Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Oradea in comparatie cu Cluj Napoca


Oradea in comparatie cu Cluj Napoca
Oradea in comparatie cu Cluj Napoca

Chiar daca nu ne dam seama spatiile verzi sunt de o importanta maxima,asta pentru ca sunt “o oaza de relaxare” pentru noi toti,cat si pentru faptul ca plantele sunt consumatoare de dioxid de carbon(un copac ajuns la maturitate produce intr-un sezon necesarul de oxigen pe care 10 oameni il consuma intr-un an).

In privinta spatiilor verzi municipiul Oradea are o probleme avand in vedere ca suprafata de spatiu verde din Oradea este de 10,6 mp pe locuitor si media in UE este de 26 mp, iar recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este de 50 mp pe locuitor.

O alta problema legata de spatiile verzi ar fi faptul ca nu sunt amenajate parcari in jurul blocurilor, iar detinatorii vehiculelor ajung sa-si lase masinile pe spatiile verzi, destinate copiilor.Desi Primaria a gasit teoretic o solutie pentru aceasta problema, persoanele fizice pot primi amenzi intre 200-400 lei, iar cele juridice intre 600-1000 lei,aceasta nu este aplicata si practic.
Cele mai afectate zone sunt parcul situat la intersectia strazilor Ardealului, Almasului, Fluturilor si Liliacului,in cartierul Velenta,unde terenul alocat mai de mult parcului este plin de gunoaie ,zona constituind un adevarat focar de infectie,si parcul situat in Cartierul Nufarul ce risca sa ramana doar o amintire, dupa ce o agentie imobiliara care a cumparat terenul si-a propus sa construiasca aici o cladire cu birouri. Suprafata de aproximativ 400 de metri patrati a fost deja imprejmuita cu un gard de plasa, astfel ca locatarii blocurilor din preajma nu se mai pot bucura de spatiul cu verdeata. Nemultumiti, oamenii se gandesc cu groaza la ziua in care locul celor cativa arbori va fi luat de zidurile de beton si acuza autoritatile ca nu sunt interesate de acest aspect.Si in aceste cazuri Primaria Oradea a anuntat ca se va ocupa de aceste probleme dar ele tot nerezolvate au ramas.

Cea mai mare problema este faptul ca deputatii si senatorii dau unda libera constructiilor pe spatiile verzi, si nu in orice fel, ci cu acordul Ministerului Mediului. Potrivit ziarului Cotidianul,autoritatile au pregatit un proiect de lege care permite astfel de constructii. Noul proiect a primit deja avizul Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si Protectia mediului din Senat. Asta in conditiile in care, in paralel, Camera Deputatilor se straduieste sa tina in loc o ordonanta mult mai restrictiva pe aceasta tema, aprobata de fostul guvern. In timp ce in urma cu catva timp se interzicea ridicarea oricarui tip de constructii pe spatiile verzi, noul proiect lasa la aprecierea primariilor PE CE spatii verzi se poate construi si pe care nu.

Totusi, autoritatile din 14 localitati din judetul Bihor au depus la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile proiecte de finantare pentru infiintarea, extinderea si modernizarea spatiilor verzi. Autoritatile locale care au intocmit proiecte sunt cele din municipiile Oradea, Salonta si Beius, orasele Valea lui Mihai si Stei si comunele Popesti, Chislaz, Cherechiu, Salard, Ciuhoi, Spinus, Girisu de Cris, Cefa si Diosig. Proiectele au fost depuse pe parcursul lunii ianuarie 2008 in baza unui program al ministerului prin care se vor aloca fonduri nerambursabile avand ca scop infiintarea de noi parcuri sau extinderea si reabilitarea spatiilor verzi existente in localitati si in apropierea acestora.

Un oras ce poate fi socotit un model petru Oradea este orasul Cluj Napoca,aflat pe locul al doilea in statisticile privind sptiile verzi din Romania.

Exemplele cele mai elocvente fiind Parcul Central, Parcul sportiv Iuliu Hatieganu Parcul Ion Luca Caragiale Gradina Botanica si Padurea Hoia.Dintre toate aceste spatii verzi cel in care s-a investit cel mai mult este Gradina Botanica „Alexandru Borza“ ce este un strop de natura, mentinut in viata de peste o suta de mii de specii de plante,ce salveaza orasul de la sufocare si aduna la un loc specii de pe toate continentele.Gradina adaposteste peste 10.000 de specii de plante, adunate din toate colturile Africii, Americilor, Asiei, Europei si Australiei. Un loc unic in Transilvania, dar si cu un farmec aparte este Gradina Japoneza, unde speciile din flora acestei tari se imbina perfect cu elementele de arhitectura specifice Japoniei. In incinta Gradinii Botanice se afla si Muzeul Botanic, unde sunt expuse plante si fragmente de plante conservate in cel mai mare ierbar din tara, ce contine 650.000 de coli cu plante din Romania si din restul lumii. „Este, cred, cel mai de pret lucru pe care il avem. Ierbarul este o importanta baza de cercetare pentru botanisti“, ne-a spus Micle, adaugand ca, doar anul trecut, peste 150 de cercetatori din intreaga lume au venit la Cluj pentru a-l studia. Gradina Romana este presarata cu plante din vremea Patricienilor, care sunt dominate de statuia Zeitei Ceres. In jurul acesteia se gasesc piese arheologice care dateaza din vremea cand Clujul era municipiu roman.Ceea ce ne arata faptul ca autoritatile Clujene se implica in aceasta problema este faptul ca noul primar a promis ca pana in 2010 acest oras va fi singurul din Romania care va avea 21 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, depasind astfel normele recomandate de Uniunea Europeana.Iar pana in anul 2013 trebuie sa atinga cerinta impusa - de 26 mp spatiu verde / locuitor.

In prezent orasul are 17 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor cu 6.4 metri patrati mai mult decat Oradea.

Dar totusi,desi orasul Cluj Napoca a facut multe in privinta spatiilor verzi,

trebiue sa recunoastem faptul ca si acest oras mai are de luctrat in aceasta privinta.   
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate