Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» MOCANITA


MOCANITA


MOCANITA

Numita adesea "Mocanita de pe Valea Vaserului", Calea Ferata Forestiera din Viseu de Sus se afla chiar in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina si reprezinta o bogatie atat din punct de vedere tehnic, cat si cutural. Pe o ruta de aproape 60 kilometri distanta circula - pe langa locomotive Diesel - pana astazi locomotive cu abur infocate cu lemn, lucru prin care CFF Viseu de Sus (prescurtare de la Calea Ferata Forestiera) devine cunoscuta in intreaga lume ca fiind ultima cale ferata forestiera adevarata, care functioneaza cu abur.

Linia care a fost construita dupa encartamentul austro-ungar de 760mm, duce intr-o vale de o salbaticie fermecatoare, de-a lungul raului Vaser, peste poduri si prin tunele. Calea ferata traseaza o zona impadurita enorma, unde nu exista drumuri sau sate, ci este locuita doar de ursi si lupi.

Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a initiat de la inceputul sec. al XVIII-lea, sub imperiul austro-ungar. Colonistii vorbitori de limba germana au patruns primii in padurile virgine si cu ajutorul plutaritului au adus lemnul taiat la gaterele din Viseu de Sus.

In 1932 s-a inceput constructia la Calea Ferata Forestiera, care in comparatie cu plutaritul insemna un enorm progres tehnic.

Caile ferate forestiere s-au raspandit in acea vreme in toata Europa, in special in zona carpatica. Principiul lor de functionare era simplu: urmand cursul raului, a fost necesara o raza ingusta a curbelor (de aceea calea ferata are encartament ingust); era in asa fel organizat incat trucurile goale pentru lemn erau trase de locomotivele mici in sus, pe cand trenurile cu mare incarcatura coborau la vale, inspre gater, doar din cand in cand ajutate de locomotive si infranate.



Desi in majoritatea tarilor europene, cel mai tarziu dupa anul 1945 caile ferate foresiere au fost inlocuite cu drumuri forestiere, in Romania acestea s-au mentinut destul de mult.

In 1970 administratia silvica publica se practica pe o distanta de peste 3000 km, pana in anul 1986 Romania chiar a mai fabricat noi locomotive cu abur pentru caile ferate forestiere si in 1989 inca au mai existat peste 15 cai ferate forestiere cu putin peste 1000 km de sina.

Schimbarile economice de dupa '90 au avut efecte fatale asupra CFF-urilor nationale de atunci: pe parcursul a catorva ani au fost toate scoase din functiune, demontate, locomotivele si vagoanele date la fier vechi sau vandute. Singura cale ferata forestiera care astazi mai functioneaza este Mocanita de pe Valea Vaserului. Ea isi indeplineste pana astazi scopul sau initial de cale ferata forestiera, transportul lemnelor.

Exploatarea feroviara este realizata din anul 2003 de firma romana R.G.Holz Company S.R.L., careia ii apartine de asemenea si suprafata depoului si majoritatea vagoanelor si locomotivelor. La fel ca si inainte, calea ferata si o mare parte din padurile de pe Valea Vaserului sunt in proprietatea statului.

Din anul 2000 calea ferata forestiera este sprijinita si din strainatate prin asociatia "Hilfe für die Wassertalbahn" Cu ajutorul elvetienilor s-au repus in functiune locomotive care fusesera retrase din functiune, s-au procurat noi vagoane de persoane si s-au resturat depoul si cladirea istorica a garii. In jurul garii din Viseu de Sus exista o infrastructura importanta care poate fi folosita pentru dezvoltarea turismului.

Din anul 2005 circula pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program si tractate de locomotive cu abur si din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural "Muntii Maramuresului" si este sub ocrotire europeana.

Inca mai exista probleme la calea ferata de pe Valea Vaserului, nu a scos-o de tot pana la capat. Dar minuntata cale ferata are astazi multi prieteni in toata lumea si vor fi tot mai multi. Ultima cale ferata forestiera din Romania are un viitor, nu in ultimul rand datorita turismului.

Mersul trenurilor & Tarife

Tren de persoane cu abur

Mai/Iunie/Septembrie/Octombrie:
De 3 ori pe saptamana, in fiecare joi, vineri si sambata pana la statia Faina (km 31)
Plecarea din Viseu de Sus 08:30, retur aprox. 17:00
 
Iulie/August:
De 3 ori pe saptamana, in fiecare marti, joi si sambata pana la statia Faina (Km 31)
Plecarea din Viseu de Sus 08:30, retur aprox. 17:00
 
De 3 ori pe saptamana, in fiecare luni, miercuri, vineri pana la statia Novat (Km 12,5)
Plecarea din Viseu de Sus 08:30, retur aprox. 12:00
(In caz de necesitate se va organiza la ora 13:00 inca un tren pana in Novat; retur aprox.17:00)
 
Ghiseul de bilete este deschis in gara de la ora 07:00.
 
Tarife:
Faina si retur Lei 40.- / Copii 20.- / Studenti 30.- / Elevii pana la varsta de 10 ani insotiti de parinti calatoresc gratuit (tarif de familie) / Copiii pana la 5 ani beneficiaza de gratuitate
Novat si retur Lei 25.- / Copii 15.- / Studenti 20.- / Elevii pana la varsta de 10 ani insotiti de parinti calatoresc gratuit (tarif de familie) / Copiii pana la 5 ani beneficiaza de gratuitate
Rezervari: Pentru a achizitiona un bilet cu loc in avans, se percepe o taxa de Lei 10.- si se achita cu o zi inainte la gara.
Atentie: Din cauza ofertei reduse de locuri in trenurile regulate, grupurile de turisti trebuie sa anunte obligatoriu in scris intentia lor de a calatori; fara rezervare prealabila nu veti avea garantia locurilor!
Grupurilor de turisti li se recomanda inchirierea unui tren special.

Trenuri speciale

Pentru grupuri, companii, etc. pot fi comandate pe parcursrul intregului an trenuri-charter, daca e nevoie si cu catering.
O varianta mai convenabila la pret este inchirierea unei drezine-automotor care ofera maximum 24 de locuri. Aceasta se poate comanda intr-un timp scurt; tarifele difera in functie de distanta/durata traseului pornind de la suma de Euro 180.-
Un tren cu abur trebuie comandat cu cel putin 2 zile inainte. Pretul difera in functie de distanta/durata traseului si numarul vagoanelor incepand cu suma de Euro 800.- pe tren.

incepand cu suma de Euro 800.- pe tren.

Transportul lemnului cu trenul

De-a lungul intregului an, circula trenuri in acest scop fara un program fix, ci dupa necesitatile productiei.
Accesul persoanelor straine in trenurile pentru productie este interzis.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate