Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Hazarde naturale din Insulele Hawai


Hazarde naturale din Insulele Hawai
Hazarde naturale din Insulele Hawai

Vulcanii sunt cratere pe suprafata pamantului prin care erupe magma, gaze si alte materiale. Ele se gasesc in limitele placii tectonice, dar exista si pe "locurile fierbinti" ale Pamantului, cum ar fi Insulele Hawaii. Unii vulcanii erup exploziv, altii incet. Vulcanii explozivi prezinta multe potentiale amenintari incluzand gazele toxice, valurile piroclastice (fragmente de roca fierbinte si cenusa), nori arzatori (nori ce se misca foarte repede si ce contin gaze fierbinti si cenusa fina) si o mare cantitate de cenusa. Valurile de pietre, cutremurele, inundatiile, alunecarile de teren, incendiile si alte hazarde pot fi provocate de eruptiile vulcanice.

Eruptiile vulcanice sunt hazardele endogene legate de energiile acumulte in rezervoarele subterane de materie topita ce determinca ascensiunea acesteia la suprafata sub forma de lava,cenusa vulcanica sau fragmente de roca.
In categoria eruptiilor de tip "Hawaian" sunt caracterizate prin expulzari linistite de lave fluide,bazaltice,prin intermediul unor cratere.Prin racirea lavei rezulta conuri vulcanice aplatizate,de dimensiuni considerabile(Mauna Loa,Kilauea din Insulele Hawai)

-Mauna Kea este un vulcan inactiv din insulele Hawaii, unul din cei cinci vulcani care formeaza insula Hawai'i. Pu'u Wekiu, unul din numeroasele conuri de pe platoul varfului, este cel mai inalt punct din statul Hawaii la 4.205m. Mauna Kea este cel mai inalt munte din lume, masurat de la baza la varf, deoarece baza sa se afla pe fundul marii la aproximativ 6.000 m sub nivelul Oceanului Pacific, aducandu-i inaltimea totala la peste 10.000 m. In limba hawaiiana, mauna kea inseamna 'muntele alb', o referinta la faptul ca varful sau este acoperit de zapada in timpul iernii din emisfera nordica.

Mauna Loa in limba hawaiiana "Muntele Lung" este unul din cei mai activi vulcani din lume. El se afla pe una din insulele mai mari din grupa insulelor Hawai avand altitudinea de 4.170 m deasupra n.m.. Ulima eruptie a vulcanului a avut loc in anul 1984, in schimb vecinul lui Pu'o' (698 m) este activ. Prima inregistrare documentata a vulcanului a avut loc in anul 1834 de atunci au fost observate 33 de eruptii. Lava vulcanului are o vascozitate mica fiind fluida, din care cupola craterului este rotunda versantii conului vulcanic avand o panta mica. Mauna Loa ca si ceilalti vulcani de pe Hawai ( Mauna Kea, Hualalai si Kīlauea) au luat nastere prin "Hot-Spot" (Pete fierbinti) denumire geologica care se refera la anomalii termice care apar in adancime in mantaua pamantului de unde pornesc spre suprafata curenti fierbinti numite "plumes", fenomen descris in anul 1963 de "John Tuzo Wilson". Aceste fenomene geologice insotite de miscari tectonice au avut loc in Pacific cu milioane de ani in urma.Marginile vulcanelor sunt formate datorita eruptiilor din secolul XIX si secolul XX. Mauna Kea erupe de obicei la 3 ani cu o lava moale solidificandu-se greu si intotdeauna ajungand pana la mare.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate