Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» UTILIZAREA METODELOR INTERACTIVE LA LECTIILE DE EDUCATIE TEHNOLOGICA


UTILIZAREA METODELOR INTERACTIVE LA LECTIILE DE EDUCATIE TEHNOLOGICA
UTILIZAREA METODELOR INTERACTIVE LA LECTIILE DE EDUCATIE TEHNOLOGICA

Metodele de invatamant reprezinta caile folosite in scoala de catre invatator in a-i spijini pe copii sa descopere viata,natura,lumea,lucrurile,stiinta.Ele sunt totodata mijloace prin care se formeaza si se dezvolta priceperile ,deprinderile si capacitatea copiilor de a actiona asupra naturii,de a folosi roadele cunoasterii transformand exteriorul in facilitati interioare, formandu-si caracterul si dezvoltandu-si personalitatea.

Cercetarile arata ca pasivitatea din clasa inteleasa ca rezultat al predarii traditionale,in care invatatorul tine o prelegere ,eventual face o demonstratie,iar elevii il urmaresc nu produce invatare decat in mica masura.
In speta este insuficient pentru invatare numai explicatiile si eventual numai demonstratiile facute de invatator,aceasta fiind numai o invatare pasiva,iar adevarata invatare este aceea care presupune intelegerea,care permite transferul achizitiilor in conteste noi, o invatare activa, nu individual activa,ci interactiva si in parteneriate.

Educatia tehnologica este un domeniu complex ,care poate avea o puternica influenta asupra dezvoltarii copiilor.In cadrul acestor activitati, copiii au posibilitatea de a cunoaste ,de a manui diverse «unelte » si materiale.Ei sunt curiosi ,isteti si dornici de a crea ,de a experimenta .Ajutandu-i ,elevii devin interasati de tot ce ii inconjoara ,devin dornici sa incerce ,sa creeze ,sa duca o activitatae la bun sfarsit si sa aiba incredere in propriile forte.

Elevii pot fi educati sa-si pastraze curiozitatea,sa studieze natura, sa adune « comorile » naturii si sa le utilizeze in lucrarile lor.

In cadrul orelor de Educatie tehnologica, elevii isi formeaza si dezvolta priceperi ,deprinderi ,capacitati si aptitudini practice ,adica invata ceea ce se cheama « a stii sa faci ».Indemanarea practica, abilitatea in miscarile mainilor si nu numai ,constituie insusiri importante ale omului zilelor noastre .Se poate spune ca lectiile de educatie tehnologica pot contribui la :

*educarea dragostei si respectului fata de munca , a comportamentului disciplinat si a spiritului economic ;

* formarea capacitatii de apreciere corecta a muncii personale si a celorlalti, in spiritul cooperarii ,al intrajutorarii, promovand competitia si evaluarea corecta a rezultatelor ;

* cultivarea spiritului gospodaresc si interesului pentru a obtine prin munca cantitate si calitate,cu cheltuieli cat mai putine ,conditie a progresului material si spiritual.

Avand in vedere specificul Educatiei tehnologice problemele metodologice legate de proiectarea si conducerea acestor activitati se impletesc cu problemele privitoare la tehnica executarii diferitelor obiecte ,confectii necesitand deci, o pregatire temeinica .Astfel, problemele metodice sunt corelate si strans legate de cele de ordin tehnic. In organizarea si desfasurarea lectiilor apar mereu sitatii noi ,conditii concrete ,specifice,care solicita solutii corespunzatoare.

O lectie moderna este o lectie activa,in pregatirea lectiei, invatatorul trebuie sa-si puna in joc toate cunostintele sale si intreaga sa picepere pentru a recurge la un registru de metode,procedee si tehnici active ,angajante,in masura sa le insufle elevilor dorinta de autopregatire si autoformare.

Utilizarea strategiilor didactice interactive asigura o metodologie diversificata ,bazata pe imbinarea activitatilor de invatare si munca independenta cu activitatile de cooperare antrenand intens toate procesele psihice si de cunoastere ale elevilor,asigurand conditii optime de afirmare individuala si in echipa,dezvoltand gandirea critica,motivatia pentru invatare si permite evaluarea propriei activitati.

Noul,necunoscutul,cautarea de idei prin metode interactive confera activitatii « mister didactic », se constituie ca o « aventura a cunoasterii » in care elevul e participant activ pentru ca el intalneste probleme ,situatii complexe pentru mintea lui de copil,dar in grup,prin analize,dezbateri,descopera raspunsurile la toate intrebarile,rezolva sarcini de invatare,se simte responsabil si multumit de finalul activitatii.

Specific metodelor interactive este faptul ca ele promoveaza interactiunea dintre personalitatile participantilor,ducand la o invatatre mai activa si cu rezultate evidente.

Metodele interactive pot fi clasificate astfel :

*metode de predare-invatare :

-Mozaicul;

-Tehnica Lotus;

-Cubul;

- Acvariul ;

-Cercul/masa rotunda ;

-Metoda piramidei(bulgarele de zapada) etc.

*metode de fixare,consolidare si evaluare;

-Ciorchinele

- Posterul

-Discutia

-Cubul

-Dezbaterea

-Jurnalul grafic

-Turul galeriei

-Stiu-Vreau sa stiu-Am invatat

-Turnirul intrebarilor etc.

*metode de rezolvare de probleme prin stimularea creativitatii :

-Brainstormingul ;

-jocul de rol

-Studiul de caz ;

-Metoda palariutelor ganditoare ;

- Interviul ;

- Expolozia stelara ;

-Cadranele

-Tehnica viselor

.*metode de cercetare in grup :

-Proiectul ;

- Investigatia in grup ;

-Experimentul etc.

- Portofoliul.

Diversitatea metodelor interactive este vasta ,iar acestea trebuie adaptate specificului clasei si activitatii alese.

*Aplicatii :

La scolarii mici , o metoda preferata utilizata si in orele de educatie tehnologica este CIORCHINELE ,care poate fi aplicata cu succes in toate momentele lectiei ,pe teme si subiecte variate.

Adaptata si utilizata oportun aceasta metoda antreneaza in permanenta gandirea elevilor,le dezvolta capacitatea de a crea ,cerceta,de a-si imbogati vocabularul.

In cadrul temei BUBURUZA-am aplicat metoda aceasta la Captarea atentiei pornind de la notiune INSECTE. Copiii ,in mod spontan, formulau alte idei stabilind conexiuni intre notiunile formulate,reusind sa ajungem la cuvantul BUBURUZA permitand anuntarea temei noi si a obiectivelor propuse .

Turul galeriei-permite evaluarea interactiva a produselor realizate de grupul de elevii.

Produsele realizate de grupurile de elevii sunt expuse intr-o galerie expozitionala,iar celelalte grupuri de elevii in calitate

de vizitatori si critici trec pe la fiecare exponat si exprima solutii,idei pe care le trec pe un poster.Dupa efectuarea turului galeriei,grupurile revin la locul initial si citesc comentariile,observatiile,reexamindu-si produsul.

Tehnica viselor-tehnica bazata pe meditatie lasand in voie imaginatia sa lucreze pentru a exprima ceea ce gandeste ca poate face el,apoi comparand visul cu realitatea.

In cadrul temei- TOAMNA-colectivul de elevi impartit pe grupe cu sarcini specifice .

In timp ce copiii se prefac ca dorm,invatatorul spune o poveste,copiii imagindu-si ca este un vis.

Fieacre grup prin cooperare stabileste si realizeaza cu materiale din natura o imagine din continutul visului.

Liderul de grup prezinta lucrarea.

Proiectul se desfasoara pe o perioada mai mare de timp,

concurand atat la realizarea unui produs cat si la prestarea unui serviciu.

Exemple :organizarea unei mese festive,realializarea costumelor pentru carnaval,decoratiuni pentru pomul de Craciun,martisoare etc.

Studiul de caz :este o modalitate de a analiza o situatie specifica ,particulara ,reala sau ipotetica,modelata sau simulata ,care exista sau poate sa apara intr-o actiune ,fenomen,etc. ,de orice natura ,denumit caz.

Colectivul de elevii este impartit in grupuri, fiecare avand un caz de studiat dupa criterii stabilite(viata plantelor si animalelor,varietatea culorilor din mediul inconjurator,schimbari climatice).Grupele isi noteaza observatiile si in cadrul lectiei realizeaza colaje reprezentative din materiale diferite.

Mozaicul presupune invatarea prin cooperarea la nivelul unui grup si predarea achizitiilor la grupul initial.

Colectivul este impartit in patru grupe,se prezinta tema de realizat,se stabilesc etapele sau secventele de realizare stabilindu-se si expertii fiecarei grupe.Expertii, prin cooperare, realizeaza sarcina primita ,iar la nivelul grupei initiale contribuie la realizarea produsului.

Aplicarea acestor metode cat si a altora implica mult tact din partea dascalilor deoarece trebuie adaptat stilul didactic in functie de tipul de copil,pentru fiecare gasind mimica,sfatul ,lauda, aprecierea,entuziasmul in concordanta cu situatia.Daca sunt cunnoscuti foarte bine copiii si problemele lor sunt alese cele mai adecvate metode si obtinute avantajele pe care acestea le ofera.

Prin multiple valente formative ,metodele interactive ne dau speranta realizarii unor personalitati comunicativecare se vor integra cu usurinta si vor face fata solicitarilor unei societati in continua schimbare.

Satisfactia invatatorului va fi deplina atunci cand copilul « trecut prin mainile sale »va lumina peste ani « cu propria lui lumina ».


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate