Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Docimologie specifica pentru activitatile motrice din timpul liber al scolarilor


Docimologie specifica pentru activitatile motrice din timpul liber al scolarilor


Docimologie specifica pentru activitatile motrice din timpul liber al scolarilor

CERCETASIA

Lipsa timpului liber pentru elevii de azi, din cauza programului scolar incarcat si a lipsei organizarii timpului liber la sfarsit de saptamana, a devenit o problema pe care doresc sa o abordez intr-un mod total diferit de cel de pana acum. Educatia pentru timpul liber, realizata de catre persoane cu experienta in domeniu, poate continua valentele educative ale scolii prin activitati concrete, care sa incurajeze experienta si succesul. Aceasta lucrare propune activitatile cercetasiei ca mijloc placut si util de petrecere a timpului liber.Istoria unei stiinte nu se rezuma la o simpla succesiune de date privind nasterea si etapele principale ale dezvoltarii ei. Ca in orice biografie, datele istorice ale stiintei respective dobandesc o semnificatie prin incadrarea lor intr-un sistem determinat de relatii. Iata de ce precizarea obiectului si a datei de nastere a docimologiei nu poate fi izolata de cateva precizari privind importanta acestei discipline si locul pe care il ocupa printre stiintele constituite.

Numele de docimologie este de origine greaca dokime inseamna proba, incercare, iar logos inseamna stiinta. Dupa cum arata numele, docimologia este studiul sistematic al examenelor, analiza stiintifica a modului de notare, a variabilitatii notarii la examinatori diferiti si la acelasi examinator, a factorilor subiectivi ai notarii, precum si a mijloacelor menite sa contribuie la asigurarea obiectivitatii examenului.

Gilbert De Landsheere sustine, in manualul sau de docimologie, ca docimologia este o stiinta care are ca obiect studierea sistematica a examenelor, in special a sistemelor de notare, a comportarii examinatorilor, dar si a celor examinati.

Ideea de timp liber este vehiculata inca din antichitate. Aristotel spunea ca timpul liber nu inseamna sfarsitul muncii, ci, dimpotriva, munca inseamna sfarsitul timpului liber. Joffre Dumazedier defineste timpul liber drept un ansamblu de activitati in care individual poate sa se dedice din plin, dupa preferinte, fie pentru a se reface, fie pentru a se distra, fie pentru a-si dezvolta informarea sau formarea sa dezinteresata, dupa ce si-a indeplinit obligatiile profesionale, familiale si sociale. Ercich Weber considera ca cele doua notiuni ,timp" si ,,liber, care alcatuiesc conceptul de ,,timp liber", exprima o anumita perioada de timp din viata omului ( zilnic, saptamanal, anual ), pe care o traieste liber de . si liber sa . , cu alte cuvinte, timpul liber constituie acea perioada din viata cand individul se elibereaza de orice obligatii si este liber sa-si aleaga anumite activitati sau preocupari. Timpul liber reprezinta acele ceasuri de ragaz in care omul se poate conduce dupa propriile imbolduri, alegand acele activitati si preocupari, ce raspund cel mai potrivit inclinatiilor si dorintelor sale personale.

La originile acestei miscari, se afla intuitiile geniale ale lui Robert Baden - Powell, considerat parintele cercetasiei. La 19 ani, sustine examenul de admitere la Universitatea Oxford, dar nu reuseste sa ocupe niciun loc. Nimeni nu banuia pe atunci ca acest candidat respins va fi proclamat Doctor Honoris Causa al celor mai importante universitati din lume : Cambridge, Oxford si Sorbona. In 1876, este deja sublocotenent in garnizoana Bombay din India, impunandu-se in cadrul trupei prin faptul ca isi indeplineste admirabil obligatiile militare, isi instruieste soldatii cu pricepere, se antreneaza singur la tir, semnalizari si topografie. A ramas in India pana in 1884, dupa care, timp de 4 ani a lucrat la Ministerul de Razboi, devenind specialist in ,, recunoasterea in profunzime" ( spionaj militar ). Va scrie chiar o carte intitulata ,, Aventurile mele ca spion".

La 47 de ani, colonelul avansat la gradul de general paseste incet si sigur in viata civila spre a doua sa viata, aceea de fondator si conducator al cercetasiei.

Robert Baden- Powell pune pe hartie cunostintele si experienta sa militara pentru instruirea copiilor si a tinerilor. Face un experiment cu 60 de baieti, provenind din medii diferite, pe care ii duce in insula Brownsea, de pe Tamisa, la 25 de km sud-est de Londra, iar succesul acestei initiative este imens in epoca. Imediat scrie cartea ,,Cercetasia pentru baieti". Asa apare ideea de patrula, de lege, de promisiune, intr-una din cartile lui, aratand ca ,,toti cercetasii trebuie sa se pregateasca sa fie buni cetateni ai patriei lor si buni cetateni ai lumii". In 1908, apare ,,Miscarea cercetasilor", in mai multe locuri, in acelasi timp, in Anglia, apoi in SUA si in America de Sud.

In Romania, primele informatii despre cercetasie ajung prin intermediul lui Gh. Munteanu Murgoci. Primele patrule de cercetasi au aparut in 1912, la Brasov si Bucuresti, din initiativa si sub conducerea colonelului Grigore Berindei. Prima mare tabara a cercetasilor din Romania are loc la Brasov, la ,, Pietrele lui Solomon", in 1919. Asociatia participa la prima Jamboree Mondiala de la Londra ( 1920), cu o delegatie formata din 100 de cercetasi. Din pacate, in anul 1937, in plin avant, Asociatia Cercetasii Romaniei este desfiintata de regele Carol al II-lea. Renascand din propria cenusa, in primavara anului 1990, un grup de entuziasti reinfiinteaza aceasta asociatie, care obtine personalitate juridica in mai 1990. dupa 3 ani, in 1993, sub numele de Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei este acceptata ca membra cu drepturi depline in cadrul Organizatiei Mondiale a Miscarilor Scout (OMMS), fiind singura organizatie de cercetasi din tara recunoscuta de acest for.

Ce este , de fapt, cercetasia?

Cercetasia este o miscare organizata, condusa de tineri cu experienta in acest domeniu, cu un regulament propriu, care de cele mai multe ori a luat fiinta pe langa biserici, fiind promovata de catre preotii misionari, urmarind dezvoltarea copiilor, a tinerilor, din punct de vedere fizic, psihic si moral volitiv. Aceasta miscare promoveaza un model educativ, prin metode active, bazate pe fundamente pedagogice adaptate varstelor cuprinse intre 7 si 18 ani.

Metoda activa se realizeaza prin activitati concrete propuse fetelor si baietilor, care sunt incurajati sa invete din experienta, succesul si eventualele greseli proprii. Cercetasia propune activitati de invatare prin actiune, dand astfel intaietate actiunii. Activitatile sunt realizate cu simplicitate si se bazeaza pe folosirea mijloacelor sarace, pentru a favoriza participarea fiecaruia, independent de conditiile economice.

Baden-Powell a intemeiat propunerea cercetasiei pe 4 puncte : formarea caracterului, sanatatea fizica, formarea caracterului, slujirea aproapelui. Cercetasia se foloseste de un limbaj mai mult simbolic, care este o modalitate de a comunica intre sefi, copii, fete, baieti, tineri. Acest limbaj ne permite sa comunicam cu mai mare profunzime decat cea a limbajului descriptiv, sa intram intr-o alta lume, cum ar fi jungla, padurea, pajistea, drumul. Pentru cercetasi, aceasta lume constituie un sistem de repere si valori care, de la imaginar la simbolic, devine practic si concret transferat de catre copii in viata de fiecare zi.

Voi enumera , in continuare, cateva expresii ale limbajului simbolic, despre care am vorbit mai sus : 1. salutul cercetasilor - este semnul cu care toti cercetasii lumii se recunosc, amintind angajarea si promisiunea;

2. uniforma - semn de apartinere la asociatie. Este un indemn la simplitate si independenta fata de moda, purtata mereu, in ordine si completa;

3.ceremoniile - ele ritmeaza cu cuvinte, gesturi si simboluri potrivite pentru intreaga viata a cercetasiei, si, in mod deosebit, subliniaza importanta, amintind diferitele etape parcurse.

In relatia cu caracteristicile psihologice ale varstelor succesive la fete si baieti, cercetasia se structureaza in trei momente specifice, coordonate si progresive in educatie, denumite : lupisori/ mamarute; exploratori/calauze; rover/ scolte (aici nu exista o traducere corecta in limba romana).

Activitatile motrice ocupa un loc important in viata cercetasilor pe tot parcursul anului, dar si in tabere, aici acestea avand o pondere mai mare ( inviorarea zilnica, parcursuri utilitar-educative, si asa-zisele ,,olimpiade", unde tinerii au oportinitatea sa se afirme intr-un anumit sport sau proba sportiva).

Experimentul se desfasoara la Scoala cu clasele I-VIII ,, Mihai Viteazul" din Calarasi, unde functioneaza un grup de cercetasi cu un efectiv de 40 de copii, avand varste cuprinse intre 11 - 14 ani.In cadrul intalnirilor saptamanale, sunt propuse jocuri de miscare, stafete si parcursuri utilitar - aplicative, jocuri sportive, avand in vedere specificul activitatii scout si chestionarul aplicat initial. Stafetele si parcursurile aplicative au fost exersate sub forma de concurs, deoarece in aceasta forma sunt stimulative pentru copii, cu atat mai mult, cu cat intre echipe existi o competitie, o provocare, care le aduce puncte sau nu, pe tot parcursul anului. In lunile iulie/august, cand are loc si o tabara de vara, se finalizeaza activitatea cercetasilor, se acumuleaza toate punctele obtinute si se desemneaza echipa castigatoare care primeste drept rasplata un Totem.

Evenimentul dureaza din octombrie pana in iulie/august, incluzand perioada taberei de vara unde practicarea exercitiilor fizice va fi prezenta in programul zilnic al taberei.

In esantionul experiment, sunt 26 de fete, grupate in 4 echipe si 14 baieti, grupati in 2 echipe, carora li s-a aplicat un chestionar referitor la activitatile de cercetasie si au parcurs un traseu cu deprinderi motrice utilitar-aplicative ( acesta fiind considerat ca testare initiala).

Cercetasia poate si este un exceptional mijloc de atragere a copiilor pentru realizarea obiectivelor - cadru si de referinta ale educatiei fizice scolare. Cu o istorie relativ veche, cu traditii si in tara noastra, cercetasia nu este implementata la adevarata ei valoare in petrecerea timpului liber al copiilor, tinerilor, adultilor si, de ce nu, al varstnicilor.

Rezultatele obtinute ne permit sa tragem concluzia ca atat pentru dezvoltarea calitatilor motrice, cat si pentru formarea unor deprinderi motrice de baza si utilitar-aplicative, se pot realiza cu mijloace variate si atractive, pastrand interesul copiilor pentru aceste activitati. Starea emotionala pozitiva, precum si spiritul de emulatie, determinate de joc, duc la cresterea capacitatii de a realiza eforturi tot mai mari, obtinand astfel rezultate favorabile. Urmarind preferintele copiilor fata de practicarea exercitiilor fizice, in general, se observa ca un procent de 62,5% considera exercitiile fizice atractive, prin urmare, copiii sunt deschisi spre miscare, spre joc, spre intrecere.

Petrecandu-si sfarsitul de saptamana intr-un loc amenajat si organizat, copiii sunt oarecum feriti de anumite vicii, cum ar fi : fumatul, barurile, ,,bandele de cartier". De la inceputul anului, de cand incep activitatile la cercetasi, se observa o crestere a numarului de copii, crestere ce continua pe tot parcursul anului, datorita activitatilor atractive care pun in valoare si alte capacitati sau aptitudini ale copiilor.

Diferenta de varsta dintre membrii aceleiasi echipe este benefica, in sensul ca cei mai mici invata si sunt ajutati de catre cei mai mari si cu experienta din grup. Relatiile care se construiesc in cadrul grupului sunt consolidate de faptul ca ei invata sa fie uniti, sa se ajute intre ei, dar si pe altii. Ne preocupa relatiile de simpatie, antipatie ce se stabilesc in interiorul echipelor, dar si la nivel de grup.

O alta idee ar fi sa aflam daca exista o legatura intre situatia la invatatura a copiilor si statutul lor in cadrul grupului de cercetasi. Se observa ca multi copii indragesc drumetiile, excursiile, taberele, care sunt foarte potrivite in regimul lor de viata, avand in vedere ca programul scolar zilnic este destul de aglomerat. Propunem organizarea mai multor excursii si activitati extracurriculare prin care relatiile profesor - elev si invers sa depaseasca bariera creata de catedra.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate