Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Mediul temperat - continental (silvostepa si stepa)


Mediul temperat - continental (silvostepa si stepa)


Mediul temperat - continental (silvostepa si stepa)

Se desfasoara in partile centrale ale continentelor, la distante mai mari in raport cu oceanele, fiind de cele mai multe ori incadrate de sisteme de munti inalti (Carpati, Caucaz, Himalaya, cele din Extremul Orient, etc), care impiedica patrunderea maselor de aer oceanic. Astfel de medii se gasesc in Bulgaria, Iugoslavia, N. Croatiei, N. Italiei, Elvetia, Cehia, Austria, S. Germaniei, apoi in America de Nord (podisurile din centrul S.U.A. si al Canadei) si America de Sud (Argentina). Climatul se caracterizeaza prin frecventa maselor de aer continental, polare si arctice, precipitatii putine (sub 500 mm/an) si o accentuare a secetei catre sectoarele centrale ale continentelor sau in cele care sunt incadrate de munti inalti.Precipitatiile cad in orice luna, dar valorile mai mari sunt la finele primaverii si vara; toamna si iarna sunt secetoase. Raurile au un regim neregulat, ingheata in timpul iernii, pot produce inundatii primavara din cauza topirii zapezilor, iar vara debitele scad din cauza secetei sau cresc datorita ploilor torentiale.

Punta Arenas

Clima temperat-continentala este caracterizata prin veri calduroase si uscate si prin ierni extrem de reci. Datorita incalzirii puternice a uscatului, verile sunt foarte calduroase, cu temperaturi medii lunare de 15-200 C, iar iernile sunt reci, cu tem­peraturi medii lunare sub 00 C. Cantitatile medii de precipitatii au valori reduse, fiind cuprinse intre 300 si 500 mm/an.

Solurile sunt formate din: castanoziomuri ce se formeaza pe loess si corespund unui climat uscat si cald; cernoziomuri care sunt soluri fertile, formate pe loess, intr-un climat secetos si sunt situate la suprafata solului fiind bogate in humus.

Ca vegetatie avem stepele alcatuite din ierburi. Aceste formatiuni se afla in partea de est a Europei (pusta in Ungaria, baragan in Romania, stepa in Rusia), partea centrala a Asiei, in America de Nord, unde sunt nu­mite prerii, si in America de Sud, unde sunt cunoscute sub numele de pampas. Aceste regiuni constituind cele mai insemnate zone cu cereale de pe Glob.

Limita vestica a stepei din Europa trece prin sud-estul tarii noastre. Trecerea dintre padurile de foioase si stepa se realizeaza prin intermediul unei fasii de tranzitie, numita silvostepa, in care ierburile stepei alterneaza cu palcuri de copaci.

Fauna cuprinde iepuri, popandai, harciogi si diferite pasari, ca potarnichea, prepelita.

Conditiile climatice mai blande au favorizat dezvoltarea de asezari, multe insirate de-a lungul unor drumuri transcontinentale (Transsiberianul in Eurasia sau magistralele din Canada).

Unele modificari ale conditiilor de mediu se produc mai intai prin exploatarile intense de masa lemnoasa, combustibili sau minereuri, iar apoi prin extinderea suprafetelor cu pasuni si unele terenuri agricole. Acestea sunt concentrate in sud, unde alaturi de areale de mediu antropizat exista si parcuri nationale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate