Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
MIJLOACE DE INVATAMANT


MIJLOACE DE INVATAMANT
MIJLOACE DE INVATAMANT

1. Delimitari conceptuale:    mijloace de invatamant

2. Functiile mijloacelor de invatamant

3. Clasificarea mijloacelor de invatamant

4. Integrarea mijloacelor de invatamant in procesul didactic
1. Delimitari conceptuale

Mijloacele de invatamant reprezinta o componenta structurala a procesului de invatamant, care contribuie la realizarea obiectivelor activitatii instructiv-educative, alaturi de celelalte componente ale procesului de invatamant.

Inventar definitional:

Mijloacele de invatamant reprezinta 'un ansamblu de instrumente, materiale, produse, adaptate si selectionate in mod intentional pentru a servi nevoilor organizarii si desfasurarii procesului instructiv-educativ din scoala' (I. Cerghit);

Mijloacele de invatamant sunt 'instrumente sau complexe instrumentale menite a facilita transmiterea unor cunostinte, formarea unor deprinderi, evaluarea unor achizitii, realizarea unor aplicatii practice in cadrul procesului instructiv - educativ' (C. Cucos);

. Mijloacele de invatamant reprezinta 'totalitatea materialelor, dispozitivelor si aparatelor, cu ajutorul carora se realizeaza transmiterea si asimilarea informatiei didactice, inregistrarea si evaluarea rezultatelor obtinute' (I. Nicola).

2. Functiile mijloacelor de invatamant

a. Functia cognitiva: consta in faptul ca mijloacele de invatamant sunt instrumente prin care se comunica date, informatii asupra realitatii studiate, facilitand intelegerea, insusirea si retinerea acestora, prin imbinarea obiectelor reale cu cuvantul, a scrisului cu actiunea, a cunoasterii senzoriale cu cunoasterea rationala.

b. Functia formativa: consta in faptul ca mijloacele de invatamant permit dezvoltarea gandirii si a operatiilor acesteia, a spiritului de observatie, atentiei, formarea atitudinilor si convingerilor stiintifice, tehnice, culturale, contribuind si la formarea notiunilor si a capacitatii de corelare interdisciplinara. Mijloacele de invatamant contribuie si la stimularea motivatiei invatarii, determinand participarea activa a elevilor in cadrul procesului instructiv-educativ.

c. Functia demonstrativa consta in faptul ca prin mijloacele de invatamant li se infatiseaza elevilor o multitudine de aspecte ale realitatii, care sunt greu accesibile cunoasterii directe, acest lucru contribuind la formarea corecta a reprezentarilor si dezvoltarea imaginatiei.

d. Functia ergonomica - se refera la contributia mijloacelor de invatamant la rationalizarea eforturilor profesorilor si elevilor, in cadrul activitatilor didactice. Mijloacele de invatamant vor reduce efortul de predare al cadrului didactic si efortul de invatare al elevilor.

e. Functia de evaluare - se refera la posibilitatea pe care o ofera unele mijloace de invatamant de a obtine informatii despre rezultatele elevilor, nivelul performantelor atinse.

f. Functia estetica - consta in faptul ca mijloacele de invatamant sunt astfel concepute si utilizate, incat sa declanseze trairi afective, sa cultive capacitatea de intelegere si apreciere a frumosului, simtul echilibrului.

3. Clasificarea mijloacelor de invatamant

In functie de prezenta sau absenta mesajului didactic, mijloacele de invatamant se clasifica in:

mijloace de invatamant care cuprind mesaj sau informatie didactica;

mijloace de invatamant care faciliteaza transmiterea mesajelor sau informatiilor didactice.

a.      Mijloace de invatamant care cuprind mesaj didactic

Sunt mijloace care redau si reproduc anumite trasaturi, caracteristici, insusiri ale obiectelor si fenomenelor realitatii ce constituie mesaj pentru activitatea de invatare. Mesajul didactic include atat informatii, cat si actiuni obiectuale. Sunt mijloace care includ numai informatii, altele solicita operarea cu ele, iar altele cuprind si una si alta. In functie de continutul mesajului didactic, in aceasta categorie sunt incluse urmatoarele mijloace:

materiale didactice care redau in forma naturala obiectele si fenomenele realitatii (colectii de plante, roci, substante, aparate, instrumente autentice);

mijloace de invatamant sub forma de materiale grafice si figurative (harti, scheme, diagrame, grafice, fotografii, tablouri, planse);

mijloace sub forma de modele substitutive, functionale, actionale. Ele reproduc, la scara mai mica, anumite obiecte, fenomene, principii de functionare (machete, mulaje, modelele unor masini etc.);

mijloace tehnice, audiovizuale - reprezinta ansamblul instrumentelor electrice si electromecanice de reproducere a imaginilor si sunetelor (proiectii, emisiuni radio, inregistrari, filmul TV).b. Mijloace de invatamant care faciliteaza transmiterea mesajelor didactice

Sunt mijloace care nu contin mesaje, dar ajuta si mijlocesc transmiterea acestor mesaje. Nu sunt legate de un anumit tip de mesaj, dar pot fi folosite in vederea transmiterii unei game largi de mesaje. Printre mijloacele de invatamant care favorizeaza transmiterea mesajelor didactice, se pot enumera:

instrumente, aparate si instalatii de laborator;

echipamente tehnice pentru ateliere;

instrumente muzicale si aparate sportive;

masini de instruire si calculatoare electronice;

jocuri didactice;

simulatoare didactice, instalatii pentru laboratoare fonice.

In afara de cele doua grupe de mijloace, sunt utilizate si mijloacele de masurare a rezultatelor invatarii, care ajuta la evaluarea randamentului scolar in unele circumstante educative. De asemenea, calculatorul este un mijloc distinct de invatamant, care nu poate fi incadrat in nici una din cele doua categorii.

Avantaje ale utilizarii mijloacelor audio-vizuale:

suplimenteaza explicatiile verbale, oferindu-le un suport intuitiv;

ii familiarizeaza pe elevi cu o realitate greu accesibila pe cale directa;

provoaca si sustin motivatii si interese cognitive; consolideaza cunostinte si abilitati;

eficientizeaza folosirea timpului de instruire.

Dezavantaje ale utilizarii mijloacelor audio-vizuale:

predispun la o uniformizare a perceperii si interpretarii realitatii;

predispun la receptarea pasiva;

produc, uneori, exagerari si denaturari ale fenomenelor.

4. Integrarea mijloacelor de invatamant in procesul didactic

Valoarea pedagogica a mijloacelor de invatamant rezulta din implicatiile pe care le au asupra transmiterii si asimilarii mesajelor educationale. Nu se poate vorbi de o utilizare universala a acestor mijloace, ci trebuie sa le adaptam si integram intr-o situatie concreta de invatare.

Modalitati de integrare a mijloacelor didactice in procesul de invatamant:

a. Utilizarea mijloacelor didactice in cadrul activitatii frontale cu elevii:

- mijloacele de invatamant sunt manevrate de catre profesor;

- elevii receptioneaza mesajele si opereaza apoi cu ele, in functie de scopurile urmarite de catre profesor;

- cu ajutorul mijloacelor de invatamant, profesorul ofera informatii care vor sprijini intelegerea unor cunostinte abstracte, ii poate sensibiliza pe elevi, prin declansarea curiozitatii, intareste informatiile transmise verbal, prin confirmarea lor cu ajutorul imaginilor.

b. Utilizarea mijloacelor de invatamant in cadrul activitatii pe grupe:

- fiecare grupa poate utiliza un alt mijloc de invatamant sau toate grupele aceleasi mijloace;

- manevrarea lor se face de catre membrii grupei, dupa un instructaj prealabil si sub indrumarea profesorului.

c. Utilizarea mijioacelor de invatamant in cadrul activitatii individuale:

- fiecare elev are posibilitatea sa foloseasca mijlocul de invatamant, in concordanta cu instructajul efectuat de profesor.

Adoptarea uneia sau alteia dintre aceste modalitati depinde de obiectivele urmarite, strategiile folosite, dotarile tehnico- materiale.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate