Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Schita unui proiect de cercetare pedagogica


Schita unui proiect de cercetare pedagogica


Schita unui proiect de cercetare pedagogica

In incercarile sale de a-si perfectiona munca, profesorul gaseste necesara si posibila o schimbare favorabila ( de ex. o alta modalitate de prezentare a continuturilor; o alta grupare a temelor programei; unele modificari in structura lectiei; un alt procedeu de predare a unei teme decat cel traditional; un material didactic nou etc.

Aceasta posibilitate de perfectionare incercata cu unele semne de succes o vom considera - in perspectiva cercetarii - ca o ipoteza ( o supozitie sau o presupunere) , adica o idee provizorie. Uneori, la ipoteza se ajunge si ca urmare a unei simple observari, ori a unei analize, care permite patrunderea in "legitatea" fenomenului, sugerand existenta unor legaturi care pot fi explicitate, asupra carora se poate interveni in sens pozitiv.

Ipoteza nu este insa o certitudine

Ea trebuie verificata in conditiile unui control stiintific care sa ateste eficienta noului procedeu incercat, sa demonstreze existenta relatiilor intre datele problemei in studiu, sa expliciteze legitatea respectiva.

Se cere ca ipoteza sa fie formulata - pentru a fi a verificata - in termeni care sa permita controlul ei prin date, cu ajutorul unor fapte masurabile, care sa se concretizeze in numere.

Verificarea ipotezei consta in compararea unor date, observate si masurate, inainte de introducerea innoirii si dupa ce a fost in actiune innoirea; ori in compararea datelor obtinute de la un colectiv la care s-a introdus innoirea incercata (colectivul experimental) cu datele de la un colectiv martor, la care nu s-a intervenit in felul studiat.Prelucrarea datelor-masuri, prin metoda statistica, prin procedee ale statisticii matematice, conduce la transformarea ipotezei in teza, adica in relatie statornicita.

Ipoteza devine astfel adevar stiintific ( afara de cazul cand nu este confirmata sau validata).

Adevarul stiintific la care se ajunge dupa validarea modificarii incer-cate dupa validarea modificarii incercate expliciteaza legitatea educativa pana atunci neexplicata, enuntand o lege stiintifica.

Concluzia cercetarii, impreuna cu protocolul ei ( adica descrierea fazelor ei cu datele problemei si dosarul cu toate anexele - probe, grafice, calcule- se includ in comunicarea stiintifica, elaborata pentru publicare/ prezentare publica .Cercetarea va fi insotita de o bibliografie care va incadra cercetarea in ansamblul problematicii temei respective, stabilind contributia stiintifica a cercetatorului.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate