici, in complexitatea lor sistemica, asupra politicii mondiale” este definitia data geopoliticii de catre

a.

Yves Lacoste

b.

Dragos Frasineanu

c.

Ion Conea

ANS: B

52) Stiinta care studiaza raportul intre geografia statelor si politica acestoraeste definitia data geopoliticii in

a.

La petit Larousse

b.

Dictionnaire de Géopolitique

c.

Dictionnaire encyclopedique de la lanque francaise

ANS: A

53) Analiza influentelor geografice asupra relatiilor de putere in politica internationalaeste definitia data geopoliticii in

a.

La petit Larousse

b.

Dictionnaire de Géopolitique

c.

Noua Enciclopedie Britanica

ANS: C

54) Geografie a relatiilor intre detinatorii de putere, fie ca acestia sunt sefi de state, fie ca sunt organizatii internationale” este definitia data geopoliticii de catre

a.

Herman Lautensach

b.

P. O`Sullivan

c.

Vidal de la Blache

ANS: B

55) Primele formatiuni teritoriale organizate politic au fost:

a.

regatele

c.

orasele-state

b.

triburile

 

ANS: C

56) Primele formatiuni teritoriale organizate politic au aparut la sfarsitul mileniului IV i.Hr.,

in

a.

sudul Mesopotamiei

b.

sudul Europei

c.

nordul Americi de Sud



ANS: A

57) Maxima inflorire si expansiune teritoriala a civilizatiei grecesti se realizeaza la inceputul:

a.

mileniului I i.Hr

b.

mileniului II i.Hr

c.

secolului al III-lea i.Hr

ANS: A

58) Primele formatiuni statale romanesti poarta denumirea de:

a.

vetre

b.

voievodate

c.

tari

ANS: B

59) Caracteristicile geopolitice ale spatiilor acvatice sunt:

a.

Proprietati calitative si cantitative

b.

Proprietati calitative, cantitative, complexitatea, polaritatea, dinamismul

c.

Proprietati calitative, cantitative, complexitatea, polaritatea, unicitatea, dinamismul

ANS: C

60) Privit in raport cu spatiile terestre adiacente, spatiul geopolitic acvatic se poate prezenta

ca:

a.

„zona tampon“

b.

„zona tampon“, zona de tranzit comercial si resursa naturala, spatiu politic

c.

zona de tranzit comercial si resursa naturala, spatiu politic

ANS: B

61) Incheierea oficiala a ostilitatilor primei conflagratii mondiale, impunand o noua ordine

internationala si o redesenare hartii politice a lumii, este marcata de tratatele:

a.

Verailles cu Germania (1919), la St. Germain cu Austria (1919), la Trianon cu

Ungaria (1920), la Neuilly cu Bulgaria (1920) si Sčvres cu Turcia (1920), carora li

se va adauga Pacea de la Lausanne (1923)

b.

Verailles cu Germania (1919), la St. Germain cu Austria (1919), la Neuilly cu

Bulgaria (1920) si Sčvres cu Turcia (1920), carora li se va adauga Pacea de la

Lausanne (1923)

c.

Verailles cu Germania (1919), la St. Germain cu Austria (1919), la Trianon cu

Ungaria (1920), la Neuilly cu Bulgaria (1920) si Sčvres cu Turcia (1920)

ANS: A

62) Disparitia Imperiului Austro-Ungar este consfintata de

a.

Ratificarea tratatelor de la Saint Germain cu Austria (10 sept. 1919) si de la

Trianon cu Ungaria (4 iun. 1920)

b.

Ratificarea tratatului de la Saint Germain cu Austria (10 sept. 1919)

c.

Ratificarea tratatului de la Trianon cu Ungaria (4 iun. 1920)

ANS: A

63) Numele actual al fluviului Dunarii isi are originea in limba

a.

sanscrita

b.

slava

c.

latina

ANS: C

64) Cu cei 2.857 km lungime, Dunarea este

a.

Primul fluviu al Europei ca marime

b.

Al doilea fluviu al Europei ca marime

c.

Al treilea fluviu al Europei ca marime

ANS: B

65) Din lungimea totala, fluviul Dunarea curge pe teritoriul Romaniei pe o lungime de:

a.

1000 km

b.

1075 km

c.

1057 km

ANS: B

66) Dunarea traverseaza in drumul sau statele

a.

Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria, Ucraina

b.

Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina

c.

Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria,

Moldova, Ucraina

ANS: C

67) Dunarea traverseaza in drumul sau capitalele

a.

Viena, Bratislava, Budapesta

b.

Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad

c.

Viena, Budapesta, Belgrad

ANS: B

68) Alaturi de statele care sunt traversate, mai apartin bazinului hidrografic al Dunarii

a.

Alte 10 state

b.

Alte 8 state

c.

Alte 9 state

ANS: C

69) Sectoarele principale ale Dunarii sunt

a.

Dunarea superioara, Dunarea mijlocie, Dunarea inferioara

b.

Dunarea superioara, Sectorul Panonic, Sectorul pontic

c.

Dunarea superioara, Dunarea mijlocie, Sectorul prepontic

ANS: A

70) Denumirea Marii Negre isi are originea in

a.

Latinescul Mare Nigrum

b.

Grecescul Pontus Euxinus

c.

Grecescul Pontus Axeinus

ANS: A

71) Marea Neagra este o mare de tip

a.

semiinchis

b.

semideschis

c.

deschis

ANS: A

72) Lungimea maxima a acvatoriului Marii Negre este de

a.

1300 km

b.

1100 km

c.

1200 km

ANS: C

73) Latimea maxima a acvatoriului Marii Negre este de

a.

610 km

b.

367,82 km

c.

600 km

ANS: A

74) Tarmurile Marii Negre sunt

a.

Crestate, insotite de limane

b.

Putin crestate, insotite de limane

c.

Putin crestate, cu limane si peninsule

ANS: B

75) In Marea Neagra se afla insulele

a.

Serpilor si Berezan

b.

Serpilor, Maldive si Berezan

c.

Serpilor, Kefken si Berezan

ANS: C

76) Salinitatea apelor Marii Negre este cuprinsa intre

a.

b.

c.

ANS: A

77) Porturile importante de la Marea Neagra sunt

a.

Constanta, Sulina, Odessa, Sevastopol, Tuapse, Poti, Burgas si Varna

b.

Constanta, Sulina, Odessa, Sevastopol, Yalta, Tuapse, Poti, Batumi, Samsum,

Burgas si Varna

c.

Constanta, Sulina, Odessa, Sevastopol, Yalta, Tuapse, Poti, Batumi, Samsun,

Istambul, Burgas si Varna

ANS: C

78) Marea Mediterana are ca tari riverane un numar de

a.

20 state

b.

19 state

c.

21 state

ANS: B

79) Din bazinul Mediteranei fac parte

a.

Marea Iberica, Marea Balearelor, Marea Galica, Marea Ligurica, Marea Tireniana,

Marea Sardiniei, Marea Adriatica, Marea Siciliei, Marea Sirtelor, Marea Cretei,

Marea Egee

b.

Marea Iberica, Marea Galica, Marea Ligurica, Marea Tireniana, Marea Sardiniei,

Marea Adriatica, Marea Ionica, Marea Siciliei, Marea Sirtelor, Marea Levantului,

Marea Cretei, Marea Egee

c.

Marea Iberica, Marea Galica, Marea Tireniana, Marea Sardiniei, Marea Adriatica,

Marea Siciliei, Marea Cretei, Marea Egee

ANS: B




loading...




Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate