Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Mediul temperat-excesiv (deserturi temperate)


Mediul temperat-excesiv (deserturi temperate)


Mediul temperat-excesiv (deserturi temperate)

Mediul temperat-excesiv se afla in interiorul continentelor cuprinzand China de Vest, deserturile din Asia Centrala (Kara Kum, Kazal-Kum), Mongolia si Marele Bazin din S.U.A.

Doar in lungul raurilor mai impor­tante si in depresiunile unde panza freatica se afla la adancimi reduse vegetatia este mai bogata, aici dezvoltandu-se asezari si diverse culturi agricole.

Climatul arid are ierni reci cu temperaturi negative, veri lungi, calde si uscate, intre care sunt intervale scurte cu precipitatii reduse (sub 100 mm/an).

Cuprinde o vegetatie de tip ierbos, in care domina gramineele, la care se adauga leguminoase, compozite, umbelifere etc.

Ca urmare, perioada vegetativa dureaza 1-2 luni (martie-mai), cand se dezvolta un numar restrans de plante xerofite (rogoz, ierburi tepoase, saxaulul alb si negru) cu adaptari numeroase.In peisaj se impun cam­purile de nisip cu dune ce au dimensiuni foarte mari, microdepresiunile cu eflorescente saline, culmile deluroase sau montane cu versanti dezgoliti sau cu ierburi si numeroase vai seci.

Aceasta asociatie vegetala poarta denumiri diferite: stepa Euro­pa si Asia, prerie in America de Nord, pampas in America de Sud, veld in sudul Africii, tussock in Noua Zeelanda. Exista insa anumite diferente intre acestea. De exemplu, in prerii predomina ierburile inalte, iar in pampas asociatia ierboasa este presarata cu tufisuri. Fa­una este mai putin bogata decat cea forestiera, dominand rozatoa­rele, la care se adauga erbivore, carnivore, specii de pasari.

Tinuturile din mediul temperat-excesiv au constituit din vechi timpuri marile terenuri de pasunat ale lumii.

Cele mai importante orase se afla in lungul vailor cu scurgere permanenta, dar si la contactul deserturilor cu muntii, unde exista izvoare bogate ca debit.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate