Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Migratiile contemporane - TEST


Migratiile contemporane - TEST


Migratiile contemporane - TEST

I. Marturia lui J. L. K, migrant in Romania din Congo - Brazaville

"Experienta mea ca refugiat este una pentru care cuvintele nu sunt de ajuns. Parasind totul, familie, prieteni, ma aflu acum in aceasta tara in care nu cunosc pe nimeni, nici chiar limba, traind prin bunavointa organizatiilor internationale si a guvernului. Inainte de a-mi parasi tara lucram intr-o societate acvatica si aveam toate conditiile pentru o viata buna. Atunci cand a izbucnit razboiul, eram, cu probleme de serviciu, intr-un alt oras. A fost sansa mea, deoarece toti colegii mei au fost omorati de un obuz care a atins cladirea firmei. Cu ajutorul unor prieteni am reusit sa parasesc tara abandonand totul si, dintr-o tara in alta, sunt acum in Romania. ( .. ) Aici au aparut alte dificultati. Autoritatile mi+au refuzat intrarea deoarece nu aveam acte si am stat patru zile la punctul de frontiera. Ce sa fac intr-o asemnea situatie ? Sa ma intorc in tara, imposibil; atunci a trebuit sa accept toate umilintele si capriciile celor de la frontiera. Asa a inceput pentru mine viata de refugiat intr-o tara cu totul necunoscuta si unde totusi trebuie sa reincep sa traiesc. Totul este nou, necunoscut si nu stiu ce sa fac. Viata, viata mea trebuie reconstruita reincepand de la zero."Formulati o consecinta a razboiului ( civil in acest caz ) asupra locuitorilor statului respectiv.

Identificati doua probleme cu care s-a confruntat acest migrant.

II. Migratia fortei de munca in Europa in anii 1945 - 1973

Numiti trei state europene si alte trei tari extraeuropene care sunt tari de plecare in migratia economica in anii 1960 - 1973.

Numiti doua state care sunt tari de destinatie pentru acest tip de migratii.

Formuleaza o cauza a acceptarii migratiei economice de catre aceste tari.

Care este statutul Portugaliei, Spaniei, Italiei, Greciei in anii '60 -,80 ? Sunt tari de plecare sau tari de destinatie ?

Astati aceste state au acelasi statut ?

III. Cauzele migratiei contemporane

Cititi cu atentie urmatoarea lista; ea cuprinde cauze ale migratiilor contemporane:

Somaj crescut; razboi civil; cerere de mana de lucru; educatie mai buna; libertatea de exprimare; teama de persecutii din motive religioase, politice sau etnice; slujbe mai bine platite; siguranta data de sistemul legislativ; hrana suficienta pentru toata lumea; saracie; putine sanse pentru o viata decenta; suprapopulare; razboi cu un stat vecin;

Selectati din lista doua cauze cu caracter economic si doua cauze cu caracter politic.

Selectati din lista doua cauze care determina migratia fortata.

IV. Buletin de stiri

Sunteti reporter la o televiziune din Romania. Trebuie sa alcatuiti un buletin de stiri cu subiectul "Imaginea romanilor in Europa".

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate