Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Absenteismul - o problema in licee - de ce pleaca elevii de la cursuri?


Absenteismul - o problema in licee - de ce pleaca elevii de la cursuri?
Absenteismul - o problema in licee

DE CE PLEACA ELEVII DE LA CURSURI? O ALEGERE SUBIECTIVA SAU MATERIE INCARCATA?

In ultimul timp absenteismul a devenit o problema esentiala pentru liceele din Romania. Daca pana acum cativa ani aceast impediment al performantelor scolare era intalnit doar in cazul unor institutii de invatamant in genul scolilor profesionale sau a unor licee cu performante scazute, in momentul de fata numarul absentelor este in continua crestere chiar si in liceele prestigioase.

Daca efectele acestui fenomen sunt vizibile si chiar dureroase, cauzele reprezinta inca o dilema pentru multi.
In majoritatea cazurilor, absenteismul scolar are cauze de natura economica in Romania, a declarat, pentru Rompres, directorul Directiei pentru Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Anton Anton.Acesta a explicat ca exista foarte multi copii care nu merg la scoala pentru ca parintii au nevoie de ei in munca din care isi castiga existenta. Acest lucru se intampla mai ales in mediul rural, unde copii isi ajuta parintii la muncile campului si, in consecinta, lipsesc de la scoala. 'Exista si situatii in care, la fel ca in cazul rromilor, baietii sunt pusi sa lucreze inca de la o varsta frageda, iar fetele raman acasa pentru a ingriji de fratii mai mici', a precizat Anton Anton. In opinia oficialului MEdC, probleme de natura economica ce determina absenteismul scolar exista si la oras, unde incep sa apara grupuri defavorizate, unele dintre ele confruntandu-se cu lipsuri mai mari decat cele din mediul rural.Anton Anton explica acest lucru prin faptul ca 'locuitorii din mediul rural sunt proprietarii unei parcele de pamant de pe urma caruia pot trai, chiar daca nu au bani, in timp ce persoanele din mediul urban nu pot face acest lucru si, daca nu au serviciu, nu au alta sursa de venit'. Intrebat daca problemele de natura economica au reprezentat o cauza a absenteismului scolar si inainte de 1989, domnul Anton a afirmat ca atunci, in conditiile unor decenii egalitare, acestea erau mai putin evidente decat astazi. Dupa evenimentele din 1989, a adaugat oficialul MEdC, 'a aparut o prapastie intre cei foarte bogati si cei foarte saraci, pentru ca, din pacate, Romania nu a mers pe o cale care sa incurajeze clasa de mijloc'. In acelasi context, directoarul Directiei pentru Invatamant Preuniversitar a spus ca lipsa de interes pentru educatie a fost si ramane una dintre principalele cauze ale absenteismului scolar. In opinia sa, privind din exterior, ar parea ca inainte de 1989 era mai multa ordine si disciplina in scoli, in sensul frecventarii orelor de curs, dar si atunci in clasa a XII-a elevii lipseau de la scoala, pentru ca se orientau spre anumite discipline care le foloseau la bacalaureat sau la admitere si mergeau, cu precadere, la cursurile respective.

Pentru a fi rezolvata aceasta problema s-au organizat numeroase sedinte, seminarii si consilii insa masuri concrete care sa dea la un rezultat nu au fost aplicate. Intrebati ce parere au despre aceasta situatie directorii scolilor cu probleme au incercat sa explice.

Directorii acestor scoli sunt de parere ca se impune o reactualizare a Regulamentului de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar, care sa cuprinda sanctiuni concrete pentru elevii care lipsesc nemotivat de la scoala. In aceasta privinta, inspector general adjunct Vasile Monacu spune ca, la invatamantul obligatoriu, regulamentul este „permisiv”, elevul neputand fi eliminat: „Sunt situatii in care elevii lipsesc de la scoala cu acordul familiei, si acolo e greu de rezolvat problema. Elevul e trimis la munci agricole sau la lucru in strainatate. In unele cazuri si profesorii dau dovada de indulgenta si nu aplica corect sistemul de notare, pentru ca elevii care nu stiu sa nu promoveze. Elevul lipseste, iar, daca vine la scoala in ultimele zile, scoala il accepta, fiindca nu poate fi lasat repetent, si primeste note de trecere. Va trebui urmarit ca, in ultima saptamana de scoala, in perioada urmatoare, sa urmarim acest lucru, si elevii care au absentat mult sa fie verificati corect si notati in functie de cunostintele dobandite”, a precizat dl Monacu. In unele scoli care se confrunta cu absenteismul s-au luat deja masuri impotriva acestuia, cum ar fi atentionari oficiale trimise parintilor, vizite la domiciliul acestora, constituirea unor comisii de verificare a prezentei elevilor la cursuri, consilierea elevilor, scaderea notei la purtare, sistarea alocarii banilor din programul „bani de liceu”.Parerile elevilor vis-a-vis acest subiect nu sunt nici pe departe asemanatoare cu cele ale profesorilor , inspectorului sau ale ministrului. Acestia invoca motivul materiei mult prea incarcate, lipsa de concentrare si inexistenta unor metode de predare care sa mentina treaz interesul pentru orele de curs. Desi evita sa raspunda la intrebarea „De ce chiuliti?” , multi dintre ei evitand sa recunoasca faptul ca se numara printre cei care o fac, acestia isi manifesta deschis parerile pe diferite site-uri si bloguri. Iata doar una dintre ideile exprimate de un tanar: „De ce tragem chiulul?! (o intrebare care framanta ministerul educatiei si nu numai) Fenomenul chiul, cunoscut si sub numele de boala, chiulangita, se manifesta atunci cand un elev se plictiseste sau pur si simplu nu merge la o ora (2,3,4 . s.a) fiindca profesorul/profesoara il asculta din lectie si respectivu nu si-a invatat!(tipic elevului din ziua de azi) , eu zic ca nu e bine sa plecam de la ore pentru ca mai tarziu o sa vrem sa mai facem o scoala si nu mai putem fiindca nu am invatat cand a trebuit(aici sa nu ma credeti), sa vedem si alte motive sau stiluri de chiulit de la ore . .Salutare! „

Din pacate aceasta poate fi considerata o parere a majoritatii fara sa fie acuzat cineva de generalizare. Sondajele la nivelul fiecarui liceu in parte si mai apoi pe tara atesta faptul ca elevii chiulesc in numar foarte mare si din nefericire in crestere.

Asadar adevaratele motive nu pot fi stabilitate exact. Acestea sunt atat de numeroase si unele dintre el se pare ca inca fara rezolvare. Responsabilii acestei problema spera in rezolvarea cat mai rapida prin actiuni care sa diminueze numarul de absente.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate