Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Educatia fizica adaptata


Educatia fizica adaptata
Educatia fizica adaptata

Educatia fizica isi dovedeste, si de aceasta data, mobilitatea de a se plia pe nevoile elevilor cu CES si de a veni cu solutii concrete in intampinarea programelor de includere, socializare, integrare - specifice.

– Exercitii pentru invatarea startului si a lansarii din start

Deficientele de toate tipurile isi gasesc metode de recuperare, ameliorare sau compensare in aria curiculara a educatiei fizice, incepand cu dezvoltarea unor atitudini posturale corecte, a unor deprinderi de igiena si comportament, de desfasurare a unor activitati bazate pe reguli (jocurile sportive), timpi, sau dozaje, exercitii de recupere sau recreere, pana la educarea unor trasaturi pozitive de caracter, rezultate din practicarea sporturilor si din participarea la competitiile de profil (cunoasterea limitelor proprii, spiritul de echipa, fair-play-ul, respectul fata de adversar, asumarea esecului sau trairea bucuriei victoriei).
Mijloacele prin care educatia fizica isi realizeaza obiectivele (exercitiile fizice, jocurile) sunt deosebit de variate si pot fi adaptate la infinit.

Exercitiul fizic, putandu-se practica in mod constient sau in cadrul subtil al unor jocuri, ofera multiple posibilitati de implementare fara constrangere.

Dizabilitatile din toate categoriile (anatomice, fiziologice sau psihologice) pot fi cel putin ameliorate prin practicarea unor forme ale educatiei fizice adaptate. Educatia fizica in forma ei adaptata    poate imbunatatii activitatea functionala a individului cu dizabilitati. Cea mai importanta problema a persoanelor cu dizabilitati, dupa stabilizarea si supravegherea starii de sanatate, este adaptarea la mediul social prin prisma handicapului.

Persoanele cu dizabilitati trebuie, mai mult decat ceilalti indivizi, sa-si cunoasca limitele functionale, sa incerce sa si le depaseasca si totodata sa gaseasca metode de corelare a acestora la nevoile individuale. Fiecare specialist in recuperare adopta metode care converg acestui scop, si fiecare incearca, prin prisma specializarii sale, sa dezvolte capacitatile adaptative ale persoanei cu dizabilitati, capacitati legate de autoingrijire, deprinderi sociale, hranire, comunicare, ingrijirea sanatatii, securitate personala, cunostinte teoretice si de functionare ale societatii si apoi aplicarea acestora in mediul social pana la realizarea unei depline insertii, a unei depline integrari. Castigarea independentei unei persoane cu dizabilitati este o lupta care dureaza in timp, care trebuie sa aiba un regim sustinut si care depinde atat de factorul QI cat si de gradul de dezvoltare a constiintei de sine, a vointei persoanei in cauza dar si de calitatea activitatilor de recuperare. Deosebit de importanta este si calitatea moral-umana a specialistilor implicati, precum si convergenta actiunilor de recuperare.Daca in programele de recuperare se are in vedere atingerea obiectivului adaptarii dizabilitare la mediu, viata persoanei cu handicap se amelioreaza, si daca acesteia i se asigura un sprijin adecvat sustinut, persoana in cauza se poate integra cu succes.

Responsabilitatea dascalilor rezulta din gasirea formelor prin care sa se faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati la programe educationale concrete iar responsabilitatea comunitatii trebuie educata ,,de pe bancile scolii” in planul tolerantei si al intrajutorarii interumane.

Acordarea de sanse egale presupune ca suportul educativ si interventia dascalului sa fie acordate corespunzator nevoilor si din aceasta perspectiva educatia fizica adaptata ofera multiple posibilitati operationale.

La nivelul catedrei de educatie fizica a Scolii cu clasele I-VIII Romul Ladea din Oravita s-a experimentat punerea in practica a unor astfel de proiecte educationale in care recuperarea sa se suprapuna cu instruirea iar activitatile sa se desfasoare in mediul invatamantului de masa. Scopul principal al acestor proiecte urmareste cresterea contributiei Scolii Romul Ladea la recuperarea si mai buna integrare sociala a tinerilor asistati in Centrul de Ingrijire si Asistenta din localitate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate