Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» O SCURTA ISTORIE A EXPLORARILOR GEOGRAFICE


O SCURTA ISTORIE A EXPLORARILOR GEOGRAFICE


O SCURTA ISTORIE A EXPLORARILOR GEOGRAFICE

Multe din lucrarile importante ce apar - enciclopedii, atlase istoric-geografice, manuale de antropologie, omit itinerariile unor calatori si exploratori importanti care, insa, provenind dintr-o parte a Europei mai putin mediatizata, (si ne referim la Europa de Est) mai putin cunoscuta si inteleasa, sunt pur si simplu ne luate in seama. Desigur, de cele mai multe ori calatoriile si explorarile vesticilor sunt organizate chiar de catre puterea politica, in ideea descoperirii de noi resurse, pe cand explorarile esticilor sunt, mai degraba aventuri personale pline de risc.Faraonul egiptean Necho (pe la 600 i.Hr), potrivit lui Herodot, a organizat o flota care a circumnavigat cu succes Africa.

Grecul Scyla din Caria, pe la 515 i. Hr. a navigat coborand pe Indus catre Marea Araba. A navigat prin Oceanul Indian si Marea Rosie catre Suez.

Hanno, din Cartagina, pe la 480 i. Hr. a navigat de-a lungul coastei de NV a Africii, probabil pana la Capul Palmas.

Hamilcar, din Cartagina, pe la 450 i.Hr, a explorat SV coastei Europei Nordice, pornind de la Cadiz, Spania. Considerat de catre unii ca ar fi atins Britania si Irlanda.

Alexandru cel Mare, din Macedonia, intre anii 334 - 323 i. Hr. a cucerit si explorat Siria, Palestina, Persia, Egipt si o portiune din N. Indiei.

Pytheas, din colonia greaca Massilia (Marseille), pe la 300 i.Hr, a navigat de-a lungul coastei de vest a Britaniei, pana la Insulele Orkney

Eudoxus din Cyzic (Asia Mica), pe la 100 i. Hr a explorat Marea Arabiei si a navigat de-a lungul coastei de vest a Africii.

Gaius Iulius Caesar, din Roma, pe la 58 - 52 i. Hr a cucerit si explorat mare parte din Vestul Europei si o parte a Britaniei.

Eric cel Rosu, din Norvegia, pe la 982 - 986 a explorat si colonizat coasta de sud-vest al Groenlandei

Leif Ericson, din Islanda, pe la 1000, a explorat "Vinland", identificabila si sub alte denumiri - coasta Labradorului, a insulei Noului Pamant, a Noii Scotii, si a Noii Anglii

Marco Polo, din Venetia, pe la 1271 - 1295. A calatorit prin Asia Centrala, India, China si Arhipelagul Malay.

Ibn Batuta, din Morocco, pe la 1325 - 1349, a calatorit in Africa, Orientul Mijlociu, India, China si in stepele Asiei Centrale.

Giliani, din Portugalia, pe la 1433, a navigat de-a lungul coastei africane, trecand peste capul Bojador.

Diego Cam, din Portugalia, pe la 1482 - 1486, a explorat gura Raului Congo si a explorat o parte din coasta vest africana

Bartolomeu Diaz, din Portugalia, pe la 1488 a explorat golfurile Algoa si Mossel in Africa de Sud, observand si dand numele Capului Furtunilor, care mai tarziu a fost redenumit Capul Bunei Sperante.

Cristofor Columb, din Italia, care intre 1492 - 1504 a explorat continentul american, intemeind colonii, in cele patru calatorii trans-atlantice.

John Cabot, din Italia, intre 1497 - 1498 a efectuat doua expeditii sub stindard englez. A explorat Insula Capului Breton si Noua Scotie; de asemenea, a navigat de-a lungul estului si vestului coastelor Groenlandei, coastei estice a Labradorului, vestului coastei insulei Baffin.

Vasco da Gama, din Portugalia, intre 1497 - 1498, a navigat in jurul Capului Bunei Sperante catre Malindi pe coasta de Est a Africii, si apoi a traversat Oceanul Indian catre Calicut (in prezent Kozhikode), India

Amerigo Vespucci, Italia, catre 1497 - 1502, a navigat prin Caraibe in lungul coastei Americii de Sud. Geograful german Martin Waldseemuller a publicat calatoriile sale si a sugerat ca Noua Lume (noul continent) sa fie numit America.

Alonso de Ojeda, din Spania, catre 1499 - 1500, a explorat coasta de nord a Africii de Sud.

Vincente Yanez Pinzon, din Spania, catre 1499 - 1500, a navigat pornind din Spania, a atins coasta Braziliei, nu departe de Recife, a vizitat gura raului Amazon, ajungand in nord cam pana la Guiana.

Pedro Alvares Cabral, din Portugalia, pe la 1500, a atins coasta Braziliei si a inconjurat Capul Bunei Sperante.

Gasper Corte-Real, din Portugalia, pe la 1501, a explorat coasta Noii Frante si "Terra Nova".

Rodrigo de Bastidas, din Spania, pe la 1501, a explorat America Centrala.

Sebastian Cabot, din Italia, catre 1508 - 1509, a calatorit catre Labrador in timp ce cauta Pasajul de Nord-Vest, si foarte posibil, a atins Golful Hudson.

Juan Ponce de Leon, din Spania, la 1513, a explorat si a dat numele Floridei.

Vasco Nunez deBalboa, din Spania, la 1513, a explorat Istmul Panama si a dat numele Oceanului Pacific

Ferdinand Magellan, din Portugalia, intre 1519 - 1521, a explorat estuarul din Rio de la Plata, a navigat in sud, traversand prin stramtoarea care ii va primi numele, si a traversat Oceanul Pacific catre Insulele Filipine, unde a fost ucis. Este prima persoana care a navigat in jurul globului.

Juan Sebastian del Cano, din Spania, intre 1519 - 1522, unul din comandanti in expeditia lui Magellan. Dupa moartea lui Magellan, dell Cano, la comanda navei Victoria, singura nava ce a supravietuit expeditiei, s-a intors in Spania prin Molucce si Capul Bunei Sperante, asta fiind prima reusita de circumnavigare a globului.

Hernan Cortes, din Spania, intre 1519 - 1536, a explorat coasta de est a Mexicului si Yucatanul, a cucerit Mexicul, si a explorat Baja California.

Francisco Pizzaro, din Spania, intre 1523 - 1535, a explorat vestul coastei Sud Americane si a cucerit Peru.

Giovanni da Verrazano, din Italia, la 1524, a explorat coasta de Est a Americii de Nord, a navigat in golfurile New York si Narragansett.

Alvar Nunez Cabeza de Vaca, din Spania, 1527 - 1542, a explorat SV regiunii care este astazi Statele Unite. A condus o expeditie catre regiunea Rio de la Plata, apoi catre S Braziliei la Asuncion, Paraguay.

Jacques Cartier, din Franta, intre 1534 - 1536 vestul coastei Pamantului Nou; a navigat si catre stramtoarea Lawrence R., ajungand pana la Montrealul (de astazi).

Hernando de Soto, din Spania, intre 1539 - 1542, a explorat portiunea ocupata astazi de SE Statelor Unite ale Americii, si partea de jos a vaii Mississippi.

Hernando de Alarcon, din Spania, la 1540 a explorat raul Colorado

Francisco de Orellana, din Spania, intre 1540 - 1542, a urmat cursul Amazonului, de la izvoare in Muntii Anzi si pana la varsarea in Oceanul Atlantic.

Francisco Vasquez de Coronado, din Spania, intre 1540 - 1542 , a urmarit cursul raului Colorado, spre nord si a ajuns pana la Marele Canion; a explorat Sudul Californiei, New Mexico, nordul Arizonei, Nordul Texas-ului, Oklahoma si Estul Kansas-ului.

Pedro de Valdivia, din Spania, intre 1540 - 1542, a explorat Chile.

Juan Rodriguez Cabrillo, din Portugalia, intre 1542 - 1543, a explorat coasta de vest a Mexicului si a debarcat la Point Loma, Calif.

Richard Chancellor, din Anglia, intre 1553 - 1554, a navigat in jurul Scandinaviei de Nord, catre Marea Alba, a debarcat si a calatorit de la Arkhangelsk pana la Moscova.

Sir Martin Frobisher, din Anglia, intre 1576 - 1578 a explorat Golful Frobisher si stramtoarea Hudson.

Sir Francis Drake, din Anglia, intre 1577 - 1580, in corabia numita Caprioara de aur, a incheiat a doua circumnavigare a globului

John Davis, din Anglia, intre 1585 - 1593, a trecut de coasta Groenlandei catre Capul Farewell, s-a intors si a navigat de a lungul coastei Groenlandei, spre Golful Baffin. Intr-o alta expeditie catre Africa de Sud, se pare ca a explorat Insulele Falkland.

Willem Barents, din Olanda, intre 1594 - 1597, a explorat Novaya Zemlya, Marea Barents si Insulele Barents.

Sir Walter Raleigh, din Anglia, intre 1595 - 1616, a explorat Guiana, coasta Trinidadului si raul Orinocco.

Pedro Fernandes de Queiros, din Portugalia, intre 1596 - 1606, a explorat Insulele Solomon, din Oceanul Pacific.

Sebastian Vizcaino, din Spania, intre 1596 - 1603, a explorat coasta de vest a Mexicului intre Acapulco si Baja California; a navigat catre San Diego si Golful Monterey.

Samuel de Champlain, din Franta, intre 1603 - 1613, a explorat estul coastei Americii de Nord, din Noua Scotie pana la Vineyard Haven, a descoperit si a dat numele Quebec-ului, si a explorat lacul Champlain.

Henry Hudson, din Anglia, intre 1609 - 1610, a exlorat raul Hudson, stramtoarea Hudson si golful Hudson.

Abel Janszoon Tasman, din Olanda, intre 1642 - 1644, a explorat Noua Zeelanda, Tonga si Insulele Fiji, Golful Carpentariei si Tasmania.

Jacques Marquette si Louis Jolliet, din Franta, in 1673, a calatorit in jos pe fluviile Wisconsin si Mississipi catre gura raului Arkansas, iar la intoarcere a atins lacul Michigan.

Robert Cavelier, din Franta, la 1682, a urmat cursul fluviului Mississipi pana la varsarea in golful Mexico.

Vitus Jonassen Bering, din Danemarca, intre 1725 - 1741, a explorat Marea bering si stramtoarea Bering.

Pierre Gaultier de Varennes, senior de Verendrye, din Canada, la 1742, a explorat Manitoba, nordul Dakotei, Minnesota de vest, si probabil o portiune din Montana.

James Cook, din Anglia, intre 1768 - 1779, a explorat si cartografiat coasta Noii Zeelande, coasta Australiei si Hawaii.

James Bruce, din Scotia, intre 1770 - 1771, a vizitat izvoarele Nilului Albastru, si a urmat fluviul pana la confluenta sa cu Nilul Alb.

Sir Alexander Mackenzie, din Scotia, intre 1789 - 1793. Pornind de la fortul Chipewyan din Alberta, a inconjurat Great Slave Lake, si a urmat linia raului Mackenzie pe calea sa artica. O a doua expeditie a sa a insemnat prima traversare a Americii de Nord catre Pacific.

Robert Gray, din Statele Unite ale Americii, intre 1791 - 1792, a explorat portul Grays si coasta de nord vestica a Pacificului; a navigat pe raul Columbia.

Mungo Park, din Scotia, intre 1795 - 1796, a urcat pe raul Gambia, a traversat nordul districtului Kaarta in Mali si a ajuns pana la raul Niger.

Meriwether Lewis si William Clark, din S.U.A, intre 1804 - 1806, a calatorit pe uscat din Saint Louis in lungul raurilor Missouri si Columbia catre Oceanul Pacific si, inapoi, la locul de pornire.

Zebulon Montgomery Pike, S.U.A, intre 1806 - 1807, a condus multiple expeditii catre izvoarele fluviilor Mississippi, Arkansas, si Raul Rosu.

John Davis, din S.U.A, in 1821, a fost primul care a atins continentul Antartica.

Richard and John Lander, din Anglia, intre 1830 - 1831 au urmarit in aval cursul raului Niger, din Africa de Vest, stabilind cu precizie cursul acestuia si locul de varsare.

Sir James Clark Ross, din Anglia, intre 1831 - 1843, a determinat pozitia timpului la polul nord magnetic; a descoperit Ross Ice Shelf in Antarctica, si a cartografiat coasta din vecinatatea Marii Ross, din Antarctica.

Sir John Franklin, din Anglia, intre 1845 - 1857, a condus o expeditie navala in cautarea Pasajului de Nord-vest. Navele au ramas blocate in gheata. Alte 50 de expeditii organizate in urmatorii 10 ani pentru ai gasi, au reusit sa scrie harta arhipelagului arctic canadian, si au stabilit ruta pasajului cautat de Franklin.

David Livingstone, din Scotia, intre 1849 - 1859 a traversat Africa spre sud, explorand Lacul Ngami, raul Zambezi, Cascadele lacului Victoria, lacurile Chilwa si Nyasa (Malawi).

Heinrich Barth, din Germania, intre 1850 - 1855, a intreprins intensive explorari in Africa de vest, vizitand zona superioara a raului Benue si Timbuktu.

Sir Richard Francis Burton, din Anglia, intre 1854 - 1858, dupa un pelerinaj la Mecca, a explorat Somalia, Ethiopia, si lacul Tanganyika.

Franz Binder (1824-1875)

Farmacist originar din Sebes (jud.ALBA), Franz Binder (1824-1875) a condus, in anul 1857, consulatul austriac din Chartum. In anii 1860-1861 a efectuat calatorii interesante la unele triburi nilote Baggara, Silluk, Nuer, Kici, Agar, Gok, Djur, etc., colectionand personal, cu aceasta ocazie, arme, podoabe, obiecte de uz, unelte. Reintors in patrie, doneaza in 1862 Societatii Transilvane pentru Stiinte Naturale, valoroasa colectie africana adunata in calatoriile sale, reprezentand, in opinia lui W. Hirschberg de la Muzeul de Etnografia Popoarelor din Viena, "cea mai veche colectie inchisa din regiunea superioara a Nilului pe care o cunoastem azi".

INFO-PLUS

"BINDER, Francisc (1824, Sebes-Alba - 1875, Sebes-Alba), farmacist roman, explorator al Africii. Pasionat calator, intreprinde (1849) o lunga calatorie in Orientul Apropiat si Africa, locuieste un timp la Khartoum (Sudan) in calitate de functionar al unei companii comerciale si mai tarziu ca angajat al viceconsulului austriac din acest oras, calatoreste pe valea Nilului Alb. Plecat intr-o misiune comerciala (1853), ajunge in zona Muntilor Djebel Gub din reg. Superioara a Nilului Albastru, fiind primul european care atinge acest tinut. Cea mai importanta calatorie o intreprinde (1860 - 1861) cu trei vase fluviale de la Khartoum in amonte pe Nilul Alb si prin padurile ecuatoriale din regiunea Bahr-el-Ghazal, bazinul Nilului (Tara Djur) si al Congo-ului (Podisul Azandé - 2 - 3º lat. N). Pasionat colectionar, a adunat un bogat material mineralogic, floristic si faunistic (a descoperit maimuta Colobus quereza, si a identificat gorila, descoperita numai in 1903 in N L. Kivu) donat Societatii de stiinte naturale din Sibiu si scolii din Sebes. A donat de asemenea Muzeului Brukenthal o veche si interesanta colectie etnografica, referitoare la populatiile ce locuiesc in S Sudanului si in N actualei Rep. Zair (triburile bari, azandé si mbuttu). A intocmit numeroase note de calatorie, importante pentru cunoasterea Africii, in care descrie conditiile naturale ale reg. vizitate. Aceste descrieri sunt amintite de Robert Hartmann in vasta sa lucrare Reise der Freiherrn Adalbert von Bernim durch Nord-Ost Afrika in den Jahren 1859 und 1860 (Berlin, 1853). Op. pr.: Comunicarile domnului Francisc Binder, despre calatoria sa in Orient si viata lui in Africa (revista "Transilvania" - Beiblatt des siebenburger Boten, Anul II, 1862, nr. 17 - 32 I.L."

Enciclopedia descoperirilor geografice, Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti 1975, pag. 258, lucrare in colaborare (articolul Franz Binder este semnat de Ion Letea) sub coordonarea dr. Ioan Popovici.

John Hanning Speke, din Anglia, intre 1856 - 1862, a explorat lacul Victoria, identificat de Speke drept izvor al Nilului.

Robert O'Hara Burke si William John Wils, din Irlanda, intre 1860 - 1861, au fost primii europeni care au traversat continentul Australia de la S la N.

Sir Samuel White Baker, din Anglia, intre 1861 - 1864, a intreprins explorari ale afluentilor Nilului, in Ethiopia si lacul Albert in Estul Africii Centrale.

Sir Henry Morton Stanley, din Tara Galilor, intre 1874 - 1889, a explorat lacul Albert, lacul Tanganyika, si a urmat cursul raului Congo, din Nyangwe pana la gura sa de varsare in vestul coastei africane. Mai tarziu a explorat Ruwenzori ("Muntii Lunii"), in estul Africii Centrale, si a urmat cursul raului Semilki pana la izvoarele sale, identificate in lacul Edward.

Verney Lovett Cameron, din Anglia, in 1875, a fost primul european care a traversat Africa Ecuatoriala, de la est la vest.

Sir Francis Younghusband, din India Britanica, intre 1886 - 1904, a calatorit din Peking pana la Kashmir, apoi a condus o expeditie britanica in Tibet.

Sven Anders Hedin, din Suedia, intre 1890 - 1908, a explorat Tukestanul chinezesc, Tibetul si Mongolia; a descoperit izvoarele Indusului, si raurilor Brahmaputra si Sutlej.

Sir Aurel Stein, din Ungaria, intre 1900 - 1916, 1930, a intreprins patru expeditii in Africa Centrala, pe vechea ruta a caravanelor antice dintre China si Vest, cartografiind regiunile mai putin cunoscute.

Ludwig Mylius-Erichsen, din Danemarca, intre 1902 - 1907, a explorat coasta Groenlandei.

Roald Amundsen, din Norvegia, intre 1903 - 1926, a efectuat primul tranzit al Pasajului Nordic, fiind primul care a atins Polul Nord; a inconjurat polul nord, intr-un aeroplan impreuna cu exploratorul american Lincoln Ellsworth.

Sir Ernest Henry Shackleton, din Irlanda, intre 1907 - 1909, a localizat Polul Sud magnetic.

Robert Edwin Peary, din S.U.A, intre 1908 - 1909, prima persoana care a atins Polul Nord.

Hiram Bingham, din Hawaii, in 1911, a explorat regiunile Inca, si a localizat vechile ruine ale Machu Pichu din Peru.

Harry St. John Philby, din Anglia, intre 1917 - 1932, a traversat Arabia de la o mare la cealalta. Primul european care a vizitat Najd.

Lincoln Ellsworth, S.U.A, intre 1925 - 1939, a explorat regiunile artice cu aeroplanul, dirijabilul si submarinul, si a traversat Antarctica cu aeroplanul.

Umberto Nobile, din Italia, in 1926, a zburat deasupra Polului Nord, impreuna cu Amundsen si Ellsworth, in dirijabilul Norge.

Bertram Thomas, din Anglia, intre 1930 - 1931, a fost primul european care a traversat Rub al-Khali, marele desert din Arabia Saudita.

Charles William Beebe, din S.U.A, in 1934, s-a scufundat pana la adancimea record de 923 m, in apele Bermudei, folosind o sfera de scufundare, o instalatie pe care chiar el o inventase.

John Rymill, din Anglia, intre 1934 - 1937, a explorat Peninsula Antarctica.

Finn Ronne, din S.U.A, intre 1946 - 1958, a determinat ca Antarctica este un continent.

Anul International al Geofizicii, 1957 - 1958: Oamenii de stiinta din multe tari, au facut descoperiri privind climatologia, oceanografia, natura crustei pamantului, geografia Antarticii, si alte domenii.

Neil A. Armstrong si Edwin E. Aldrin, Jr., din S.U.A, in 1969, au fost primii oameni care au pus piciorul pe Luna, satelitul natural al Pamantului

Naomi Uemura, din Japonia, in 1978, a fost prima persoana care a atins Polul Nord singur, intr-o sanie trasa de caini.

Sir Ranulph Fiennes si Charles Burton, din Anglia, intre 1979 - 1982, primii care au traversat intr-o singura circumnavigatie atat Polul Nord cat si Polul Sud.

Lista ar putea continua. Multe nume, poate chiar unele celebre nu sunt mentionate, pentru ca aici este prezentata o istorie-sinteza a marilor descoperiri si explorari ale globului. Desigur din aceasta lista preluata dintr-un catalog american lipsesc toate marile nume ale exploratorilor romani sau est-europeni. Singura modificare, deocamdata, a fost aceea de a adauga numele lui Franz Binder, acestei liste, tocmai ca o demonstratie a nejustificarii omisiunilor declarate.

© 2003 C.N.M "ASTRA" SIBIU

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate