Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
ZINC ( Zn )


ZINC ( Zn )


ZINC ( Zn )

Scurt istoric : In antichitate se cunostea in mod sigur alama , dar nu si zincul elementar . Homer si Platon vorbesc despre alama , care prin culoarea si luciul sau auriu era folosita la confectionarea unor podoabe . Aristotel aminteste de nix alba ( ZnO ) , care se folosea ca medicament .

M.E.Weeks mentioneaza dupa Mellor si faptul deosebit de interesant ca o statueta din Transilvania confectionata in vechea Dacie contine 87,5% zinc. Cel mai vechi obiect de zinc a fost descoperit odata cu sapaturile efectuate in anul 1939, la Agora din Atena - este vorba de o placuta de zinc dreptunghiulara, care dateaza din secolele IV-III i,Hr. Cercetarile efectuate au dus la concluzia ca zincul , ca element metalic , nu era cunoscut in vremea aceea , iar prezenta sa sub forma unor obiecte metalice este cu totul intamplatoare . Cel care a descris pentru prima data acest metal , in anul 1520 , a fost Paracelsius , care i-a dat si numele . Determinarea zincului ca element metalic a fost facuta in anul 1742 de catre germanii Anton von Schwab si independent de acesta A.S.Marggraf . Tot in aceasta perioada Champion pune in functiune la Warmley , langa Bristol , prima fabrica de producere a zincului in Europa .Obtinere : In prezent pe plan mondial extragerea zincului din concentratele sulfuroase se realizeaza in mod aproximativ egal prin procedee pirometalurgice si hidroelectrometalurgice .

Procedeele pirometalurgice folosesc ca materie prima blenda , care este transformata in oxid de zinc prin prajire oxidanta . Oxidul de zinc este apoi redus cu carbune sau monoxid de carbon la zinc metalic . Zincul brut obtinut pe aceasta cale este de obicei impurificat cu cadmiu, plumb, staniu, stibiu , arsen, argint , etc .

In cadrul procedeelor hidrometalurgice , oxidul de zinc se dizolva in acid sulfuric diluat , iar solutia rezultata se supune electrolizei in celule cu anod de carbune . Zincul electrolitic obtinut are o structura afanata . De aceea , pentru utilizare se topeste si se toarna in forme .

Zincul de mare puritate se obtine prin rafinare electrolitica , in celule cu anod de zinc ( anodul solubil ) si catod de zinc pur . Ca electrolit se foloseste o solutie acida de sulfat de zinc , la care se adauga acetat de sodiu sau acid boric. La catod se depune zinc de mare puritate .

O purificare foarte avansata a zincului se mai poate realiza si prin rectificarea vaporilor de zinc in coloane de distilare .

Utilizari : Zincul metalic se utilizeaza mult , mai ales sub forma de tabla . Cantitati mari de zinc servesc la acoperirea tablei , a sarmei , a tevilor din otel cu un strat protector impotriva ruginirii . Desi se numesc galvanizate , obiectele astfel tratate se obtin de obicei prin cufundare in zinc topit ( dupa o prealabila curatare a suprafetei de oxizi , prin cufundare in acid sulfuric diluat , proces numit decapare ) . Se folosesc mult si obiecte de zinc turnat .

Zincul mai este utilizat in metalurgia argintului si a aurului , in electrotehnica ( baterii ) si sub forma de aliaje in constructia de masini : alame Cu-Zn , argentan Cu-Zn-Pb , aliaje de lipit Zn-Al-Cu , aliaje de lagare Zn-Cu-Pb , aliaje de turnat sub presiune .

In laborator si in industrie zincul se utilizeaza ca agent reducator . Clorura de zinc , ZnCl, se utilizeaza ca agent deshidratant .

Oxidul de zinc ( alb de zinc ) este pigmentul cel mai utilizat in vopselele cu ulei . In afara de marea sa putere de acoperire , albul de zinc are comparativ cu albul de plumb avantajul de a nu se innegri in prezenta hidrogenului sulfurat . Cristalele de ZnO sunt semiconductoare si actioneaza ca si redresoare ale curentului alternativ . Oxidul de zinc este de asemenea utilizat in cantitati imense la acoperiri estetice sau anticorosive , drept material de umplutura al cauciucurilor moi , in industria ceramica , medicina. Oxidul de zinc activ este folosit drept catalizator la sinteza metanolului .

Sulfura de zinc naturala , ZnS , este utilizata ca pigment alb pentru vopsele sub numele de litopon . O sulfura de zinc sintetica , obtinuta prin topirea si cristalizarea sulfurii precipitate , continand urme controlate de sulfura de cupru si mangan , prezinta fenomene de fluorescenta si fosforescenta . Aceasta sulfura de zinc , cunoscuta sub numele de blenda Sidot , este utilizata pentru punerea in evidenta a particulelor α emise de substantele radioactive . Fiecare particula α produce pe un ecran de sulfura de zinc o scanteiere , observabila cu ajutorul unei lupe .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate