Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Factorii repartitiei asezarilor rurale


Factorii repartitiei asezarilor rurale
Factorii repartitiei asezarilor rurale

Asupra repartitiei asezarilor rurale isi pun amprenta atat factorii de ordin natural cat si social politici.

a) Factorii naturali

Altitudinea

Temperaturile reduse si reducerea cantitatii de oxigen din atmosfera constituie factori determinanti in limitarea dezvoltarii altitudinale a asezarilor.
In altitudine asezarile rurale urca pana la 5000 m. Astfel, in Peru asezarea miniera Chupiquine se afla la 5600 m altitudine. Tot in aceeasi situatie se afla satul Tok Gialung din Himalaya situat la 5100 m altitudine. Tot la altitudini mari se afla o serie de localitati rurale situate pe traseele cailor ferate andine (Lima-Oroya din Peru - 4816 m, Acico-La Paz - 4235 m). O serie de asezari s-au amenajat in zone montane inalte cu scopuri stiintifice. In aceasta categorie cele mai frecvente sunt observatoarele astronomice (Mont Blanc - 4365 m, Elbrus - 4250 m - Kashmir - 4130 m).

La polul opus se afla asezarile situate sub nivelul marii cum ar fi satele de pescari din delta Volgai si orasul Astrahan precum si cele din preajma Marii Moarte cu orasul Ierihon (malul vestic al Iordanului).

In latitudine asezarile se intind din Tara de Foc: Ushuaia-Argentina, pana in nordul Groenlandei (asezarea Sioropaluk, locuita de eschimosi).

Configuratia reliefului (expozitie, panta, inclinarea versantilor, posibilitati de extindere) poate constitui un factor de atractie sau de restrictie.

Relieful montan si colinar disperseaza asezarile, consecinta a fragmentarii proprietatilor. Asezarile sunt atrase de versanti insoriti de crestele cu posibilitati de legatura cu spatiul adiacent.

Constitutia solului determina adesea plasamentul asezarilor rurale. Asezarile ocolesc terenurile umede din lunci si urca pe muchiile teraselor, pe terase, pe interfluvii. Masurile de ordin hidroameliorativ au usurat avansarea asezarilor in regiunile cu exces de umiditate (polderele in Olanda).

Resursele de apa constituie factori de atractie sau restrictivi pentru asezari. In zonele cu roci impermeabile apa se gaseste pretutindeni favorizand dispersia asezarilor, iar in zonele cu roci permeabile unde apa se gaseste la mari adancimi asezarile sunt concentrate.Prezenta materialelor de constructii locale are un rol important in localizarea asezarilor deoarece eforturile de transport a acestora la distante mari sunt considerabile.

b) Factorii socio-politici

Regiunile cu economie organizata pe baze moderne si intensive reusesc sa impinga limitele asezarilor in altitudine si in latitudine, mult in interiorul unitatilor naturale, asezarile avansand in ambele sensuri atat vertical si orizontal.

Ele au capacitatea de a depasi limitele asezarilor permanente altitudinal si pe orizontala in cadrul spatiilor geografice critice din punct de vedere al conditiilor naturale.

Elementele de ordin politic au influentat si influenteaza plasamentul asezarilor rurale. In cadrul agriculturii cu plantatii au luat nastere noi asezari ale colonistilor organizate pe principii moderne si in contrast flagrant cu cele indigene. Israelul continua sa infiinteze noi asezari in teritoriile arabe ocupate.

Asezarile, indiferent de categoria lor, se afla intr-o continua mobilitate avand ca tendinta comuna evolutia spre forme moderne in concordanta cu deziderentele timpului prezent.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate