Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Mediul Semidesertic sau Stepe tropicale


Mediul Semidesertic sau Stepe tropicale


Mediul Semidesertic sau Stepe tropicale

Semideserturile se desfasoara la trecerea dinspre desert catre regiunile vecine (savana sau regiunea subtropicala). Sunt caracteristice in Podisul Iranului, in regiunile periferice ale Saharei si in sudul Africii (tarmurile Namibiei si Rep. Africii de Sud), in America de Nord la est de Cordilieri, in America de Sud pe portiuni din litoralul vestic (Mexic) si in interiorul Australiei.

Aici cantitatea de precipitatii este mai mare (300-350 mm/an), iar ploile cad anual si mai regulat, ceea ce conduce la o vegetatie de sezon cu ierburi, arbusti si plante suculente (brusa cu accacii din nordul Saharei, brusa cu cactacee din Mexic, catinga braziliana etc). Vaile sunt mai mari, au apa in sezonul umed si asigura conditii vitrege pentru existenta unor asezari mici. Vegetatia prezinta diferite adaptari la conditiile de ariditate. Unele plante ierboase sunt efemere si isi desfasoara intregul ciclu vegetativ in pe­rioadele scurte cu ploi. Cactusii si agavele sunt plante suculente care acumuleaza rezervele de apa in tesuturi speciale; pot sa reziste perioade indelungate fara ploi. Ierburile sunt xerofite sau halofile si rezista pe soluri uscate, bogate in saruri. Arborii sunt, in general, absenti.Fauna cuprinde hiene si sacali.

Desertificarea este un proces complex de extindere a tinuturilor aride prin distrugerea treptata a vegetatiei regiunilor semidesertice. In semidesert se practica de obicei cresterea extensiva a vitelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate