Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Relieful carstic - geneza, mecanisme, forme


Relieful carstic - geneza, mecanisme, forme


Relieful carstic - geneza, mecanisme, forme 1. Carst, carstificare, forme carstice


Modelarea exogena selectiva asupra rocilor calcaroase genereaza doua tipuri de relief: relief calcaros si relief carstic .

Relieful calcaros este impus de rezistenta sau duritatea rocilor, masivitatea, omogenitatea chimica si comportarea fizico-mecanica (fisuratia,diaclazarea), permeabilitatea.
Formele de relief rezultate sunt exogene: platourile calcaroase, abrupturile, vaile de tip canion, cheile.

Reliefiul carstic este datorat proprietatilor chimice ale calcarelor ori rocilor carbonatice, grosimii depozitelor ori orizonturilor de calcare sau roci carbonatice, adancimii ori prezentei panzelor freatice, apei , care prin coroziune, dizolva roca, respectiv realizeaza carstificarea.

-roci carstificabile: de precipitatii, pe care se dezvolta carstul propriu-zis (rocile carbonatice - calcarele, dolomitele, calcarele cristaline) si roci clastice, pe care apare clastocarstul (gipsurile, anhidritele, sarea gema si sarurile delicvescente);

Termenul de carst este o adaptare germana a termenului slavon de Kras sau krs, celui italian de carso
=loc pustiu, fara apa.
Prima descriere a carstului a fost realizata de Jovan Cvijic (1893) in Peninsila Istria, in Podisul Karst. Procesul de carstificare este complet, respectiv este reprezentata intreaga serie morfogenetica a reliefului carstic de suprafata (lapiezuri, doline, uvale, polii sau depresiuni carstice) alaturi de formele de endocarst (avene,grote sau pesteri).2. Factorii care conditioneaza carstificarea:

Roca (grosimea depozitului, omogenitatea chimica, suprafata , gradul de compactizare ori de fisurare, diaclazare);

Factori hidrologici si hidrogeologici (sursa de apa si continutul de CO2 dizolvat; interactiunea apa -roca, capacitatea de dizolvare a apei -este corelata cu temperatura (apele din climatele reci au capacitatea de a imagazina mai mult gaz carbonic decat cele din regiunile calde);

Factorul climatic :precipitatii, temperatura; eolian (vantul);

Factorul geomorfologic: panta, altitudinea, morfologia regiunii, tipul proceselor;

Factorii fizico - chimici : prezenta compusilor chimici conditioneaza functia de solutie a apei si de dezvoltare a formelor carstice.

Carstificarea are la baza mecanismul de actiunea a apei asupra mineralului calcit contint de rocile carbonatice si calcare . Calcitul este solubil in apa pura. In natura ,apa de precipitatii nu este pura, inglobeaza o varietate de constituienti chimici in timpul trecerii prin atmosfera, dintre care cel mai important este dioxidul de carbon, solubil in apa pura.

Interactiunea dintre roca si apa care circula, determina trecerea unei parti din calcar in solutie sub forma de bicarbonat de calciu, care datorita caracterului sau instabil din punct de vedere chimic, trece in calcit, aragonit, travertin. Calcitul (CaCO3) disociaza intr-o stare ionica (CaCO3= Ca +CO3), iar ionul de CO3 reactioneaza cu ionul H+ din apa in care este incorporat CO2, reactia rezumandu-se la

CaCO3+H2O +CO2 (dizolvat) = Ca + 2HCO3.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate