Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Clisura Dunarii


Clisura Dunarii


Clisura Dunarii

Clisura Dunarii (sarba Banatska Klisura, Банатска Клисура) este o regiune geografica situata de-a lungul malului nordic al Dunarii, in sudul Banatului. Regiunea este limitata de raul Nera la vest si de Cazanele Dunarii la est.

1.Localitati De Pe Clisura Dunarii

Cele mai mari asezari din Clisura Dunarii sunt municipiul Orsova si orasul Moldova Noua. Tot din Clisura Dunarii fac parte si comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din judetul Caras-Severin, precum si Svinita, Dubova, Eselnita, Ilovita si Breznita-Ocol din judetul Mehedinti.2. Populatia

Regiunea este locuita de romani si de sarbi, unele localitati avand o majoritate sarba. Acestia sunt majoritari in Socol, Pojejena si Svinita. Mai exista si o comunitate de cehi, mai ales in jurul localitatii Garnic,mai precis in localitatile Bigar si Eibenthal.Un numar important de germani putem intilni si in Orsova.

3. Istorie

Istoric, regiunea a apartiunt Frontierei militare banatene si era impartita in sectorul 'vlahilor' (romani) si cel al ilirilor (sarbi).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate